Szegény, szegény Arsenal

Szegény, szegény Arsenal

, focitipp.hu

Premier League, 3. forduló

Kiütötték az Arsenalt, kiütötték a Tottenhamet, és kiütötték - szó szerint - Drogbát is. Zúzós hétvége volt.



Manchester United-Arsenal 8-2. Leírni is furcsa. Története során először kapott nyolc gólt az Arsenal élvonalbeli meccsen. 1896-ban kikapott ugyan a Loughborough csapatától 8-0-ra, de az a másodosztály volt. S legyünk őszinték: a meccsben benne volt egy manchesteri tízes is.

Az Arsenal 1-0-nál még elkaphatta volna a fonalat - ha Van Persie berúgja a tizenegyest. De nem rúgta be. A hajó pedig, ahogy mondani szokás, elúszott. A megfiatalított ManUnited káprázatosan futballozott (a manchesteri kezdőcsapat átlagéletkora mindössze 23 év volt!), és szebbnél szebb gólokat lőtt. Ashley Young szerződtetése egyelőre főnyereménynek tűnik.

Az Ágyúsok önmagukat is okolhatják a rossz szezonkezdetért, mindhárom meccsüket emberhátrányban fejezték be (a Newcastle ellen Gervinho, a Liverpool ellen Frimpong, vasárnap pedig Jenkinson kapott piros lapot), és a tizenegyeseket is illene berúgni: utóbbi hét büntetőjükből négyet kihagytak az Arsenal játékosai!

"Nyolc gólt kapni megalázó érzés" - nyilatkozta a meccs után Arséne Wenger. Sajnáljuk őt. Évek óta minimál-költségvetésből építgette csapatát, s mindig a látványos támadójátékra törekedett. Az Ágyúsok csapatépítési modellje kétségkívül szimpatikus volt (összelasszózni, majd felnevelni a tehetségeket), de mára kiderült, hogy ez a felfogás megbukott. 2004-ben még veretlenül lett bajnok az Arsenal, csakhogy hat esztendeje nem nyert semmilyen trófeát, s idén nyárra teljesen szétesett a csapat (amely utóbbi 10 bajnoki mérkőzéséből csupán egyet nyert meg).

Kulcsjátékosok távoztak (Fábregas, Nasri, Eboué), helyük üresen maradt, s vasárnap látszott csak igazán, milyen az, amikor a kiégett Rosický irányít (borzalmas!), és rutintalan fiatalok forgolódnak tanácstalanul, egyenes adásban (Jenkinson, Traoré, Coquelin, Lansbury, Oxlade-Chamberlain).

S bár való igaz, hogy az Arsenalból különböző okok miatt (sérülés, eltiltás) nyolc játékos hiányzott (Song, Diaby, Gervinho, Vermaelen…), a vasárnapi manchesteri tornádót látva nehezen hihető, hogy jelenlétük megmentette volna az Arsenalt, s ezen a csapaton az sem segítene, ha 2-3 játékost sietve szerződtetnének (az átigazolási időszak szerdán éjfélkor zárul).

Szomorúan állapítjuk meg, hogy a Wenger-éra véget ért. Szép volt, jó volt, de ennyi volt.

Tények & érdekességek


Liverpool-Bolton 3-1, a Bolton 1954 óta nem nyert az Anfield Roadon.

Charlie Adam megszerezte első gólját a Liverpool mezében. Ez volt Adam első olyan gólja az élvonalban, amelyet jobb lábbal lőtt (korábban 11 gól ballal + 1 fejjel).

A Blackburn játékosai két büntetőt kihagytak az Everton ellen! A 46. percben Junior Hoilett, a 77. percben pedig Mauro Formica hibázott. A blackburniek tíz éve nem nyertek olyan bajnokin, amelyen tizenegyest rontottak.

Adel Taarabt (QPR) kétszer is a kapufát találta el a Wigan elleni meccs első félidejében.

A Chelsea 30 millió euróért leigazolta a Valencia 23 éves középpályását, Juan Matát, aki első meccsén gólt lőtt a Kékeknél. Ezt megelőzően 2008 augusztusában volt eredményes debütáló játékos a Chelsea-ben (Deco a Portsmouth ellen).

Ruddy kiütötte Drogbát. A Norwich kapusa a labda helyett a Chelsea-csatár fejét találta el ököllel. Drogba agyrázkódást szenvedett, percekre elveszítette az eszméletét. Oxigénmaszkkal vitték le a pályáról, és azonnal kórházba szállították. A szabálytalanság egyértelmű volt, a bíró mégsem ítélt büntetőt.

A Chelsea veretlenségi szériája az újoncokkal szemben immáron 62 bajnoki mérkőzés óta tart (55 győzelem és 7 döntetlen).

Tottenham-ManCity 1-5, négy év után először kapott ki a Spurs négygólos különbséggel.

Korábban csak kétszer fordult elő a Manchester Cityvel, hogy az első három bajnoki meccsén tíznél több gólt lőtt (1899-ben és 1961-ben).

A tavalyi szezon végét is beleszámítva a ManCity zsinórban hat bajnokin győzött, ami az égszínkékek leghosszabb győzelmi szériája 1978 óta.

Samir Nasri tavaly az Arsenalban az egész szezonban egyetlen gólpasszt adott - a Manchester Cityben első meccsén hármat!

ManUtd-Arsenal 8-2
, ezt megelőzően háromszor született tíz vagy több gól egy PL-meccsen: Tottenham-Wigan 9-1, Tottenham-Reading 6-4, Portsmouth-Reading 7-4.

Sir Alex Ferguson mérlege Arséne Wengerrel szemben: 46 mérkőzésen 21-9-16.

Danny Welbeck (ManUtd, tavaly Sunderland) utolsó hat találata kivétel nélkül fejesgól volt.

A Manchester United utolsó 17 hazai bajnokijának mérlege: 17-0-0.


Gazdag József

(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább