Torres: kék, piros

Torres: kék, piros

, focitipp.hu

Premier League, 6. forduló

Mit láthatott az, aki a szombat délutánját az angol futballra áldozta?



Időrendi sorrendben: egy közepes (ManCity-Everton 2-0), egy kifejezetten gyenge (Liverpool-Wolves 2-1), egy lüktető iramú (Stoke-ManUtd 1-1) és ismét egy közepes mérkőzést (Chelsea-Swansea 4-1, felvételről). Haladjunk sorjában.


A felturbózott Manchester City a templom egerét fogadta, azt az Evertont, amelyből az átigazolási időszak során csak távozni szoktak a futballisták. A vendégek egyetlen reményét holmi kétes statisztikák jelentették. Például: ki nyert utoljára az Etihad Stadiumban? Az Everton. Melyik csapat tudott duplázni tavaly a ManCity ellen? Az Everton. Ki nyert meg utóbbi nyolc meccséből hetet a ManCity ellen? Az Everton.


És így tovább.


A statisztika persze csalóka dolog. A pályán például nem sokat ér, ez szombaton világosan látszott, a ManCity ugyanis a játék minden elemében jobb volt az Evertonnál (lövések aránya 16-5), könnyedén győzött 2-0-ra, rácáfolva mindenféle statisztikára.


Peches hétvégén van túl a Manchester United: a pénteki edzésen megsérült Rooney, Evans és Carrick, s mivel Vidics és Rafael sem bevethető, Sir Alex Ferguson nem az optimális kezdőcsapatot küldte a pályára a Stoke City ellen. Le is mondhatott a 100%-os mérlegről. Ez lett volna a kisebb baj; a nagyobb az, hogy sérülés miatt Chicharitót is le kellett cserélni.


Mindez persze semmit sem von le a Stoke City érdemeiből. Tony Pulis remek csapatot rakott össze, amely lassan kinövi a középmezőnyt: az idei szezonban legyőzte a Liverpoolt (1-0), ikszelt a Chelsea-vel (0-0) és a ManU-val (1-1), a Ligakupából kiejtette a Tottenhamet (büntetőkkel), s közben az Európa-liga csoportkörében vitézkedik.


A Stoke-kal ellentétben a Liverpoolt egyelőre nem lehet dicsérni, szombaton kicsikarta ugyan a győzelmet a Wolves ellen, de a meccs egyetlen szép jelenete az uruguayi Suárez hátvédforgatós gólja volt. Máskülönben: szenvedés. A hajrában ráadásul látványosan megsértődött Suárez is (dühét egy vizespalack bánta), amikor Dalglish őt hívta le a pályáról, s nem a darabos mozgású, méla Carrollt. Eddig semmi sem utal arra, hogy a Liverpool megcélozhatná a dobogót, az új fiúk közül Adam szürke, Downing alulteljesít, Henderson és Carroll pedig teljes csőd - pedig négyükért összesen 90 millió eurót fizetett ki az amerikai tulaj. Ennyi pénzből öt Mesut Özilt lehetett volna venni...


S hogy van Torres? Köszöni, jól. Ilyentájt nyilván a pszichológusánál ül, a "hogyan lehet levetkőzni frusztrációnkat" témájú terápiás foglalkozáson. Pedig a Swansea elleni meccsen már úgy tűnt, végre kék mezben is láthatunk valamit a régi Torresből: lőtt egy okos gólt (ezzel vezetett a Chelsea), tíz perccel később viszont csontrepesztő módon, nyújtott lábbal repült rá ellenfelére, s azonnal piros lapot kapott - angliai pályafutása során először.


Gazdag József


TÉNYEK & ÉRDEKESSÉGEK

Arsenal-Bolton 3-0, Robin van Persie megszerezte a 99. és a 100. gólját az Arsenal mezében. A lövések aránya a meccsen: 23-3. A Bolton 1962 óta nem nyert az Arsenal vendégeként. Az Arsenal 1937 óta mindegyik hazai meccsén betalált a Bolton ellen.


Nem javult a bokasérüléssel bajlódó Jack Wilshere állapota, az Arsenal és az angol válogatott 19 éves középpályását meg kellett műteni, ezért több hónapos kihagyás vár rá.


Visszatért a pályára Steven Gerrard - a Liverpool csapatkapitánya csereként állt be a Brighton & Howe elleni Ligakupa-meccsen, miután lágyéksérülés miatt több mint hat hónapot kihagyott.


Newcastle-Blackburn 3-1, a hazaiak mindhárom gólját Demba Ba szerezte. "Ő muzulmán, és a ramadán miatt böjtölnie kellett egész augusztusban, de örülök, hogy mára visszanyerte erejét" - méltatta Demba Ba teljesítményét Alan Pardew, az NUFC trénere. A tavalyi szezon végét is beleértve a Szarkák zsinórban nyolc bajnokin nem kaptak ki (4-4-0), ilyesmi először fordult elő a Newcastle csapatával az utóbbi kilenc évben.


Martin Atkinson játékvezető kiállította a Blackburn játékosát, Martin Olssont. Atkinson rekorder a bírók között: 2010 augusztusától mostanáig 14-szer mutatta fel a piros lapot.


"Sokat köszönhetek Arséne Wengernek, aki az eltiltásom alatt végig tartotta bennem a lelket" - nyilatkozta Kolo Touré, a Manchester City elefántcsontparti középhátvédje. Tourét doppingvétség miatt eredetileg két évre tiltották el, de büntetését később hat hónapra mérsékelték, s a szerdai, Birmingham City elleni kupameccsen már pályára léphetett.


Stoke City-ManU 1-1, a Stoke utóbbi 17 hazai bajnokiján csak egyszer kapott ki.


Peter Crouch szerezte a Stoke City egyenlítő gólját a ManUnited ellen. Crouch a hatodik játékos (Les Ferdinand, Craig Bellamy, Andy Cole, Nick Barnby és Marcus Bent után), aki hat különböző klub színében gólt lőtt a Premier League-ben (Aston Villa, Southampton, Liverpool, Portsmouth, Tottenham, Stoke).


A portugál Nani mérlege a ManUtd utóbbi négy bajnokiján: 3 gól + 3 gólpassz.


Kisorsolták a Ligakupa nyolcaddöntőjének párosításait: Wolves-ManCity, Cardiff-Burnley, Blackburn-Newcastle, Arsenal-Bolton, Stoke-Liverpool, Aldershot-ManUtd, Cr. Palace-Southampton, Everton-Chelsea.


(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább