Ki nyer ma?

Ki nyer ma?

, focitipp.hu

Félidejéhez érkezett a Bajnokok Ligájának csoportköre. A focitipp.hu rövid helyzetelemzéssel várja a mérkőzések visszavágóit.



Angolok
Ha minden így megy tovább a Premier League-ben januárra bajnokot avatnak, de szerencsékre a Bajnokok Ligája másmilyen szisztéma szerint játszódik. A Chelsea (ugye kitalálták, hogy róluk van szó?) idei mérlege impozáns, BL-szereplésük pedig bosszantóan precíz. Miért is? Az első fordulóban vérszegény 1:0 az Anderlecht ellen, hogy a Liverpool ellen felháborodjon a világ a Chelsea játékán. A pökhendi portugál aztán megmutatta, mit is tudnak valójában: egy négyes a Liverpoolnak a Premiershipben, majd egy másik a Betisnek a BL-ben. Szóval nem érdemes ráncigálni az oroszlán bajszát, mert félelmetes ereje van. A Liverpool ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta. Sikerek Európában (győzelem Sevillában és Brüsszelben), "pofonok" otthon - már ha annak vesszük a sok döntetlent. Pedig a vörösök nagyon fogadkoztak az év elején, hogy ebben az évben ott lesznek a bajnoki címért vívott harcban is. És eszünkbe jut Sinama-Pongolle is, aki azt állította, hogy ellenük minden csapat védekezik, és így nehéz győzni. De a BL sokkal inkább Benitez csapatának van kitalálva, ugyanis a Liverpool oda-vissza bárki ellen esélyes, de hosszú távon nem képes jó eredményeket produkálni. A Man. Utd.Arsenal pedig ebben az évben leginkább annak örülhet, hogy könnyű csoportba került, mert jelen pillanatban egyikük sincs jó formában. Viszont a továbbjutásuk garantált (bár Fergusonéknak nem annyira), tavasszal meg bármi megtörténhet.

Németek
A német futball válságban van. A német futball "elpusztíthatatlan". Mindkét állítás igaz, és erre jó példa a mostani szezon is, amelyben a Bayern München magabiztos játékkal verte a nagyképű Juventust és került lépéselőnybe. Habár meglátjuk mit ér az a győzelem, mert szerdán Torinóba látogatnak, a Juve pedig nem szívesen veszítene harmadszor is két héten belül. Mindenestre a Bundesligát vezetik, és eddigi eredményeik alapján még esélyesként is tekinthetnénk rájuk, de valami azt mondatja velünk, hogy várjunk még ezzel addig, amikor majd igazi tétért fognak küzdeni a csapatok. A Werder Bremen a bajnokságban vitézkedik (31 gólnál járnak), viszont az "elitligában" szinte nekik van a legkevesebb esélyük a Barcelona mögött második helyen végezni, mert az Udinese és a Panathinaikosz is előttük van. A Schalke teljesítményét sokszor értékeltük már, dicsértük küzdeni tudásukat, állhatatosságukat, de a nagy akarásból - egyelőre - idén is csak a nyögésig jutottak.

Olaszok

Kezdjük a Juventussal, akik alig változtak tavaly óta (Vieria jött, ami szót érdemel), de mégis mennyivel erősebbek. Amikor a zebrák beindultak, akkor eddig nem volt megállás. A bajnokságban kilenc győzelemmel kezdtek, ráadásul a tavaly sokat kritizált Del Piero is nagyszerű formában van. Igaz most sem kihagyhatatlan, viszont ha játszik, akkor mosolyogva teszi azt, ráadásul még gólokat is lő! Igaz, már két vereség is becsúszott, Münchenben (1:2), majd a San Siróban (1:3), de az erőpróba most jön: a Bayern München, Torinóban. Lehet javítani. A Milan teljesítménye hullámzó. Egyszer Ancelotti a hibás, mert elfásult, aztán Stam, majd Kaká, de mégis! Két pontra vannak az agyonajnározott Juvétől a bajnokságban, vezetik a BL-csoportot (épphogy), de az AC Milan az AC Milan. Nem tudnak egy bizonyos szint alatt játszani. Milánó másik felében (Inter) annyi előrelépés történt, hogy ritka a döntetlen (mintha Mancini inkább veszítene, mint ikszelne; ezért nem hajtottak az egyenlítésért Portóban?). Figo, Verón, Adriano és még sorolhatnánk az ászokat, míg a védelem tele van "idegbetegekkel" (mi lesz ha felépül Mihajlovics?), mégsem érezzük őket annyira masszívnak. Lásd a Juventus elleni fiaskót (sima 0:2). Az Udinese - ismét Iaquintaval a soraiban - talán továbbjuthat, de az valószínű, hogy a kétfrontos küzdelem (Serie A + BL) sok lesz az észak-olasz kisváros szimpatikus csapatának.

Spanyolok
Véget ért a spanyol hegemónia, ami a XXI. század kezdetén beköszöntött. Akkor a Valencia, Deportivo, Real Madrid hármas évekig rettegésben tartotta Európát és előfordult, hogy a legjobb négy között három spanyolt találtunk. Azóta az előbbi kettő csak árnyéka önmagának (még az UEFA kupában sincsenek ott!), a Real kínlódásai pedig mindenki számára ismertek. Marad mostanság a Barcelona, amely tavaly korán búcsúzott (a Chelsea elleni felejthetetlen negyeddöntőben). Lehet, hogy furán hangzik, de mintha a gránátvörös-kékek sem lennének annyira erőteljesek, mint tavaly. Persze, a Racing kapott egy ötöst a hétvégén, mégis kicsit sok a négy döntetlen. Mindez természetesen nem veszélyezteti a katalánok Bajnokok Ligája csoportelsőségét. A Real Madrid csúnya zakóval kezdett Lyonban aztán bedarálta a görögöket és lemosta a pályáról a norvégokat. A királyi gárda továbbra is kétarcú, habár nem jó jel, hogy az idei komolyabb ellenfelek (Deportivo, Valencia, Lyon) mind túljártak az eszén. Nagyon drukkoltunk tavaly a Villarreal nak és Betisnek, hogy bejussanak a BL-be és így is történt. Sikerrel vették a selejtezőket, most azonban úgy áll a helyzet, hogy a zöld-fehérek kiesettnek tekinthetők, míg a "Sárga Tengeralattjárónak" nem ártana elsütni néhány bombát (értsd: gólt lőni) a továbbjutáshoz. Náluk játszik Forlán, gólkirály volt tavaly Spanyolországban. Szóljanak neki!

A többi csapat
Mindenekelőtt ki kell emeljük a jelenkori labdarúgás egyik legerősebb csapatát (Lyon), akik az elmúlt években a "kertek alatt" felzárkóztak a valódi elithez! Négyszer nyerték meg zsinórban a Ligue 1-et és most is veretlenül állnak az élen hét pont előnnyel. A Real elleni győzelmükről már volt szó, és sokat mond a csapat erejéről, hogy elhozták a három pontot a fagyos Trondheimből is. Gerard Houllier vezetésével a francia bajnok akár nagy meglepetést is okozhat idén - mi drukkolunk nekik!
Fura, hogy Franciaországot a Lyonon kívül mindössze a Lille képviseli és nem kockáztatunk sokat, ha nem említjük őket a továbbjutásra esélyesek között - habár az MU nem tudta őket megverni az Old Traffordon. További említésre az alábbi csapatokat méltatjuk: PSV: az eindhoveni alakulat átvette a "legjobb holland csapatnak" járó titulust az Ajaxtól és tavaly majdnem a BL-döntőig menetelt. Azóta fogyott a keret, hízott a bankszámla, ma este pedig a Milan ellen bizonyíthatnak. A Porto nem számíthat sok jóra, mi inkább a Benfica továbbjutására fogadnánk. A belgáknak Anderlecht, Bruges senki sem drukkol, a Panathinaikosznak is csak Torghelle miatt, habár fejünket csóváltuk, amikor nehezményezte Malesani mester döntést (ti. lecserélte a magyart a Barca ellen, aki erre megsértődött). A Rangers örül, hogy újra a Bajnokok Ligájában szerepelhet, a Sparta Prága "belügyei" miatt esélytelen. Legújabb kedvencünk a lakótelepi gyerekekből verbuválódott Artmedia Petrzalka, amely 0:2-ről fordított Portóban és ikszelt Glasgowban. És ha ma nyernének? Mi ott leszünk a lelátón!

Bajnokok Ligája, eredmények

A csoport

1. forduló
Rapid Wien-Bayern München 0:1 (0:0)
Gólszerző: Guerrero 61.
FC Bruges-Juventus 1:2 (0:0)
Gólszerzők: Yulu-Matondo 84., ill. Nedved 65., Trezeguet 74.
Kiállítva: Vieira 89. (Juventus)
2. forduló
Bayern München-FC Bruges 1:0 (1:0)
Gólszerző: Demichelis 32.
Juventus-Rapid Wien 3:0 (1:0)
Gólszerzők: Trezeguet 27., Mutu 82., Ibrahimovic 85.
3. forduló
Bayern München-Juventus 2:1 (2:0)
Gólszerzők: Deisler 32., Demichelis 39., ill. Ibrahimovic 90.
Rapid Wien-FC Bruges 0:1 (0:0)
Gólszerző: Balaban 75.

B csoport

1. forduló
Arsenal-Thun 2:1 (0:0)
Gólszerzők: Gilberto Silva 51., Bergkamp 92., ill. Ferreira 53.
Kiállítva: Van Persie 45. (Arsenal)
Sparta Prága-Ajax 1:1 (0:0)
Gólszerzők: Matusovic 66., ill. Sneijder 91.
2. forduló
Ajax-Arsenal 1:2 (0:1)
Gólszerzők: Rosenberg 71., ill. Ljungberg 2., Pires 69. (11-esből)
Thun-Sparta Prága 1:0 (0:0)
Gólszerző: Hodzic 89.
3. forduló
Sparta Prága-Arsenal 0:2 (0:1)
Gólszerző: Henry 21., 74.
Ajax-Thun 2:0 (1:0)
Gólszerző: Anasztasziu 36., 55

C csoport
1.forduló
Werder Bremen-Barcelona 0:2 (0:1)
Gólszerzők: Deco 13., Ronaldinho 76. (11-esből)
Udinese-Panathinaikosz 3:0 (1:0)
Gólszerző: Iaquinta 28., 73., 76.
2.forduló
Barcelona-Udinese 4:1 (3:1)
Gólszerzők: Ronaldinho 13., 32., 90. (11-esből), Deco 41., ill. Felipe 24.
Kiállítva: Vidigal 49. (Udinese)
Panathinaikosz-Werder Bremen 2:1 (2:1)
Gólszerzők: E. González 5. (11-esből), Manciosz 8., ill. Klose 41.
Kiállítva: Klasnic 86.
3. forduló
Panathinaikosz-Barcelona 0:0
Udinese-Werder Bremen 1:1 (0:0)
Gólszerzők: Di Natale 86., ill. Felipe 64. (öngól)

D csoport
1.forduló
Villarreal-Manchester United 0:0
Benfica-Lille 1:0 (0:0)
Gólszerző: Miccoli 92.
2. forduló
Manchester United-Benfica 2:1 (1:0)
Gólszerzők: Giggs 39., Van Nistelrooy 85., ill. Simao Sabrosa 59.
Lille-Villarreal 0:0
3. forduló
Manchester United-Lille 0:0
Villarreal-Benfica 1:1 (0:0)
Gólszerzők: Riquelme 72. (11-esből), ill. Manuel Fernandes 77.

E csoport
1. forduló
Milan-Fenerbahce 3:1 (1:0)
Gólszerzők: Kaká 18., 87., Sevcsenko 89., ill. Alex 63. (11-esből)
PSV-Schalke 04 1:0 (1:0)
Gólszerző: Vennegoor of Hesselink 33.
2. forduló
Schalke-Milan 2:2 (1:1)
Gólszerzők: Larsen 3., Hamit Altintop 70., ill. Seedorf 1., Sevcsenko 59.
Fenerbahce-PSV 3:0 (1:0)
Gólszerzők: Alex 40. (11-esből), 68., Appiah 92.
Kiállítva: Vennegoor of Hesselink 45. (PSV)
3. forduló
Fenerbahce-Schalke 3:3 (1:0)
Gólszerzők: Luciano 14., Nobre 73., Appiah 79. ill. Lincoln 59., 62., Kuranyi 77.
Kiállítva: Alex 87. (Fenerbahce)
Milan-PSV 0:0

F csoport
1. forduló
Lyon-Real Madrid 3:0 (3:0)
Gólszerzők: Carew 21., Juninho Pernambucano 26., Wiltord 31.
Olympiakosz-Rosenborg 1:3 (1:1)
Gólszerzők: Lago 19. (öngól), ill. Skjelbred 42., Mavrogenidisz 49. (öngól), Storflor 94.
2. forduló
Real Madrid-Olympiakosz 2:1 (1:0)
Gólszerzők: Raúl 8., Soldado 86., ill. Kafesz 48.
Kiállítva: Sergio Ramos 91. (Real Madrid)
Rosenborg-Lyon 0:1 (0:1)
Gólszerző: Cris 44.
3. forduló
Real Madrid-Rosenborg 4:1 (0:1)
Gólszerzők: Woodgate 48., Raúl 52., Helguera 68., Beckham 82., ill. Strand 39.
Lyon-Olympiakosz 2:1 (1:0)
Gólszerzők: Juninho Pernambucano 4., Govou 89., ill. Kafesz 84.

G csoport
1. forduló
Chelsea-Anderlecht 1:0 (1:0)
G: Lampard (19.)
Betis-Liverpool 1:2 (0:2)
Gólszerzők: Arzu 51., ill. Sinama Pongolle 2., Luís García 13.
2. forduló
Liverpool-Chelsea 0:0
Anderlecht-Betis 0:1 (0:0)
Gólszerző: R. Oliveira 69.
3. forduló
Chelsea-Betis 4:0 (2:0)
Gólszerzők: Drogba 24., Ricardo Carvalho 44., J. Cole 59., Crespo 64.
Anderlecht-Liverpool 0:1 (0:1)
Gólszerző: D. Cissé 20.

H csoport
1. forduló
Artmedia-Inter 0:1 (0:1)
Gólszerző: Cruz 17.
Kiállítva: Verón 56. (Inter)
Rangers-Porto 3:2 (1:0)
Gólszerzők: Lövenkrands 35., Prso 59., Kirjakosz 85., ill. Pepe 47., 71.
2. forduló
Inter-Rangers 1:0 (0:0)
Gólszerző: D. Pizarro 49.
Porto-Artmedia 2:3 (2:1)
Gólszerzők: Lucho González 32.. Diego 39., ill. P. Petrás 45., Kozák 54., Borbély 74.
3. forduló
Porto-Inter 2:0 (2:0)
Gólszerzők: Materazzi 22. (öngól), McCarthy 35.
Rangers-Artmedia 0:0

- kislaci -

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább