Római viharok, eltűnő Inter?

Római viharok, eltűnő Inter?

, ktn

Serie A

Pénteken, a Milan-Lazio meccsel végre elindult az olasz bajnokság 2011/12-es idénye. Előzetes a szezonhoz, csapatról csapatra.



Az AC Milan 2004 után nyert újra bajnoki címet Olaszországban, az új idényben azonban ismét a Bajnokok Ligája megnyerése a fő cél a rossonerók számára. Ez azért, lássuk be, a "Barcelona-korszakban" és a bombaerős angol csapatok mellett reménytelen feladatnak tűnik a Milan számára. Jó előjel a rajt előtt, hogy Pekingben a Milan megverte az Intert, s megszerezte az olasz szuperkupa címet. Rossz, hogy egyre inkább úgy tűnik, a Milan a közeljövőben nem a csapatjátékra, hanem a sztárok villanásaira helyezi majd a hangsúlyt.

Az Inter új edzővel, Gianpiero Gasperinivel vág neki a 2011/12-es idénynek. A legnagyobb kérdés, hogy vajon a José Mourinho által legtöbbre tartott olasz maestro 3-4-3-as rendszere fekszik-e a nerazzurriknak. A szurkolók a támadófocinak alighanem örülnek majd - kérdés, hogy Forlán képes-s pótolni Eto’ót. Egyelőre úgy tűnik, ebben az idényben nem az utóbbi évek félelmetes Interét látjuk majd a pályán.

A tavalyi év sikercsapata a Napoli volt, amely nagy reményekkel várja a Bajnokok Ligája csoportkörét - története során először. A sorsolás aztán kisebbfajta sokkot okozott, a Napoli a halálcsoportban a Bayern, a ManCity és a Villarreal mellett az esélytelenek nyugalmával készülhet. Aurelio De Laurentiis nemcsak megtartotta a klub fantasztikus trióját (Cavani, Hamsík, Lavezzi), hanem költekezett is, Inlerért 17,5, Dzemailiért 9 millió eurót fizetett az extravagáns klubtulaj.

Inler, Sánchez, Zapata - az Udinese a tavalyi szezonban kulcsszerepet játszó három játékosért 51 millió eurót kapott nyáron. Az Arsenal elleni BL-selejtezőn azonban láttuk, hogy Guidolinnak van kit előhúznia a talonból. Ha a negyedik hely nem is lesz meg ismét, az Udinesétől idén is stílusos támadófocit várhatunk. S nagyon várjuk az Udinese újabb meglepetésembereit is!

A Lazio is izmosodott, Djibril Cissé és Miroslav Klose a Serie A-ban még villanthat egy nagyot. Rá is férne a római klubra egy kis fényezés, tavaly szürke játékkal lett meg az ötödik hely. Az előkészületi meccsek eredményei biztatók, a Rabotnicki ellen rúgott hat gól az EL-ben nemkülönben.

Az AS Roma végre tőkeerős tulajdonos kezébe került. Thomas DiBenedetto a spanyol modellre esküszik: a kispadon Luis Enrique, a védelemben José Ángel, a csatársorban Bojan Krkic. Ehhez képest a Romát a Slovan Bratislava búcsúztatta az EL-től, Totti pedig hamar konfliktusba került az edzővel. Újabb viharos év következik?

Jöhet rosszabb idény a Juventus számára, mint amilyen a tavalyi volt? Elképzelhetetlen. Nehezen hinnénk, hogy a Juventus idén is olyan reménytelenül futballozna majd, mint a Delneri-éra alatt, erre az edző, az ősjuvés Antonio Conte személye a garancia. Ha Pirlo, Vidal és Vucinic beépül, Quagliarella pedig felépül, akkor végre focit is láthatnak a Juventus szurkolói a 105 millió euróért épített Juventus Arenában.

A Palermónak már a svájci Thun is sok volt az Európa Ligában - mit akar vajon Zamparini az olasz Serie A-ban, Pastore nélkül? Fogalmunk sincs, de a rosanerók idén érdekesebbek lesznek számunkra, hiszen a keretükhöz immár magyar labdarúgó is tartozik, Simon Ádám személyében.

Élénk szín a lila, de a Fiorentina idén is láthatatlan lesz, megbújva valahol a középmezőny elején. A csapatnál uralkodó bizonytalanságról mindent elmond, hogy Firenzében a tízes mez még kiadó. Igaz, ha a montenegrói Jovetic végre felépül, az minden futballrajongó számára örömhír lesz.

A Genoa tavaly egy rakás pénzt eltapsolt olyan játékosokra, akik semmit sem mutattak a gárdában. Nem szépítjük: idén a Genoa olyan szürke lesz, mint az edzője, a júniusban szerződtetett Malesani.

Minden évben tuti kiesőként tekintünk a Chievóra, amely aztán oroszlánszívvel játszik, s a 35. forduló után már ünnepelheti is a bent maradását. A sztori várhatóan idén is megismétlődik, s ebben nagy szerepe lehet a Milantól lepasszolt Paloschinak.

Hol vannak már azok az idők, amikor a Parma olyan csapatokat tanított futballozni, mint a Leverkusen, az Athletic Bilbao, a Rangers, a Bordeaux vagy a Marseille... A nagy hír most az, hogy véglegesen a sárga-kékekhez került Sebastian Giovinco.

Története legjobb idényét produkálta tavaly a Catania. A sikeredző (Simeone) szokás szerint távozott az elefántok kispadjáról, ahová az a Montella ült le, aki két éve még a labdát kergette. Maxi López mellé érkezett David Suazo – a Cataniától idén "rúgd és fuss"-t látunk?

A Cagliarinál már augusztus 12-én megkezdődött az edzőkeringő, Cellino elnök menesztette Donadonit. A drukkerek Donadoni mellé álltak a vitában, de lehet, hogy Ficcadenti is meggyőzi őket, a tréner tavaly a Cesenánál szerethető csapatot rakott össze.

S ha már a Cesenánál járunk, a tavalyi év újonca rutinos Serie A-s rókákkal izmosodott nyáron. Comotto, Mutu (mindkettő Fiorentina) és Rossi (Parma) komoly erősítésnek számít.

Alaposan megerősítette támadószekcióját a Bologna: Aquafresca, Crespo és Diamanati életet lehelhet a liga egyik legszürkébb csapatába. Így véget érhet a Di Vaio-függés a Dall’Arában.

A Leccéről mindig Zdenek Zeman jut eszünkbe, a cseh futballmoralista 3-2-5-ös felfogása, valamint a 3–3-as mérkőzések sora. Nem sok minden marad, ha szétkergetjük a nosztalgikus víziónkat.

Az Atalanta megnyerte az olasz másodosztályt. Az örömhírt rossz hír követte, a bergamói klub érintett volt a bundabotrányban, a 38 éves Donit három és fél évre eltiltották a futballtól, a csapat pedig hatpontos hátrányból kezdi a szezont. Ez nem sok jót ígér.

A Siena elvesztett egy sikeredzőt (Conte), a helyére azonban igazolt egy másikat. Giuseppe Sannino az előző idényben a play offig vezette a nevenincs Varesét a Serie B-ben.

Aranykorát éli a Novara, amely 2009-ben 33 év után tért vissza a másodosztályba, majd idén tavasszal a Serie A-szereplés jogát is kiharcolta a Padovával szembeni osztályozón – 55 év után. Látatlanban Cesena-effektust sejtünk a piemonti klub kapcsán.

(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább