Forró római éjszaka

Forró római éjszaka

, ktn

Serie A, 7. forduló

Vannak olyan napok, amikor egy gól mindent megváltoztat.



Vasárnap. Hideg, októberi vasárnap. Paolo, az átlagos olasz futballszurkoló (Ragusában? Triesztben? Savonában?) - befészkeli magát a fotelba, és bekapcsolja a kábeltévét. Az ebédtől (Minestrone? Spagetti? Lasagne?) elnehezülve semmi másra nem tud gondolni, csak a futballra. Bombasztikus Totti-szabadrúgásokról, Pirlo-nyeséseskről, Vucinic-trükkökről, de legfőképpen a szebbnél szebb gólokról álmodozik a presszókávé kevergetése közben.

A Dino Manuzziban hétágra süt a nap, de a szél már csíp, ez látszik a didergő, megfáradt arcokon. Cesena-Fiorentina, 0-0. Gyenge meccs, amin az sem segít, hogy Mutu piros lapot kap ütésért. Mutunak már vége, morog magában Paolo, Mutunak már régesrég vége.

Talán majd a Chievo-Juventus. Rangadó, legalábbis a jelenlegi helyzetben, amikor az Intert szinte mindenki elveri. Aztán eltelik a meccsből tíz perc, húsz perc, de semmi. Az égvilágon semmi. A szünetben a félidei eredményeket mutatják: Atalanta-Udinese 0-0, Cagliari-Siena 0-0, Chievo-Juventus 0-0, Genoa-Lecce 0-0, Novara-Bologna 0-1.

Paolo az emlékei között kutat. A Fiorentina, valamikor a hatvanas évek végén, 38 rúgott góllal lett bajnok. A Cagliari pedig egyszer úgy lett első, hogy csak 11 gólt kapott. És azok a szörnyű hetvenes évek. Nyolc mérkőzés, tíz, esetleg tizenkét gól, szeptembertől májusig, hétről hétre, évről évre. A catenaccio. De ennek már vége, gondolja Paolo.

Nem segített rajta a fekete, és csak Del Piero csattanós kapufája ébreszti fel a nosztalgia ködéből. A Juventus még mindig reménytelen, 0-0, ez a vége. Majd a gyors összefoglalóban jönnek a gólok, a második félidőben Di Natale vagy Palacio talán összeszedte magát. De nem, nincsenek gólok, továbbra sincs semmi. Csak a Bologna, az átkozott Bologna rúgott még egyet. A futballisták szabadságra mentek, viccelődik a képernyőn Sacchi. Paolót még az a hír sem zaklatja fel, hogy Ujkany, a Novara kapusa elveszítette négy fogát. Összeütközött a saját csapattársával.

Lazio-Roma, a vasárnap esti derbi. Rómában egyetemisták, munkások, antiglobalisták tüntetnek. A derbi előtt feszült a hangulat. Talán ez megmenti ezt a frusztrált futballvasárnapot, ez a feszültség. Az első félidő legjobbja Luis Enrique, az oldalvonal mellett öltönyben, lakkcipőben vesz le egy ötven méteres indítást. Ebben a Pjanic-gyerekben is van fantázia, gondolja Paolo, hogy odacsippentette a labdát Osvaldo elé a gól előtt. A szünetben rövidhírek, a Black Bloc elfoglalta a Maxentius-bazilikát a Forum Romanumon. Az utcákon bankautomatákat törnek föl, üzleteket fosztogatnak.

A nap utolsó negyvenöt perce, s ez már futball a javából. Kiállítás, két kapufa, két gól. A derbit Klose dönti el a 93. percben, tombol az egész Olimpico. A műsor végén többször visszajátsszák Kjaer szabálytalanságát, a többség szerint nem ért piros lapot. Paolo kikapcsolja a tévét. Hideg októberi vasárnapnak indult, forró éjszakával végződött.


Tények & érdekességek


Vasárnap öt mérkőzés is 0-0-s végeredménnyel zárult. A Serie A története során öt alkalommal - utoljára 1989 júniusában - született öt gólnélküli döntetlen egy játéknapon.

135. alkalommal találkozott egymással az olasz bajnokságban a Lazio és a Roma. A mérleg a Lazio szemszögéből: 34 győzelem, 54 döntetlen, 47 vereség.

Két és fél év után nyert ismét római derbit a Lazio. Az égszínkékek 2009 áprilisában 2-1-re győztek.

Edy Reja, a Lazio edzője korábban tízszer vezette csapatát a Roma ellen, és két döntetlen, valamint nyolc vereség után ez volt az első győzelme.

Miroslav Klose (Lazio) az első német játékos 1992 óta, aki gólt szerzett a római derbin. Akkor Thomas Hassler talált be a Lazio kapujába.

Pablo Osvaldo (Roma) sorozatban a negyedik bajnokiján volt eredményes. Simon Kjaer (Roma) a tizedik futballista, akit kiállítottak az utolsó hét római derbin.

Catania-Inter 2-1. Az Inter ellen idén négy tizenegyest ítéltek meg a játékvezetők. A Milan és a Napoli ellenfelei még egyszer sem jutottak büntetőhöz.

Az Atalanta-Udinese (0-0) meccsen a hazaiak 18 alkalommal próbálkoztak kapura lövéssel, de Handanovicnak csak háromszor kellett védenie.

Novara-Bologna 0-2. A Bologna tizenöt forduló után először szerzett bajnoki meccsen egynél több gólt. A piros-kékek márciusban a Cagliari ellen végeztek 2-2-re.

Daniele Bonera (Milan) csereként állt be Thiago Silva helyére a Milan-Palermo mérkőzésen (3-0). Negyvennégyszer passzolt - mindannyiszor saját csapattársaihoz.

Ha az Inter az első hat bajnokija közül csak egyet nyert meg (ahogy idén is), akkor sosem végzett a negyedik helynél előrébb a Serie A tabelláján.

Hat mérkőzés alatt mindössze nyolcvan percig állt vezetésre az idei szezonban az Internazionale.

Adrian Mutu (Cesena) ötödször kapott piros lapot a Serie A-ban.

(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább