Mourinhót megbüntették, Beckham Párizsba tart

Mourinhót megbüntették, Beckham Párizsba tart

, gj

Heti futballkrónika

A hét legfontosabb eseményei, röviden.



HÉTFŐ

Térdműtéten esett át Ibrahim Afellay, a Barcelona holland szélsőjére hat hónapos kihagyás vár. Jari Litmanen 40 évesen lett finn bajnok, pályafutása során először. Joaquin Caparros váltja Michael Laudrupot a spanyol Mallorca kispadján. A svájci Marcel Koller az osztrák válogatott új szövetségi kapitánya. Az Atlético Madrid klubvezetése elnézést kért az FC Sevillától, amiért szurkolói a tragikusan elhunyt sevillai hátvédet, Antonio Puertát ócsárolták. Továbbra is a Barcelona vezeti az IFFHS klubvilágranglistáját a Real Madrid és a Manchester United előtt, a magyar csapatok közül a Paks a 225., a Videoton a 296. helyen áll.


KEDD

"Megfejelte a bal arcomat közepes erővel" - nyilatkozta Vereska Mátyás játékvezető, akit a Csorvás-Mezőberény (0-1) megye egyes magyar bajnoki után a hazaiak egyik játékosa inzultált a levonuláskor; a vétkes futballista 17 meccsre szóló eltiltást kapott. Ennél is súlyosabb büntetést kapott Németh Ferenc, a megyei II. osztályú Fertőd játékosa, aki a Rábakecöl elleni meccsen megverte az őt kiállító bírót - a vétkest öt évre eltiltották a futballtól. Stefano Pioli a Bologna új edzője. A Paris Saint-Germain katari tulajdonosai évi négymillió eurós fizetést kínálnak David Beckhamnek.


SZERDA

Két meccsre eltiltották, és 600 euróra büntették José Mourinhót, amiért a spanyol szuperkupa meccs végén egy többszereplős dulakodás során belenyúlt a Barcelona segédedzőjének, Tito Vilanovának a szemébe. A német Spiegel egy korabeli levélre hivatkozva azt állítja: három nyugatnémet futballista doppingolt az 1966-os angliai világbajnokságon. "A FIFA minden hitelét elveszítette" - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Declan Hill kanadai oknyomozó újságíró, a Bunda. Futball és szervezett bűnözés című könyv szerzője. Egy svájci bíróság az FC Sionnak adott igazat az UEFA elleni perben, a döntés értelmében a svájci csapatot "vissza kell helyezni" az Európa Liga csoportkörébe (ahol időközben a Celtic indult helyette).


CSÜTÖRTÖK

Az egykori kiváló olasz játékvezető, Pierlugi Collina az Independentnek adott interjújában elmondta: ellenzi a videóbíró bevezetését. Súlyos szurkolói rendbontások miatt elmaradt a csütörtökre tervezett Zseljeznyicsar Szarajevó-Hajduk Split barátságos mérkőzés, a két csapat szurkolói összeverekedtek a stadionnál, egy horvát drukkert súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba.


PÉNTEK

Spanyolország, Olaszország, Németország és Hollandia után Anglia is biztosította részvételét a 2012-es Eb-n, Montenegró már biztosan pótselejtezős, s megmaradt a továbbjutási esélye Észtországnak és Örményországnak is. Szlovákia-Oroszország 0-1, a szlovákok eddig 6 gólt lőttek a selejtezősorozatban, ugyanannyit, mint a Feröer-szigetek válogatottja. "Baros ven! Bílek ven!" - skandálták az elégedetlen cseh drukkerek a Csehország-Spanyolország (0-2) mérkőzésen, amelyen a labdatartási arány 19:81% volt.

SZOMBAT

Az Uruguay-Bolívia (4-2) mérkőzéssel elkezdődtek a 2014-es világbajnoki selejtezők Dél-Amerikában. Argentína 4-1-re verte Chilét, Higuaín három, Messi egy gólt lőtt. Eldőlt, hogy a jövőre rendezendő Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik majd a címvédő Egyiptom, Nigéria (1986 óta először nem kvalifikálta magát), Dél-Afrika és Kamerun is, ott lesz viszont Botswana és Burkina Faso. U21-es Eb-selejtezőn harmadik mérkőzését is elveszítette Róth Antal csapata: Törökország-Magyarország 2-1. Ferencváros díszpolgára lett Albert Flórián.


VASÁRNAP

USA-Honduras 1-0, ez volt Jürgen Klinsmann első győzelme az amerikai válogatott szövetségi kapitányaként, negyedik meccsén. Brazília barátságos mérkőzésen Neymar góljával 1-0-ra legyőzte Costa Ricát. Lágyékműtéten esett át Arjen Robben, emiatt tíz napot ki kell hagynia. Az UEFA 110 ezer euróra büntette az FC Barcelonát, amely a Porto elleni Európai Szuperkupa-meccsen a szünet után két perc késéssel érkezett a pályára.


A hét jó híre

Futball- és irodalombarátok, figyelem! Október 18-án Révkomáromban, a Selye János Egyetem Tanárképző Karán Kukorelly Endre író, költő beszélget a közönséggel - futballról, irodalomról.


A hét rossz híre

Svédország 2-1-re győzött Finnországban, ezzel eldőlt, hogy a magyar válogatott nem juthat ki a 2012-es Európa-bajnokságra.


A hét nyilatkozata

"A magyar szakvezetőknek meglehetősen szegényes a kapcsolatuk az európai élfutballal."

Leo Beenhakker, az Újpest holland szakmai igazgatója a Telesportnak.

(gj)
A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább