Tüzelnek Münchenben

Tüzelnek Münchenben

, ktn

Bundesliga, 7. forduló

Látszólag bulvárhírnek tűnt, majd furcsa fordulatot vett a Breno-ügy.



A Bayern München 21 éves brazil védőjét kedden a mentők, szombaton viszont már a rendőrök "látták el". Egy héttel ezelőtt a játékos füstmérgezést szenvedett, amikor a luxusháza teljesen kiégett Münchenben. A hét végére változott a helyzet, szombaton az államügyész elrendelte a futballista előzetes letartóztatását, miután őt gyanúsítják azzal, hogy felgyújtotta a saját házát.

A Bayern Münchennél egyelőre mindenki kiáll a focista mellett. Uli Hoeness egészen felháborodott a hatóságok eljárásán. "Lehetetlen dolog, hogy a fiút börtönbe zárják. Nem gondoltam volna, hogy Németországban ilyesmi megtörténhet. Őrület, ahogy az államügyész viselkedik" - mondta a klub elnöke. Brenót egyébként azért helyezték előzetesbe, mert tartanak a szökésétől, illetve attól, hogy szabad lábra helyezése esetén befolyásolná a nyomozást. Karl-Heinz Rummenigge szerint ez az indok nevetséges. "Hogy szökhetne el, ha nincs is útlevele?" - tette fel a kérdést a klub vezetője. Mindazonáltal az esetről tudósító lapok megjegyzik, a rendőrség gyanúja alapos lehet, ha Breno előzetesbe került. A hatóság teóriáját erősíti meg az a tény is, hogy - noha a tűz késő este ütött ki a Breno-villában - a játékos felesége és gyermekei nem tartózkodtak otthon.


Akadnak olyan megjegyzések is, amelyek arra utalnak, hogy a játékos mentális problémákkal küzdött. Ezt elismerte Jupp Heynckes, a csapat edzője is, aki szerint mindezek eddig azért maradtak észrevétlenek, mert Breno keresztül ment a "megszokott rehabilitációs eljárásokon". A Münchner Merkur szerint Brenónak a Bayern vezetői pénteken azt javasolták, hogy keresse fel a Max Planck Intézetet, ahol korábban a depresszióval küzdő Sebastian Deislert kezelték.


Ami pedig a kérdéses napot illeti: Heynckes szerint a brazil védő a csapat keddi edzésén kisebb sérülést szenvedett. A feltételezések szerint ez lehet az események kulcsa. A naprakésznek mondható Transfermarkt.de adatai szerint Breno 2008 óta hatodszor sérült meg a Bayern Münchennél, és minden bizonnyal ez "készíthette ki" a futballistát. Ráadásul a pályán sem ment neki a játék. Breno a márciusi Bayern-Inter BL-mérkőzés utolsó perceiben hatalmas hibát vétett a milánóiak harmadik - a Bayern kiesését jelentő - találatánál. A játékos azóta mindössze hat percet kapott a Bayernben...


A Breno-eset kapcsán újra napirendre került az a probléma Németországban, hogy a versenysport milyen hatást gyakorol az egyénre. A futball a közelmúltban számos példát szolgáltatott arra, hogy a profi sporttal járó fizikai és mentális igénybevétel egyeseket összeroppanthat. A német foci egyik legnagyobb ígéretének tartott Sebastien Deisler 27 évesen hagyott fel a profi labdarúgással, a Hannover kapusa, Markus Miller pedig néhány héttel ezelőtt jelentette be, hogy mentális nehézségei miatt a futballpálya helyett a kórházat választja. A legtragikusabb Robert Enke sorsa. A kapus éveken keresztül küzdött depresszióval, majd 32 évesen vonat elé vetette magát - igaz, Enke tragédiájához az is hozzájárult, hogy képtelen volt együtt élni kislánya elvesztésével.

Tények & érdekességek


A pályán a Bayern München ismét lenyűgöző volt, a bajorok 3-0-ra verték a Leverkusent. Ez volt a csapat kilencedik győztes tétmérkőzése zsinórban, ráadásul a Bayern ezeken a meccseken egyetlen gólt sem kapott. Ilyesmire ezt megelőzően a 2002/03-as szezonban volt példa, amikor a kispadon Ottmar Hitzfeld ült, a kapuban pedig Oliver Kahn állt.


A Leverkusen 14 mérkőzés óta nyeretlen a Bayern Münchennel szemben. A csapatnak ez volt az idei ötödik veresége tétmeccsen. Tavaly, Jupp Heynckes irányításával a Bayer a szezon 38. mérkőzésén, a Villarreal elleni márciusi El-találkozón szenvedte el az ötödik kudarcát.


A Leverkusennek négy kapura lövési kísérlete volt Münchenben - a szezon korábbi mérkőzésein a csapat játékosai meccsenként legalább kilenc alkalommal próbálkoztak góllövéssel.


Közel negyven év után a legfiatalabb átlagéletkorú csapattal (24,1 év) állt fel a Hamburg a Bundesligában. A frissítés bejött, a HSV 13 mérkőzés után nyert újra bajnokit, miután 2-1-re győzött Stuttgartban.


Mönchengladbach-Nürnberg 1-0. A Gladbach 24 év óta nem vett ilyen jó rajtot (5-1-1) a Bundesligában, mint idén.


Schalke-Freiburg 4-2. Tizenöt éve nem produkált ilyen gyenge idénykezdést a Freiburg. Akkor a csapat a szezon végén ki is esett az első osztályból. A freiburgiak az utolsó három bajnokijukon 13 gólt kaptak, ami klubrekord, negatív értelemben.


Papiss Demba Cissé 2010-ben igazolt a Freiburghoz, ahol azóta 34 gólt szerzett - miközben a csapattársai összesen csak harmincat.


A Schalke tizenöt gólt szerzett ebben a bajnokságban - ezek közül tizenkettőt a mérkőzések második félidejében.


Augsburg-Hannover 0-0. A hannoverieknek ez volt a 200. döntetlenjük a Bundesligában. Az abszolút újonc Augsburg továbbra is az első győzelmére vár. A ligadebütánsok közül ezt megelőzően a Darmstadt játszott le hét bajnokit győzelem nélkül a német élvonalban (1978/79).


Mainz-Dortmund 1-2. A mainziak a szezon során a harmadik bajnokijukat bukták el nyert állásból. A Dortmund góljait Perisic és Piszczek szerezte - mindketten az első próbálkozásukból találtak a kapuba.

(ktn)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább