Mit látott a bíró a Bernabéuban?

Mit látott a bíró a Bernabéuban?

, gj

La Liga, 2. forduló

Két pont az előnye a Real Madridnak a Barcelonával szemben. Sok vagy kevés? Egyáltalán: számít ez a szezon elején?



Két pont nem egy tetemes előny, úgyszólván semmi, ezúttal azonban érdemes rá felhívni a figyelmet: a Real Madrid ugyanis három éve várt erre - utoljára 2008. szeptember 27-én előzte meg két ponttal a Barcelonát.

A Barcát szuperfavoritnak tartották a bukmékerek a Real Sociedad ellenében (a vendéggyőzelemre csupán 1,18 volt a szorzó!), s talán a katalánok is elbízták magukat, amikor a Milan elleni keddi BL-meccsre gondolva tartalékosan léptek pályára szombaton (Puyol, Iniesta, Messi és David Villa is hiányzott a kezdőcsapatból).


Ennek ellenére az első félidő után úgy tűnt, a Barca könnyed győzelmet arat: 2-0-ra vezetett, uralta a játékot. A szünet után azonban minden megváltozott, a katalánok el-elbóbiskoltak, hátvédsoruk pedig néhányszor látványosan bepánikolt. Az egyenlítő gól előtt David Villa hibázott óriásit, amikor egy rossz hazaadással az ellenfelet hozta kihagyhatatlan helyzetbe. Serio Busquets pedig örülhetett, hogy nem állította ki a bíró, amikor az üres kapuba tartó labdát kézzel a felső lécre ütötte. A Barcelona két pontot veszített San Sebastianban, és elveszítette Alexis Sanchezt is, a chilei légiósra combizom-szakadás miatt nyolchetes kihagyás vár.


A Real is megszenvedett ellenfelével, s csak egyórányi játék után tudta megtörni a Getafe ellenállását - Clos Gomez játékvezető hathatós segítségével. Hogy mit látott a bíró a 60. percben (nem mellékesen: 1-1-es állásnál), az rejtély, mindenesetre büntetőt ítélt a Real Madrid javára egy szabályos szerelés után - ráadásul a jelenet a tizenhatoson kívül történt...


A játékvezető manővereit nem bírta szótlanul nézni Luis Garcia Plaza, a Getafe edzője, akit a bíró végül elküldött a kispadról. "Nem volt büntető" - ismerte el a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón José Mourinho is. A Real mindazonáltal megérdemelte a győzelmet, aktívabban és lendületesebben játszott ellenfelénél. A madridiak étvágyára egyelőre nem lehet panasz: utóbbi nyolc bajnoki mérkőzésükön 39 gólt rúgtak (Valencia 6-3, Zaragoza 2-3, Sevilla 6-2, Getafe 4-0, Villarreal 3-1, Almería 8-1, Zaragoza 6-0, Getafe 4-2). Ez meccsenkénti 5 gólos átlag!



Tények & érdekességek


A Barcelona ezt megelőzően 2010 márciusában, az Arsenal elleni idegenbeli BL-meccsen tékozolt el kétgólos előnyt.


A Barcelonának nem megy a játék, ha futballistái a válogatott meccsekről érkeznek vissza. Utóbbi 22 ilyen mérkőzésén a Barca mérlege: 7 győzelem, 12 iksz, 3 vereség.


Gonzalo Higuaín mérlege a Getafe ellen: 7 meccs/7 gól. Cristiano Ronaldo mérlege a Getafe ellen: 4 meccs/8 gól.


Cristiano Ronaldo tizenegyesből volt eredményes szombaton. Eddig 14 büntetőt értékesített Real-mezben.


Cristiano Ronaldo utóbbi hat bajnokiján betalált - ilyesmi utoljára Ruud van Nistelrooynak sikerült a Realban (a holland csatár 2009-ben zsinórban hét meccsen eredményes volt).


Cristiano Ronaldo a spanyol ligában: 65 mérkőzésen 70 gól + 20 gólpassz.


A Real szereti a városi derbiket, utóbbi 12 meccsét megnyerte madridi ellenfelekkel szemben (egyaránt 6 győzelem a Getafe és az Atlético ellen).


Unai Emery utolérte Rafa Benítezt: mindketten 162 mérkőzésen irányították a Valenciát. Emery mérlege: 82-43-37. Benítez mérlege: 87-41-34.


A Betis-Mallorca (1-0) mérkőzésen a hazaiak az első félidő végén három másodperc alatt háromszor találták el a kapufát.


Espanyol-Bilbao 2-1, a baszkoknak nem megy a játék Barcelonában, utóbbi 20 barcelonai meccsük mérlege: 4 döntetlen, 16 vereség.


Javi Martinez a 200. meccsét játszotta az Athletic Bilbao mezében - 23 évesen. Ennél fiatalabban csak egy bilbaói játékos érte el a 200 meccses határt, Joseba Etxeberria (22 év 238 nap).


A Betis Sevilla két győzelemmel kezdte a szezont, s megelőzi a tabellán városi riválisát, az FC Sevillát - ilyesmi utoljára a 2004/05-ös szezonban fordult elő.


(gj)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább