Rooney súlyos büntetést kapott, börtön vár a Porto játékosaira

Rooney súlyos büntetést kapott, börtön vár a Porto játékosaira

, gj

Heti futballkrónika

A hét legfontosabb eseményei, röviden.



HÉTFŐ
Marek Jankulovski
nak lejárt a szerződése az AC Milannál, és 11 év után visszatér a Baník Ostravába. Lemondott posztjáról Nigel Worthington, az északír válogatott szövetségi kapitánya. Bokasérülés miatt három hónap kihagyás vár a holland Hedwiges Maduróra (Valencia). Börtönbüntetés várhat arra az öt futballistára (Sapunaru, Hulk, Helton, Fucile és Cristian Rodriguez), akik az FC Porto játékosaiként 2009 decemberében súlyosan bántalmaztak két biztonsági őrt az öltözőfolyosón a Benfica stadionjában.

KEDD

Az Újpest FC többségi tulajdonosa, a City Budapest Zrt. közleményben jelezte, hogy nem finanszírozza tovább a klub működését. A finnek elleni 0-0-val zárta az Eb-selejtezőket a magyar válogatott. A legjobb csoportmásodikként a svédek is egyenes ágon jutottak ki az Eb-re, miután 3-2-re legyőzték a hollandokat - egy olyan meccsen, amelyen a labdatartási arány 27:73% volt. A tizenhatoson kívül mellbe rúgták a labdával, a bíró azonban kiállította az örmény kapust (0-0-s állásnál), s tévedésével nagyban befolyásolta a B csoport második helyéről döntő Írország-Örményország (2-1) összecsapás kimenetelét. A szerb Nemanja Vidics büntetőt hibázott, csapata 1-0-ra kikapott Szlovéniában, s így nem játszhat pótselejtezőt - a meccs után Vidics és Dejan Sztankovics is lemondta a válogatottságot.


SZERDA

Meglepetés a dél-amerikai vb-selejtezőkön: Venezuela története során először győzte le Argentínát (1-0). Lemondott posztjáról a litván szövetségi kapitány, Raimondas Zutautas. A Hamburg új edzője Thorsten Fink. Nem futballozhat többet a Manchester Cityben az argentin Carlos Tévez, aki a Bayern elleni BL-meccsen nem volt hajlandó csereként pályára lépni. Tévez 1,5 millió font bírságot kapott klubjától. A Kecskemét-Paks Ligakupa-mérkőzés 30. percében hét kecskeméti játékos levonult a pályáról - a futballisták így tiltakoztak az elmaradt béreik miatt.


CSÜTÖRTÖK

Az UEFA fegyelmi bizottsága három mérkőzésről tiltotta el a Montenegró elleni meccsen kiállított Wayne Rooney-t, aki így a 2012-es Eb egyik csoportmeccsén sem léphet pályára. Kisorsolták az Eb-pótselejtezők párosításait: Csehország-Montenegró, Bosznia-Herc.-Portugália, Írország-Észtország, Törökország-Horvátország.


PÉNTEK

A Szlovák Labdarúgó-szövetség 10 ezer euróra büntette Vladimír Weiss szövetségi kapitányt, aki az oroszok elleni vesztes vb-selejtező után vulgárisan válaszolt a lemondását firtató újságírónak. A svéd Lars Lagerbäcket nevezték ki az izlandi válogatott szövetségi kapitányává.


SZOMBAT

Az NB1-ben: Debrecen-Győr 2-0. Ismét nyert a Bayern München, gólaránya kilenc forduló után: 25-1. A Premier League rangadóján: Liverpool-Manchester Utd 1-1. Kilmarnock-Celtic 3-0-s félidő után 3-3. Hajnal Tamás (Stuttgart) gólpasszt adott a Hoffenheim ellen. Az Inter hiába vezetett, végül kikapott Cataniában. Real Madrid-Betis 4-1, Gonzalo Higuaín mesterhármasával. Lábát törte Eidur Gudjohnsen (AEK Athén), emiatt négy hónapot ki kell hagynia.


VASÁRNAP

A bukmékerek által előzetesen kiesőjelöltnek tartott Levante 3-0-ra legyőzte a Málagát, s 5-2-0-s mérleggel a spanyol La Liga 2. helyén áll, megelőzve a Real Madridot. A belga bajnokság rangadóján: Anderlecht-Standard Liége 5-0, ez volt a Standard történetének harmadik legsúlyosabb veresége az élvonalban. Tjaronn Chery, az ADO Den Haag játékosa már a 8. másodpercben betalált a Roda Kerkrade ellen, csapata azonban 4-1-re kikapott - a Den Haagból Horváth Gábort kiállították. A Ferencváros 2-1-re győzött Pápán, de 12 forduló után továbbra is kiesőhelyen áll. Egy ütközés során négy foga kitört Samir Ujkaninak, a Novara kapusának a Bologna elleni meccsen. Az olasz élvonal hét vasárnapi mérkőzése közül öt 0-0-s döntetlennel ért véget. A római derbin: Lazio-AS Roma 2-1, a győztes gólt a német Miroslav Klose szerezte a 93. percben. Szabics Imre gólpasszt adott a Mattersburg-Sturm (3-3) mérkőzésen.


A hét jó híre

Diósgyőrben a debreceni 0-5 ellenére sem fordultak el a csapattól, a szombati, Diósgyőr-Pécs (4-0) bajnokira 9000 néző volt kíváncsi.


A hét rossz híre

DAC-Trnava 0-1, ez volt zsinórban a harmadik meccs, amelyen egyetlen magyar anyanyelvű játékos sem szerepelt a DAC kezdőcsapatában.


A hét rekordja

Az Irán-Bahrein (6-0) ázsiai vb-selejtezőn a vendégcsapat játékosa, Rashed al-Huti 43 másodperc elteltével piros lapot kapott. Ez minden idők leggyorsabb kiállítása válogatott tétmeccsen. A korábbi rekordot az uruguayi José Batista tartotta, aki az 1986-os világbajnokságon 56 másodperc után mehetett zuhanyozni a Skócia elleni meccsen, miután hátulról felvágta Gordon Strachant.


A hét érdekessége

A Dánia-Portugália (2-1) Eb-selejtezőn a dánok mindhárom pályára lépő cserejátékosát Poulsennek hívták: Christian Poulsen, Simon Busk Poulsen, Jakob Poulsen.


A hét nyilatkozata

"Megörvendeztetem önöket: ennél is többet keresek."

Vladimír Weiss szlovák szövetségi kapitány így cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint havi alapfizetése 34 ezer euró, s ehhez jön még az 5 ezer eurós meccspénz.


(gj)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább