Az Inter már nem lesz bajnok?

Az Inter már nem lesz bajnok?

, ktn

Serie A, 3. forduló

A BL és az EL első játéknapján csupán egy olasz gárda tudott győzni - az Udinese. Körkép az olasz foci nemzetközi kupaindulóiról.



A bajnok Milan döntetlennel kezdte a bajnokságot és a BL-szezont is. A Barcelona elleni 2-2 akár óriási sikerként is elkönyvelhető, azonban a Milan végig alárendelt szerepet játszott a mérkőzésen. A Napoli elleni vasárnap esti rangadón aztán kiderült, hogy a kispad rövid, a játék pedig nem túl fantáziadús. Aquilani csukafejese gyönyörű volt, de azután már csak a Napoli kontráinak tapsolhattak a nézők. A déliek 3-1-re megnyerték a mérkőzést az ellenállhatatlanul játszó Cavani mesterhármasával. A Napoli ezzel fellépett a tabella első helyére, jobb gólkülönbségével megelőzve a Juventust is. A nápolyiak idén nemcsak Olaszországban tarolhatnak, bizonyítja ezt az is, hogy BL-újoncként értékes döntetlennel kezdtek az angol bajnokságban sziporkázó Manchester City otthonában.

Az Internazionale viszont rég nem látott mélységbe süllyedt. A nerazzurrik négy mérkőzést játszottak ebben az idényben, de győzni még egyszer sem tudtak. A vereségek közül a legkínosabb a Trabzonspor elleni kudarc volt: a Fenerbahce helyére beugró török csapat 1-0-ra győzni tudott az olasz sztárcsapat ellen Milánóban. Hétvégén legalább pontot szerzett az Inter, a Roma elleni 0-0-val. Nincs mit szépíteni: a rangadó alacsony színvonalú játékot hozott, nyoma sem volt a tavalyi formának, amikor 5-3-mal zárult a két csapat milánói mérkőzése. Gasperini edző a 3-4-3 helyett ezúttal a 3-4-2-1-es rendszerrel próbálkozott - sikertelenül.

Örömre a római szurkolóknak sincs okuk. A Roma is kupacsapatként kezdte az idényt, azonban a farkasoknak már a Slovan Bratislava is sok volt az Európa-liga play-off körében. A kudarcok hatására Luis Enrique az Inter ellen váratlan húzással rukkolt elő. A spanyol tréner csupán két védőt rakott a kezdőbe (Burdisso, Kjaer), szélsőhátvédként pedig két középpályás (Perrotta, Taddei) jutott szóhoz. További újítás volt, hogy De Rossi a középpályáról a védelem közepébe húzódott vissza. Elöl több volt a gond, Totti egyre inkább koloncnak tűnik a csapat nyakán, s az is látszott, hogy az Osvaldo-Borini csatárkettős a Serie A-ban kevés lesz.

A Laziónál sem égszínkék az ég. A római klub a Rabotnicki ellen villogott az El-ben, majd a Milan elleni bajnoki nyitány is biztató volt - főleg a Klose-Cissé csatárpáros okozott kellemes csalódást. A Milan elleni 2-2 sikernek számított, a román Vaslui ellen azonban ugyanez az eredmény már egyértelműen kudarc volt. Hétvégén aztán tovább romlott a helyzet, a Genoa 2-1-re győzött az Olimpicóban. Edy Reja szokatlan őszinteséggel beszélt a találkozó után, egyértelműen a csapat bosnyák védőjét, Senad Lulicot okolva a vereségért, aki a Lazio trénere szerint mindkét genovai gólnál szarvashibát vétett.

Az egyedüli olasz győztes az Udinese volt a nemzetközi porondon. A friuliak Aléxis Sánchez nélkül is remek formában kezdték az idényt. Az Arsenal elleni BL-kiesés nem rendítette meg őket, és egy héten belül három mérkőzést is megnyertek (Lecce 2-0, Rennes 2-1, Fiorentina 2-0).

Tények & érdekességek


Az Udinese 2011-ben tizenöt bajnoki mérkőzést nyert meg (akárcsak az Internazionale). Összehasonlításképpen: a Milan és a Napoli 13-13, a Roma 10, Juventus pedig csak 9 alkalommal szerzett három pontot ebben a naptári évben.

A Napoli ezt megelőzően az 1989/90-es szezonban nyerte meg az első két mérkőzését a Serie A-ban. A csapat akkor bajnoki címet szerzett.

Edinson Cavaninak a Milan elleni volt a negyedik mesterhármasa a Serie A-ban. Korábban a Juventus, a Sampdoria és a Lazio ellen triplázott. A Milan ellen ezt megelőzően Gabriel Batistuta szerzett mesterhármast, 1998-ban.

A Milan 1-0-s előnyről bukta el a Napoli elleni mérkőzését. Az előző idényben a csapat 28 mérkőzésen szerzett vezetést, s ezek közül 24-et megnyert, négyszer pedig döntetlent játszott.

Alberto Aquilani az első fejesgólját szerezte meg a Serie A-ban.

Az Inter még soha nem lett bajnok, ha az első két meccsén nyeretlen maradt a Serie A-ban (erre korábban tizenegyszer volt példa).

Az Interrel 2004 márciusa óta először fordult elő, hogy két egymást követő hazai tétmérkőzésén sem talált a kapuba. Akkor a Sochaux és a Chievo, most pedig a Trabzonspor és a Roma ellen maradtak el a nerazzurri-gólok.

Az előző szezonban az Inter mind a hat olyan mérkőzését megnyerte, amikor a félidőben 0-0 volt az állás. Ez a sorozat a Roma ellen megszakadt.

Javier Zanetti 756. alkalommal játszott az Inter mezében, ezzel beállította Giuseppe Bergomi klubcsúcsát.

A Bologna formán kívül játszik a bajnokságban, a csapat mérlege az utolsó 11 bajnokin: három döntetlen és nyolc vereség.

Rodrigo Palacio (Genoa) háromszor szerepelt kezdőként a Lazio ellen - és mindháromszor eredményes is volt azokon a meccseken.

Antonio Di Natale a pályafutása során hat gólt szerzett a Fiorentina ellen - mindegyiket jobb lábbal.

A Novarát legyőző Cagliari utoljára 1970-ben kezdte két győzelemmel a szezont.

A Cesena 1985 óta nem tudott győzni a Catania vendégeként.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább