Milánó hercege

Milánó hercege

, ktn

Serie A, 8. forduló

Száz százalék energia, életerő és kreativitás. Ez jellemzi az AC Milan ghánai klasszisát, Kevin-Prince Boatenget, aki hétvégén negyedóra alatt szerzett mesterhármast.



A Milan hétközben 2-0-ra megverte a Bajnokok Ligájában a BATE Boriszovot. A kilencven perc annak ellenére is csak edzőmeccsnek számított a rossonerók számára, hogy a statisztikusok összesen 19 kapura lövési kísérletet jegyezhettek fel a részükről. A Milan legjobbja a beloruszok ellen a bombagólt szerző Kevin-Prince Boateng volt, s ő volt az is, aki hétvégén megmentette csapatát. A tartalékos, motiválatlan Milan ugyanis a vasárnap déli mérkőzésen negyvenöt perc után 3-0-s hátrányba került a Leccével szemben. Kevesen gondolták volna, hogy a Milan mégis győzelemmel hagyja el a Salentói-fészigetet.

A szünet után azonban jött Prince, Kevin-Prince Boateng, és mindent megváltoztatott. Előbb bal külsővel zúdított a bal felső sarokba (3:1), majd jobb lábbal is darabokra szaggatta a Lecce hálóját Cassano visszagurítása után (3:2). Ezután jött egy olyan lövés, amit Benassi kapus csak a gólvonal mögött tudott magához ölelni (3:3), s akár a negyedik találat is a ghánaié lett volna, ha nem előzi meg egy újabb príma Cassano-gólpassznál a kolumbiai Yepes (3:4). Az ősöregnek titulált Milan megrázta magát, s a tizennégy perc alatt mesterhármast szerző Boateng vezérletével fordított.


Tény, hogy Boateng az AC Milan legjobb igazolása az utóbbi években. Dinamikus, kreatív játékos, aki körül mindig izzik a levegő. Valahogy úgy, ahogy Boateng élete is folyamatos izzásban van. A focista Berlin egyik legszegényebb kerületében, Weddingben nőtt fel, s afféle gettóharcosként tekintett magára. Nemcsak az utca nevelte azonban, a futballtudás talán a vérében van: német származású édesanyja rokoni kapcsolatban áll azzal a Helmuth Rahnnal, aki 1954-ben győztes gólt szerzett Magyarország ellen a vb-döntőben. A játékos sokat köszönhet a Ghánából származó, s kezdetben DJ-ként dolgozó édesapjának is - Boateng a Prince nevet az iránta érzett tisztelet miatt vette fel.


Már 18 évesen bemutatkozott a Hertha felnőttcsapatában, s végigjárta a ranglétrát a német korosztályos válogatottakban (igaz, a felnőttek között már Ghánát erősíti), igazán csak az AC Milanban képes folyamatosan magas színvonalon teljesíteni. Csak egy példa: 2007-ben a Tottenham 7,5 millió eurót adott érte a Herthának - Boateng azonban mindössze 14 bajnokin lépett pályára a londoniaknál. A futballistát - aki közel harminc tetoválást visel a testén - sokáig a természete akadályozta meg az áttörésben. A brazil Marcelinhóval együtt az éjszakai élet királya volt a német fővárosban, nem véletlenül kapta a "Prinzen von Berlin" becenevet. Pályafutása elején súlyos vásárlási függőségben szenvedett, volt olyan nap, amikor egyszerre három autót is vásárolt - egy Lamborghinit, egy Hummert és egy Cadillacet... Ehhez képest szinte jelentéktelen, hogy Boateng gardróbjában húsz bőrkabát és százhatvan pár cipő várja, hogy sorra kerüljön.


Kevin-Prince nemcsak a játékával lett a Milan-drukkerek kedvence: a tavaszi bajnoki ünneplés során tökéletes Michael Jackson-hasonmásként táncolt a Billie Jean című klasszikusra a San Siróban. A leccei attrakciója azonban még ennél is jobb volt.


Tények & érdekességek

Az Udinese vezeti az olasz bajnokság tabelláját. Ilyesmire utoljára 2000-ben volt példa. A friuliak vasárnap 3-0-ra verték a Novarát, s immár 447 perce nem kaptak gólt a Serie A-ban.

A Novara 1932 óta nem tudott győzni az Udinese vendégeként.


A Milan 2009 augusztusában került ezt megelőzően háromgólos hátrányba 45 perc után. A rossonerók akkor végül 4-0-ra kikaptak az Internazionalétól.


Kevin-Prince Boateng alig negyedóra alatt szerzett mesterhármast a Lecce ellen. A 2010/11-es idény során összesen három bajnoki találatig jutott - 26 mérkőzésen.


Inter-Chievo 1-0. A nerazzurrik a harmadik hazai bajnokijukon lőttek először gólt idén.


Roma-Palermo 1-0. Erik Lamela debütált a mérkőzésen, és hét perc után meg is szerezte első találatát a Serie A-ban.


Juventus-Genoa 2-2. A vendégek első találatát a 200. Serie A-mérkőzésén szereplő Marco Rossi szerezte. A középpályás pályafutása első élvonalbeli gólját is a torinói sztárcsapat ellen lőtte 2001-ben - emellett a Juventus az egyetlen olyan gárda, amelynek Rossi egynél több gólt lőtt pályafutása során (négyet).


A Juventus sorozatban a 17. Genoa elleni bajnokiján szerzett legalább egy gólt. A Genoa utoljára 1994-ben nyert a Juventus ellen.


A Juventus az utolsó öt bajnokija közül csak egyet tudott megnyerni.

Fiorentina-Catania 2-2. A firenzeiek összesen nyolc gólt szereztek idén, ebből hatban szerepet játszott Stevan Jovetic, a montenegrói négy gólja mellett két asszisztot számlál.


A Fiorentina 14 mérkőzés óta veretlen hazai pályán a Cataniával szemben.


Parma-Atalanta 1-2. Ha nem volna a hatpontos levonásuk, a bergamóiak a tabella második helyén


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább