Ki a nagyobb bukta: Torres vagy Carroll?

Ki a nagyobb bukta: Torres vagy Carroll?

, focitipp.hu

Premier League, 4. forduló

Végy egy jó kapust! - ez volna a csapatépítés legfontosabb elve. De mi a helyzet a csatárokkal?



Egy jó kapussal még nem nyerjük meg a meccset, egy jó csatárral már hamarabb. Mert miről ismerszik meg a jó csatár? Arról, hogy gólokat lő. S miről ismerszik meg a rossz csatár? Arról, hogy például Afonso Alvesnek hívják. Emlékeznek még rá? A Heerenveenben szó szerint termelte a gólokat, volt olyan meccs, amelyen hetet vágott (a Heracles Almelo ellen), s a holland élvonalban 39 meccsen 47-szer volt eredményes. Ez a fickó maga a csoda, vélték a Middlesbrough klubvezetői, s legott klubrekordot jelentő összeget fizettek érte. Csúnyán ráfáztak. A brazil Afonso Alves csak kereste a kaput, 42 meccsen csupán 10 gólt hozott össze, s végül mehetett Isten hírével.

Vagy ott volt a horvát Bosko Balaban. Megvan? A Dinamo Zagreb gólfelelőse, a szupertehetség, az új Boksic, az új Suker! Hát nem. A Balaban nevű banánhéjon az Aston Villa csúszott el, s bukott jókorát az üzleten. A horvát spíler havi fizetése 80 ezer font volt (ez 2001-ben jelentős summának számított), de még az edzések ritmusa is gyors volt neki, s végül két és fél év alatt egyszer sem kezdett bajnoki meccsen...

S mi a helyzet Fernando Torresszel? Még nem Balaban, de már majdnem. Januárban impozáns mérleggel (142 meccs/81 gól) hagyta el a Liverpoolt, miután 50 millió fontot fizetett érte a Chelsea. Ez volt a brit rekord. Ennyi pénzt még sosem fizettek angol klubok egy futballistáért. Pláne nem egy kiégett futballistáért. Torres azóta 22 mérkőzésen lépett pályára a Chelsea mezében, s mindössze 1 gólt lőtt. Nettó buktának tűnik a dolog. Csak összehasonlításképpen: a Liverpoolban első 22 meccsén 15-ször zörgette meg a hálót. Van ez így. (Mindenesetre nem a londoni klíma van rá bénító hatással, az utóbbi egy évben a spanyol válogatottban is csak egyetlen gólt szerzett, a legutóbbi, Liechtenstein elleni Eb-selejtezőn pedig már a kispadra sem fért oda.)

Torres ment 50 milláért, Andy Carroll jött 35-ért - a Liverpoolnál a tenyerüket dörzsölték januárban. Carroll egy bivalyerős, jól fejelő támadó, az angol futball nagy ígérete. Legalábbis ez volt a reklámszöveg. A valóság persze sokkal lehangolóbb. Ebből a körülményes, lassú gondolkodású, nehézkesen mozgó, a csapattársaival perlekedő Conan-a-barbárból mindent kinézünk, csak azt nem, hogy ő volna a nagy ígéret. Talán megfogadhatná Fabio Capello tanácsát, kevesebbet éjszakázhatna, és mérsékelhetné az alkoholfogyasztását. Akkor talán még sprintelni is bírna.

Csatárt venni persze nem mindig ráfizetés. Néha kifejezetten jó biznisz. Példa erre Javier Hernández "Chicharito", aki első manchesteri szezonjában 20 gólt lőtt, a mexikói válogatottban pedig 11 meccs/11 gól az idei mérlege. Vagy az argentin Sergio Agüero, aki eddig 4 mérkőzésen lépett pályára a Manchester City mezében, s már 6 találatnál jár: egymaga - újoncként - több gólt lőtt a Premier League idei szezonjában, mint az Arsenal, a Fulham és a Swansea csapata együttvéve...


Tények & érdekességek


A Manchester United 18 gólt szerzett az első négy fordulóban - ilyesmi 64 év után először fordult elő az élvonalban a Vörös Ördögökkel.

Wayne Rooney (ManUtd) a negyedik játékos a Premier League történetében, aki két egymás utáni mérkőzésen mesterhármast ért el. A korábbi triplázók: Les Ferdinand, Ian Wright és Didier Drogba.

Kevin Davies (Bolton) megkapta a 100. sárga lapját a Premier League-ben. Lee Bowyer után ő a második játékos, aki átlépte a százas határt.

ManCity-Wigan 3-0, ez volt a City hetedik győzelme zsinórban, ami klubrekord.

A Manchester Citynél már nem Carlos Tévez a csapatkapitány, a karszalagot Vincent Kompany kapta meg.

Arsenal-Swansea 1-0, gólszerző: Arsavin. Az Arsenal mind a kilenc olyan hazai bajnokiját megnyerte eddig, amelyen Arsavin betalált.

Stoke City-Liverpool 1-0. A mérkőzés statisztikái: lövések aránya 3:20; kapura tartó lövések 1:11, szögletarány 2:12.

A Sunderland kölcsönadta Asamoah Gyant az Egyesült Arab Emírségekbeli Al-ain csapatának.

Sunderland-Chelsea 1-2, a Chelsea az utóbbi 19 évben sosem kapott ki a negyedik fordulóban (11-8-0).

A forduló legszebb gólját Daniel Sturridge (Chelsea) szerezte, aki sarokkal rúgta el a labdát a sunderlandi kapus mellett.

A West Brom csatára, Peter Odemwingie büntetőt hibázott Norwichban, de csapata így is győzni tudott. A West Bromban Fülöp Márton a kispadon kapott helyet, Gera Zoltánt nem nevezték a találkozóra.


Gazdag József
(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább