Nem fagytak meg a farkaskölykök

Nem fagytak meg a farkaskölykök

, focitipp.hu

UEFA-kupa, csoportkör, 1. játéknap Tromsö IL-AS Roma 1:2

Tromsöben jártunk, a heringhalászok otthonában. A norvégok formulás krémmel kenik a kezüket. De vajon mivel kenték be a pályát a Roma ellen?



UEFA kupa: Olasz kupa
Akár így is nevezhettük volna a sorozatot a kilencvenes években, amikor még nem indulhatott négy olasz csapat a Bajnokok Ligájában. Emlékeznek? 1993-ban a Juventus (Viallival, Roby Baggioval) kitömte a Dortmundot (3:0 és 3:1). Egy évre rá az Inter intézte el oda-vissza (az akkor még viszonylag erős) Casino Salzburgot (kétszer 1:0), majd a Parma is begyűjtött egy trófeát – pont a zebrák kárára (1995). Aztán két német győztes, 1997-ben az Inter a Schalke ellen 11-esekkel veszített, hogy rá egy évre (1998) már elsők lehessenek. Egyébként az volt az első olyan döntő, amikor egy meccsen dőlt el a kupa sorsa: Inter-Lazio 3:0 (persze „megint” olasz házi döntő…). A sikerszériát és a kilencvenes éveket a Parma zárta – stílszerűen – háromgólos sikerrel a Marseille ellen (1999). Azóta a jobbak a BL-ben vitézkednek, átadva az UEFA-szereplés jogát a „kicsiknek”. Jelen esetben a Sampdoriának, Palermónak és az AS Romának.

Tromsö a világ végén
Tromsö Észak-Norvégia legnagyobb települése 47 ezer lakossal, Troms tartomány közigazgatási központja. A város egy kis szigeten fekszik az Északi sarkkörtől 340 km-re. Tromsö Norvégia halászati és halfeldolgozó központja, fő terméke a hering (mi más?). Kikötőjéből az északi sarkra indulnak expedíciók. A városnak van még egy székesegyháza, és 1968 óta itt található a világ legészakibb egyeteme is, sőt néhány tudós a sarki fényt is innen kutatja. Ja, és pályáznak a 2018-as téli olimpiára is...

Vasárnap: Roma-Lazio
Az örök városban mindenkit ez a mérkőzés érdekel, úgyhogy Spalletti mester el sem vitte Norvégiába három ászát: Casssanót, Tottit és Montellát. Persze nem pihentetés céljából, hanem mert Totti felesége szül, Cassano pedig sérült – amivel Rómában általában a veszekedéseket magyarázzák a klub és csatár közt. Az ún. tartalékos összeállítású Roma (Doni, Alvarez, Kharja, Bovo) azonban nem vette félvállról a meccset.

A focimeccs
A pálya talaja érdekes látványt nyújtott. Néhány négyzetméter fű, a többi föld, akár a Törekvés földes-pályája. Csakhogy valami nagyon furcsa anyaggal (agyaggal?) szórták fel a játékteret, ugyanis hiába esett végig a havas eső, egyáltalán nem vált sarassá a pálya és végig lehetett rajta focizni. Ettől függetlenül elég élvezetes játékot nyújtottak a csapatok.
Sok érdekes dolgot láttunk. Például: egy kapust (Doni), aki nagyszerű védésekkel mutatkozott be a Roma csapatában. Egy védőt (Pedersen), aki mindig arra rúgta a labdát, amerre állt, egy középpályást (Perrotta), aki feleslegesen kiállíttatta magát, egy csatárt (Arst), aki egy szőke égimeszelő, na és egy magyart (Szekeres), aki sajnos csak negyedórányi játéklehetőséget kapott. A 75. percben egyszer De Rossi forgácsolta szét a felsőkapufát két méterről, aztán a másik oldalon Ademolu passzolt mellé a kapuval szemben. Tegyük hozzá, nehezebb dolga volt, mint az olasznak, hiszen ő kétszer messzebbre állt a kaputól… Összességében a Roma azért bebizonyította, hogy van bennük kurázsi, és hozták a kötelezőt a szimpatikus és remekül küzdő – habár technikailag igencsak alulképzett – Tromsö ellen.

A többiek
Az oroszok (a Lokomotív és a címvédő CSZKA) egyaránt vereséggel kezdték a csoportkört, ráadásul mindketten hazai pályán, de Oroszhon becsületét az ex-főváros Szentpétervár csapata azért megmentette. A Palermo nyert Izraelben, a tavalyi csodacsapat (AZ Alkmaar) Ukrajnában és némi meglepetésre a Strasbourg is Baselben. Ha pedig már Svájcban járunk, akkor megemlíthetjük a Boro zürichi sikerét is. A Stuttgart az utolsó két percben lőtt két góljával nyert. Titkos esélyessé lépett elő a Steaua Bukarest és mi drukkolunk is nekik, de őszintén szólva ezt a sorozatot néhány csapat kivételével (akiket most nem nevezünk meg) bárki megnyerheti…


A csoport
1. játéknap, október 20.
CSZKA Szófia–Hamburg 0:1 (0:0)
Gólszerző: Van der Vaart 57. (0:1)
Viking–Monaco 1:0 (1:0)
Gólszerő: Nhleko 18. (1:0)


B csoport
1. játéknap, október 19-20.
Lokomotív Moszkva–Espanyol 0:1
Gólszerző: Tamudo 54. (0:1)
Maccabi Petah Tikva–Palermo 1:2 (1:1)
Gólszerzők: Brienza 11. (0:1), Golan 45. (1:1), Terlizzi 77. (1:2)


C csoport
1. játéknap, október 20.
Steaua Bukarest–Lens 4:0 (3:0)
Gólszerzők: Iacob 14. (1:0), Goiam 17. (2:0), Dica 43. (3:0), 63. (4:0)
Halmstad–Hertha BSC 0:1 (0:0)
Gólszerző: Neuendorf 67. (0:1)


D csoport
1. játéknap, október 20.
Grasshoppers–Middlesbrough 0:1 (0:1)
Gólszerző: Hasselbaink 10. (0:1)
Dnipro–AZ Alkmaar 1:2 (0:1)
Gólszerzők: Arveladze 13. (0:1), Sektioui 52. (0:2), Mathiukin 72. (1:2)


E csoport
1. játéknap, október 20.
Basel–Strasbourg 0:2 (0:2)
Gólszerzők: Diane 15. (0:1), Boka 25. (0:2)
Tromsö–Roma 1:2 (1:1)
Gólszerzők: Kuffour 34. (0:1), Arst 41. (1:1), Cufré 84. (1:2)


F Csoport
1. játéknap, október 20.
Dinamo Bukarest–Heerenveen 0:0
CSZKA Moszkva–Marseille 1:2 (0:2)
Gólszerző: Lamouchi 21. (0:1), Niang 38. (0:2), Wagner Love 80. (1:2)


G csoport
1. játéknap, október 20.
Rennes–Stuttgart 0:2 (0:0)
Gólszerzők: Tomasson 88. (0:1), Ljuboja 90., 11-es (0:2)
Sahtar Donyeck–PAOK 1:0 (0:0)
Gólszerző: Brandao 68., 11-es (1:0)


H csoport
1. játéknap, október 20.
Besiktas–Bolton 1:1 (1:1)
Gólszerzők: Ailton 8. (1:0)
Zenit–Guimares 2:1 (1:0)
Gólszerző: Spivak 39. 11-es (1:0), Arfshavin 54. (2:0 ), Neka 59. (2:1)

- kislaci -

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább