Az intelligens Balotelli (és más mesék)

Az intelligens Balotelli (és más mesék)

, focitipp.hu

Premier League, 13. forduló

Az angol pályákon senki sem lőtt bombagólokat a hétvégén (ezt meghagyták a Hannovernek és a Real Sociedadnak), de azért nem unatkoztunk.



A hétvége bakija. A Sunderland-Wigan mérkőzés 93. percében, 1-1-es állásnál a hazaiak rutinos hátvédje, Wes Brown elbambult, lelopták a lábáról a labdát, s a Wigan így szerezte meg a győztes gólt. A sunderlandi közönség harsány tüntetésbe kezdett, és Steve Bruce vezetőedző távozását követelték - nem túl barátságos kifejezéseket skandálva. A Telegraph szerint Mark Hughes vagy Martin O’Neill lehet Bruce utódja.

A hétvége tévedése.
A Manchester Utd-Newcastle (1-1) meccsen Mike Jones játékvezető büntetőt ítélt a vendégek javára, pedig Rio Ferdinand a labdát rúgta el, s nem Hatem Ben Arfa lábát. ”Ez mi akart lenni? Valami paródia?” - dohogott Ferguson a meccs után. Annak viszont örülhettek a manchesteriek, hogy a bíró nem vette észre Rooney ámokfutását, aki dühből belerúgott a földön ülő Coloccinibe - a mozdulatért a világon mindenütt piros lap járt volna.

A hétvége legszomorúbb híre. Öngyilkos lett Gary Speed, a walesi válogatott 42 éves szövetségi kapitánya. Speed megbízható, szorgalmas, nagy elánnal futballozó középpályás volt, 1992-től 2007-ig minden egyes szezonban (!) lőtt gólt a Premier League-ben. Halála megdöbbentette a brit futballtársadalmat. Honfitársa, Craig Bellamy (Liverpool) nem tudta vállalni a játékot a Manchester City ellen. ”Meg kell értenünk Bellamyt, akinek Speed a barátja és a mentora volt egyben. A gyász fontosabb, mint egy futballmeccs” - nyilatkozta Kenny Dalglish, a Liverpool edzője.

A hétvége hőse. A Manchester City majdnem elszenvedte első vereségét. De csak majdnem. Joe Hart ugyanis varázsolt a manchesteri kapuban, kivédte Charlie Adam és Suárez lövését, és bravúrral hárította Andy Carroll fejesét is a 93. percben. Kis túlzással: Liverpool-Joe Hart 1-1.

A hétvége antihőse.
Mario Balotelli (ManCity) tűzijátékot szeretett volna kipróbálni a haverjaival, de háza lángra lobbant, és leégett. Néhány nap múlva visszament, hogy elvigye az ép holmikat, de a szomszédok betörőnek nézték, és kihívták rá a rendőrséget. A futballpályán ugyanilyen hebehurgyán viselkedik. Mint egy nagy, durcás gyerek. Pedig remek adottságai vannak: ősszel 11 tétmeccsen 9 gólt lőtt a Cityben, és edzője, Roberto Mancini szerint a világ három legjobbja közé tartozna, ha benőne a feje lágya. Erre azonban még várni kell. Vasárnap csereként állt be a Liverpool ellen, egyszer került helyzetbe, de megcsúszott, és elhasalt a füvön. Aztán úgy döntött, megmutatja, ki az úr a háznál: a félpályánál odalépett Glen Johnsonnak, majd lekönyökölte Škrtelt. Két sárga, piros. A pályáról viszonylag higgadtan vonult le (bár látványosan rácsodálkozott a bíró döntésére), az öltözőben azonban amolyan ”balotellisen” szétrúgta az ajtót. ”Miért mindig én?” - ez a felirat szerepelt a kissé infantilisen viselkedő futballista pólóján néhány hete. Dalglish adott neki egy jó tanácsot vasárnap: ”Balotelli nézzen a tükörbe. A válasz néha ott is megtalálható.”

A hétvége tanulsága.
A Manchester City továbbra is veretlen - de nem legyőzhetetlen. A Liverpool elleni meccs utolsó húsz percében a City játékosai néha azt sem tudták, merre áll a fejük, és örültek, ha jó messzire elrúgták a labdát. Összes lövés: 16-6; kapura tartó lövés: 8-2. Az már a Liverpool privát pechje, hogy játékosai stresszelnek az ellenfél kapuja előtt, hét hazai meccsen csupán kilenc gólt rúgtak - ami nem egy fényes mérleg (ennél még a Norwich City is jobb). Az viszont kiderült, hogy egy masszív, energikus középpályával még ezt a tökéletesre csiszolt Manchester Cityt is szét lehet szedni. Jó hír.

Tények & érdekességek


Új rekord a Premier League-ben: a Fulham elleni meccsen az Arsenal mind a 14 játékosa más nemzetiségű volt! Szczesny (lengyel), Mertesacker (német), Djourou (svájci), Vermaelen (belga), André Santos (brazil), Arteta (spanyolországi baszk),Song (kameruni), Arsavin (orosz), Ramsey (walesi), Van Persie (holland), Walcott (angol). Csereként beállt: Gervinho (elefántcsontparti), Diaby (francia) és Chamakh (marokkói). 2005 óta először fordult elő az Arsenallal, hogy egyetlen francia futballista sem szerepelt a kezdőcsapatában.

Daniel Sturridge (Chelsea) hat gólt lőtt idén a bajnokságban, kétszer annyit, mint Fernando Torres (2) és Didier Drogba (1) együttvéve.

A 2011-es naptári évben az alábbi játékosok rúgták a legtöbb gólt a Premier League-ben: Robin van Persie (31), Wayne Rooney (19), Demba Ba (16).

A Newcastle 1972 óta nem győzött a Manchester United ellen idegenben.


Gazdag József

(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szóban jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább