A Liverpool két arca

A Liverpool két arca

, focitipp.hu

Anglia, 10. forduló

Két arca van a Liverpoolnak: a BL-ben megállíthatatlan, a bajnokságban viszont egyik pofont kapja a másik után. Egy arca van a Charltonnak, az viszont mosolygós: a londoni kiscsapat 100 %-os idegenben!



Gyászol a Fulham
autóbalesetben elhunyt Johnny Haynes egykori legendás csatár, aki pályafutása nagy részét Fulhamben töltötte; ő volt az angol futball történetében az első, aki hetente 100 fontot keresett (a válogatottban az ötvenes évek végén 56 meccsen 18 gólt lőtt).

És gyászol a Liverpool is
a vörösök a tavalyi BL-győzelem után aligha gondolták, hogy a szezonkezdés lidércesre sikeredik majd. Hiszen míg a BL-ben címvédőhöz méltó impozáns magabiztossággal veszik az idegenbeli akadályokat (TNS 3:0, Kaunas 3:1, CSZKA Szófia 3:1, Betis 2:1, Anderlecht 1:0), addig a bajnokságban félénkek és gyámoltalanok, amint elhagyják az Anfield Roadot (idegenben 4 meccsen 0 győzelem). Február eleje óta a Premier League-ben 11 idegenbeli fellépésükön csak egyszer tudtak győzni (a Portsmouth ellen), és a csatársorról sokat elárul az is, hogy utoljára februárban nyertek több mint egy góllal bajnoki mecscsen (éppen a Fulham ellen 3:1-re). A saját nevelésű Jamie Carragher szombaton játszotta 250. bajnokiját a Liverpool mezében, az ünneplés azonban elmaradt: a kiesőjelölt Fulham meglepően könnyedén intézte el a Gerrard nélkül, de már az ausztrál Kewellel felálló vendégeket.

Chelsea
Heroikus küzdelemben pontot szerzett a Chelsea ellen, de ettől még nem lett boldogabb a másik liverpooli csapat, az Everton. David Moyes frusztrált gárdája végigbekkelte a meccset, a mészáros Duncan Ferguson pedig (büntetett előéletét nem cáfolva) megpróbálta levadászni a Chelsea legjobbjait, ami végül együttesen 1:1-es döntetlent eredményezett. Ezzel véget ért a londoniak győzelmi szériája, de veretlenségi sorozatuk folytatódik: 2004 októberében a ManCity otthonában kaptak ki 1:0-ra, azóta 39 bajnoki meccsen 32 győzelem és 7 döntetlen!

Manchester Utd
Utoljára 16 éve, 1989 decemberében tudott győzni a Tottenham az Old Traffordon (Gary Lineker góljával 1:0-ra), de ez a statisztikai adat nem keserítette el a Spurs híveit: a Martin Jol irányította Tottenham remekül kezdte a szezont, 10 meccs alatt csupán egyszer kapott ki (a Chelsea-től). A másik oldalon Van Nistelrooytól várták a megváltást, aki eddig 8 meccsen 7 gólt lőtt a Tottenhamnek, vagy éppen Rooney-ban reménykedtek: ha a hentesképű csatárzseni eddig gólt lőtt, azt a meccset a ManU nyerte (17-szer). Rooney most nem lőtt gólt, nem is nyert a Manchester, odahaza zsinórban harmadszor: ManCity 1:1, Blackburn 1:2, Tottenham 1:1; s legutóbb a BL-ben is csak 0:0 a Lille ellen...

Arsenal
Két büntetőből egy gól – ez Robert Pires mérlege a ManCity elleni szombati meccsen. Az ágyúsok Henryt köszöntötték a meccs előtt, aki a Sparta elleni 2 góljával 186-szor volt eredményes Arsenal-mezben, megdöntve ezzel Ian Wright rekordját a 90-es évekből (185). „Szinte a Holdon járok” – nyilatkozta a boldog Henry. A csapat játéka már korántsem ad okot a boldogságra, a Highbury azonban még így is bevehetetlen az ellenfelek számára: februárban egy kupameccsen a Sheffield Utd. tudott pontot szerezni az Arsenal vendégeként, azóta 12 győzelem, 34:4-es gólarány. Nem rossz.

A többiek
Támadás – adta ki a jelszót Alan Curbishley, a Charlton mestere, és láss csodát: a Szmertyin–Rommedahl–Darren Bent tengely a 2. helyre röpítette a csapatot, s mindezt úgy, hogy 5 idegenbeli meccsükön még pontot sem vesztettek – hétvégén a Portsmouth volt a szenvedő alany.

A West Brom (a sérült Gera nélkül) csak otthon képes összeszedni magát (idegenben utoljára márciusban nyertek), most a Boltonnak ajándékoztak 3 pontot.

Zsinórban 6 meccse nyeretlen a Birmingham City gárdája, ezúttal a két hírhedt blackburni „rosszcsont”, Dickov és Bellamy köszönt be nekik.

Tombolt az Upton Park vasárnap, a West Ham ugyanis a veterán Sheringham vezérletével megverte a hajrában 3 csatárral (Viduka, Hasselbaink, Yakubu) rohamozó Middlesbrough-t.

Baroš sérült, szenved az Aston Villa, amelyet az eufóriában futballozó Wigan győzött le 2:0-ra. Az újoncnak ez volt a 6. győzelme, és 9 meccsen mindössze 5 gólt kapott.


Premier League, 10. forduló, eredmények:

Newcastle–Sunderland 3:2
33. és 37. Ameobi, 63. Emre, ill. 35. Lawrence, 41. Elliott

Bolton–WBA 2:0
81. Nakata, 90. Nolan

West Ham–Middlesbrough 2:1
66. Sheringham, 74. Riggott (öngól), ill. 87. Queudrue

Everton–Chelsea 1:1
37. Beattie (11-esből), ill. 50. Lampard

Blackburn–Birmingham 2:0
49. Dickov (11-esből), 81. Bellamy

Arsenal–Manchester City 1:0
61. Pires (11-esből)

Aston Villa–Wigan 0:2
32. Hughes (öngól), 82. Mahon

Fulham–Liverpool 2:0
30. John, 90. Boa Morte

Manchester Utd–Tottenham 1:1
7. Silvestre, ill. 72. Jenas;

Portsmouth–Charlton 1:2
14. Da Silva, ill. 61. Ambrose, 77. Rommedahl.

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább