Juventus: álomstadion, álomfutball

Juventus: álomstadion, álomfutball

, ktn

Serie A, 2. forduló

Új idény - új stadion és új csapat a Juventusnál. A debütálás meggyőző volt, a zebrák máris vezetik a Serie A tabelláját.



2011. szeptember 11-e nevezetes nappá válhat az olasz futballban, a Juventus vasárnap játszotta új stadionjában az első bajnoki mérkőzését, amelyen a zebrák 4-1-re megverték a Parmát. Az új stadion nemcsak szupermodern és ökológiailag is kiválóan tervezett (a létesítményt napenergia fűti, a stadiont érő esővíz pedig teljes egészében újrafelhasználásra kerül), hanem gazdaságilag is új irányt mutat az olasz futballnak. A Juventus Arena az első olyan stadion, amelynek tulajdonosa maga a klub, nem pedig a város önkormányzata - ahogy ez többek között a római Olimpicóra és a milánói San Siróra is igaz.

Az 1897-ben alapított Juventus a kezdetekkor több stadiont is használt, első otthona a Stadio Comunale (eredeti nevén: Stadio Benito Mussolini) volt, amelyet 1933-ban foglalt el. A klub 1933 és 1990 között 890 Serie A-mérkőzést játszott a hivatalosan Stadio Olimpico di Torinónak nevezett stadionban. Ezt követte a Stadio delle Alpi, ahol a zebrák tizenhat évet töltöttek. A szurkolók sosem barátkoztak meg ezzel a hangulattalan létesítménnyel: a Delle Alpi távol volt a városközponttól, a futópálya pedig szinte elzárta a közönséget a csapattól. Itt született meg a negatív rekord is: a kétezres évek elején egy Sampdoria elleni olasz kupa-mérkőzésen csupán 237 fizető néző jelent meg a közel 70 ezer fő befogadására képes létesítményben. A Delle Alpit 2006-ban kezdték lebontani, s a helyén épült fel a Juventus Arena (2006 és 2011 között a Juventus visszaköltözött a torinói téli olimpiai miatt felújított Stadio Olimpicóba).


Nemcsak stadion, hanem új csapat is épül Torinóban. Az elmúlt évek gyászos szereplése után a Parma elleni idénynyitó alapján van miért bizakodniuk a Juventus szurkolóinak. A csapat meggyőző játékot nyújtva győzte le ellenfelét, az új szerzemények végre tényleg erősítésnek tűnnek. Andrea Pirlo a fénykorát idézve osztogatott a középpályán. "Zseniális" - írta róla a La Gazzetta dello Sport, s a jelző ezúttal nem volt túlzás. Pirlo két gólpasszt adott, de remekül mutatkozott be a svájci Lichtsteiner és a chilei Vidal is - mindketten betaláltak Mirante kapujába.


A Juve mellett más csapatoknak is szerencséjük volt az új játékosokkal, akik közül többen is sikeresen debütáltak. A Laziónál például mindkét nyáron érkezett sztárcsatár (Klose, Cissé) góllal nyitott a Milan elleni rangadón. Duplázni tudott az argentin Moralez (Atalanta), eredményes volt Paci (Novara) és El Kabir (Cagliari) is. Pórul járt viszont a spanyol José Ángel (Roma): az addig kimondottan jól futballozó balhátvéd a 68. percben hatalmasat hibázott Conti góljánál, egy perccel később pedig piros lapot kapott.



Tények & érdekességek


A Juventus-Parma mérkőzésen a hazaiak kezdőjében tíz olasz játékos kapott helyet, az első gólt mégis az egyetlen légiós, a svájci Lichtsteiner szerezte.


41 ezer néző, azaz telt ház előtt játszották le a Juventus első bajnokiját az új stadionban.


A Laziónak a Milan a mumusa. A rómaiak 1989 óta nem tudtak nyerni a San Siróban bajnokit a Milan ellen. Az égszínkékek bajnoki nyeretlensége sem ma kezdődött: a Lazio 1997 óta egyszer sem verte meg az AC Milant - pedig azóta harmincszor próbálkozhatott.


A Milan-Lazio mérkőzésen eredményes volt Klose és Cissé, így 2003 szeptembere óta először fordult elő, hogy egy Serie A-mérkőzésen két játékos is gólt szerezzen a debütálásakor. Akkor a Roma két újonca (Chivu, Carew) talált be a Brescia ellen 5-0-ra megnyert találkozón.


A Milan sorozatban harmadszor kezdte bajnoki címvédőként 2-2-es döntetlennel a szezont.


1999-ben a Lecce, 2004-ben pedig a Livorno ellen ért el ugyanilyen eredményt a nyitányon a Milan.


Az AC Milan 1986 óta minden idénynyitó bajnokiján szerzett legalább egy gólt.


Zlatan Ibrahimovic tavaly és idén is a Lazio ellen szerezte első gólját a bajnokságban.


A csereként beállt Arturo Vidalnak 5 perc 38 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze első gólját a Serie A-ban.


Sebastian Giovinco a 100. mérkőzését játszotta a Serie A-ban.


Formán kívül játszott a Cesena ellen Edinson Cavani (Napoli), aki az első félidőben mindössze egyszer ért labdához az ellenfél tizenhatosán belül. Mauro Záratét (Inter) 34 perc után cserélte le edzője, Gianpiero Gasperini. Az argentin csatárnak ezalatt mindössze három jó átadása volt.


Mindhárom újonc (Atalanta, Novara, Siena) idegenben kezdte a 2011/12-es szezont - egyaránt döntetlennel.


Az olasz válogatott kedden legyőzte Szlovéniát Firenzében, és ezzel kijutott a 2012-es Európa-bajnokságra. A mérkőzést csupán nyolcezer néző tekintette meg élőben.


Az Inter 2000 óta először veszítette el az első bajnokiját, akkor a Regginától kapott ki 2-1-re.

Dejan Sztankovics (Inter) egyszerre ünnepelte a 33. születésnapját és a 300. mérkőzését az Inter mezében - vereséggel.


A Napoli 1994 óta először tudta megnyerni az idény első mérkőzését a Serie A-ban.


A Cesena-Napoli mérkőzés volt az első az olasz Serie A történetében, amelyet műfüvön játszottak. Idén a Novara stadionjában is műfű várja majd a csapatokat.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább