Wigan? Igen!

Wigan? Igen!

, focitipp.hu

Premier League, 11. forduló

Zsinórban 5. győzelmének örülhetett a Wigan, csúnyán elhasalt viszont a ManUtd, és kitömték a kiesőjelölt WBA-t is. Idegenkedve ízlelgetik a sikert az Everton-drukkerek: csapatuk hétmeccses böjt után tudott ismét nyerni.



Ez igen! – áradozik boldog-boldogtalan a Wigan diadalmenetét látva. A szezon előtt még a legelfogultabb Wigan-drukkerek sem álmodoztak arról (az első két meccsen beszedett két vereség után meg aztán végképp nem), hogy 11 forduló után egyedül az ő csapatuk tartja majd a lépést a Chelsea-vel. Bravúros nyitány, s ennél jobban az angol első osztály újoncai közül csak az Ipswich Town kezdett az 1960/61-es idényben, igaz, ők nem is álltak meg a bajnoki címig! Az „ipswichi csoda” évében egyébként az utolsó helyen a

Chelsea
végzett. Most más az ábra, a londoni kékek fájlalják ugyan, hogy pontot vesztettek legutóbb az Everton ellen, de így is egyre közelebb kerülnek az Arsenal 49 meccses veretlenségi rekordjához: eddig zsinórban 40 találkozón nem kaptak ki. Utolsó vereségük (több mint egy éve 0:1 a ManCity ellen idegenben) óta 33 győzelem és 7 döntetlen. A Blackburn Bellamy duplája révén szorossá tette ugyan a meccset, de ennél többre nem futotta a tegnap 42. születésnapját ünneplő Mark Hughes csapatától. Mindenesetre ez volt a 3. olyan bajnoki, amikor Petr Èech egynél több gólt kapott (az Arsenal és a Bolton elleni 2:2 volt még). A Chelsea a Premier League-ben 12-szer fogadta eddig a Blackburnt a Stamford Bridge-en, s ez volt csupán a második győzelme a Rovers ellen.

Liverpool
Megkezdte a felzárkózást a Liverpool, a Focitipp nagy örömére. Az LFC utoljára februárban tudott több mint egy góllal győzni (3:1 a Fulham ellen), ez a szégyellnivaló statisztika azonban már a múlté, miután szombaton Xabi Alonso és Zenden kisegítette az ezúttal is gólképtelen csatársort (Cissé mellett Morientes kezdett, Crouch csak csere volt). ågy már mindjárt más színben tűnik fel a Chelsea elleni hazai fiaskó – fogalmazhatunk úgy is, hogy az volt a Liverpool egyetlen veresége a legutóbbi 12 hazai meccsen. Továbbra is érvényes: a West Ham a Premier League történetében még nem tudott nyerni az Anfield Roadon (0-3-8).

Manchester Utd
Csúnya verést kapott a ManU a Riverside Stadiumban a Middlesbrough-tól (Németh Szilárd az utolsó 10 percre állt be), Giggs, Keane, Heinze, Gary Neville és Saha nélkül. A hajrákban a Boro kapta a legtöbb gólt idén, ezen a meccsen is kapituláltak a 90. percben, csakhogy addigra már a Boro 4:0-ra vezetett... A vendégeket az vigasztalta, hogy C. Ronaldo gólja volt az ezredik ManU-találat a Premier League-ben.

Arsenal
Parázs londoni derbin nem bírt egymással a Tottenham és az Arsenal. A 150. bajnokiját játszó Ledley King ugyan vezetést szerzett a Spursnek, a csereként beállt Pires góljával azonban legalább a döntetlen kicsikarta az Arsenal, amely az utóbbi 7 év legroszszabb nyitányát produkálta. A Tottenham idén csak egyszer kapott ki (Mido vitatható kiállítása után a Chelsea-től), s ezzel dobogós. Ugyanakkor az is igaz, hogy 1999 novembere óta (akkor Iversen és Sherwwod góljával 2:1) képtelenek megverni az Ágyúsokat, 12 meccsen 5 iksz és 7 vereség.

többiek
Hogy feltámadt volna, az talán túlzás, mindenesetre már négykézlábra állt az Everton, amely a hétvégén az ex-tottenhames Davies góljával 1:0-ra győzött idegenben a Birmingham City ellen. A Birmingham jubilált, ez volt a 125. élvonalbeli meccse, s mindegyiken Steve Bruce irányította a gárdát. Ilyen rosszul azonban még ők sem kezdtek. Tíz évvel ezelőtt október végén/november elején 20 meccses veretlenségi szériát jegyzett a City, igaz, a 3. ligában. Most zsinórban negyedszer kaptak ki, hazai mérlegük 0-1-5, s ebből négyszer gólt sem rúgtak. Kemény telük lesz, nem vitás.

Kellemesebb hetet zárt a Manchester City, otthon náspángolva el a Baroš nélkül játszó Aston Villát. A hazaiak az egykori Villa-csatár, Darius Vassell két szemfüles góljával már 2:0-ra vezettek, a csereként beállt Patrik Berger azonban színt vitt a Villa játékába, gólpasszt adott, de még a hajrá előtt megsérült, s így a veterán Cole (akit a ghánai válogatott szövetségi kapitánynak hív) idénybeli 5. góljával könnyedén bebiztosította a győzelmet.

Először látszott meg a Portsmouth csapatán, hogy a szezon előtt nem kis pénzt áldoztak erősítésekre: hatpontos kiesési rangadón valósággal felzabálták idegenben a Sunderlandet (4:1).

A Charlton eddig ötször fogadta a The Valley-ben a Boltont, s negyedszer kapott ki tőle, elmulasztva így a lehetőséget, hogy a hétközi bravúr után, mikor is kiejtették a Chelsea-t a Ligakupából, a bajnokságban is rátapadjanak Lampardékra.


11. forduló, eredmények:
Wigan–Fulham 1:0, 92. Chimbonda
Tottenham–Arsenal 1:1, 18. L. King, ill. 77. Pires
Birmingham– Everton 0:1, 43. Davies
Charlton–Bolton 0:1, 72. Nolan
Chelsea–Blackburn 4:2, 10. Drogba, 14. és 62. Lampard (az elsőt 11-esből), 74. Cole, ill. 18. és 44. Bellamy (az elsőt 11-esből)
Liverpool–WHU 2:0, 18. Xabi, 83. Zenden
Sunderland–Portsmouth 1:4, 4. Whitehead (11-esből), ill. 48. Vukics, 59. és 67. Taylor, 74. D. Silva
M’brough–ManU 4:1, 2. és 78. Mendieta, 25. Hasselbaink, 45. Yakubu, ill. 90. C. Ronaldo
WBA–Newcastle 0:3, 46. és 78. Owen, 80. Shearer
ManCity–Aston Villa 3:1, 4. és 25. Vassell, 82. A. Cole, ill. 64. Ridgewell.

Góllövőlista
10 Lampard (Chelsea)
8 Van Nistelrooy (ManUtd)
7 Bent (Charlton)
6 Drogba (Chelsea), Yakubu (Boro)

Következik / Tippünk
12. forduló (nov. 5–7.)
Aston Villa–Liverpool 30-40-30 x2
Arsenal–Sunderland 80-10-10 1
Blackburn–Charlton 40-35-25 1
Fulham–Manchester City 30-40-30 X
Everton–Middlesbrough 30-40-30 1x
Newcastle–Birmingham 60-20-20 1
Portsmouth–Wigan 40-40-20 1
West Ham–West Bromwich 60-25-15 1
Manchester Utd–Chelsea 30-40-30 X
Bolton–Tottenham 45-30-25 1x

- vss -

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább