Börtönbe való-e Barton?

Börtönbe való-e Barton?

, focitipp.hu

Premier League, 1. forduló

Mielőtt körülnéznénk az angol élvonalban, tisztázzunk egy kérdést: vajon a börtönben vagy a futballpályán van-e a helye Joey Bartonnak?



Barton (született 1982-ben) jelenleg a Newcastle Utd labdarúgója, posztja szerint középpályás, lelki alkata szerint pedig egy alattomos, kötekedő provokatőr. Egyszer egy edzésen (még a ManCity játékosaként) úgy megverte csapattársát, hogy áldozata, Ousmane Dabo súlyos szemsérülést szenvedett (leszakadt a retinája). Barton "szakmai életrajza" csupa ilyesmiből áll: utcai verekedés, garázdaság, rasszista megnyilvánulás. Tulajdonképpen csoda, hogy eddig mindössze 77 napot kellett a rács mögött töltenie.

A Newcastle-Arsenal mérkőzésen Barton dühtől eltorzult arccal kapta el a szerinte szimuláló Gervinho grabancát, mire a sértett fél lekevert egy taslit Bartonnak. A provokatőr Barton megúszta a jelenetet egy sárga lappal, Gervinho viszont ütésért pirosat kapott. A tavalyi Newcastle-Arsenal meccsen hasonló sztori játszódott le: Barton provokált, Diaby megelégelte, s utóbbit állították ki. Így megy ez.

Az Arsenalnak mostanában akad gondja bőven. Nasri és Fábregas nem lett nevezve a hétvégi keretbe, előbbinek heti 165 ezer font fizetést kínál a Manchester City, Fábregas pedig már a Barcelona játékosának tekinthető. Ki irányít majd helyettük? Wilshere? Talán. Esetleg Ramsey. De semmi esetre sem a lassú, kiégett Rosický. Az Arsenal szombati játéka borzalmas volt, a drukkerek pedig Arsene Wengerhez intézték rigmusukat: "Spend some fucking money!" Ha nem erősít az Arsenal, bukta lesz a vége.

Csalódást okozott a Liverpool is, amely a döntetlennek is örülhetett a Sunderland ellen. Suárez büntetőt hibázott, Carroll szenvedett, Downing a felső lécet találta el (aztán kikapcsolta a motort), Charlie Adam próbálta felvenni a ritmust (ez nem sikerült neki), a 16 millióért vett Jordan Henderson pedig egyszerűen tragikus volt, akárcsak a tavaly remekül debütáló, szombaton viszont kétballábasnak tűnő fiatal jobbhátvéd, a hibát hibára halmozó Flanagan. Ennél már csak jobb jöhet.

Se győzelem, se rúgott gól - André Villas-Boas se így képzelte el debütálását a Chelsea kispadján, de az első leckét legalább már megtanulta: jobb, ha a portugál emlékeit mihamarabb elfelejti, mert a Stoke City nem a Maritimo Funchal.


A „nagy négyesből" csak a címvédő Manchester Utd győzött a nyitónapon (2-1 a West Brom otthonában), de Sir Alex Ferguson öröme nem lehetett felhőtlen, mert a hétvégén három védőjét is elveszítette: a pénteki edzésen Rafael válla ficamodott ki (10 hét pihenő), a birminghami meccsen pedig előbb Vidics, majd Rio Ferdinand sérült meg, utóbbi legkorábban hat hét múlva térhet vissza, vagyis ki kell hagynia a Tottenham, az Arsenal és a Chelsea elleni rangadókat. Pech.


Tények & érdekességek
Az uruguayi Luis Suarez (Liverpool) szerezte a Premier League 2011/12-es szezonjának első gólját. Ő a második dél-amerikai labdarúgó, akinek ez sikerült, az első a kolumbiai Faustino Asprilla (1997, Newcastle).


Suárez büntetőt hibázott a Sunderland ellen - nyolc év után először fordult elő, hogy kimaradt egy 11-es a Premier League nyitónapján.


Először fordult elő a Premier League 1992 óta íródó történetében, hogy a nyitó játéknapon két újonc futballista is piros lapot kapott: Clint Hill (QPR) és Gervinho (Arsenal).


Az Arsenal tavaly is tíz emberrel fejezte be a szezon első meccsét, akkor Koscielnyt állították ki az Ágyúsok csapatából.


A Liverpool kezdőcsapatában csak három olyan játékos volt (Reina, Carragher és Agger), aki tavaly is ott volt a nyitányon.


QPR-Bolton 0-4, ennél nagyobb arányú idegenbeli győzelmet csak egyszer könyvelhetett el a Bolton a Premier League-ben (tíz évvel ezelőtt: Leicester-Bolton 0-5).


Az újonc QPR kezdőcsapatának átlagéletkora 30 év 83 nap volt a Bolton elleni meccsen.
A címvédő Manchester Utd vasárnapi, West Brom elleni kezdőcsapatának átlagéletkora 24 év 161 nap volt.


Blackburn-Wolves 1-2, a Premier League történetében először fordult elő a Wolverhamptonnal, hogy idegenben hátrányból fordítva győzni tudott. Ez volt a Wolves első élvonalbeli győzelme a Blackburn ellen az utóbbi 46 évben.


Stoke-Chelsea 0-0, az Abramovics-érában először fordult elő a Chelsea-vel, hogy nem tudta megnyerni a nyitómeccset.


Wayne Rooney (ManUtd) utóbbi hét bajnoki gólját idegenben lőtte.


A Premier League történetében eddig hat olyan edző ült a kispadon, aki 34 évnél fiatalabb volt: Kevin MacDonald (Leicester, 1994), Ruud Gullit (Chelsea, 1996), Gianluca Vialli (Chelsea, 1998), Attilio Lombardo (Crystal Palace, 1998), Chris Coleman (Fulham, 2003) és André Villas-Boas (Chelsea, 2011).


Gazdag József



További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább