A Milanból már csak Tévez hiányzik?

A Milanból már csak Tévez hiányzik?

, ktn

Serie A, 14. forduló

Berlusconi visszatér, a Milan a régi fényében tündököl. Az év legjobb meccsét játszották Nápolyban. Az Inter mélyponton.



"Én vagyok a futball történetének legsikeresebb elnöke. Még Santiago Bernabéu is csak feleannyi trófeát gyűjtött, mint én" - nyilatkozta büszkén Silvio Berlusconi, aki november 16-án mondott le kormányfői posztjáról, s hamar világossá tette, hogy ismét a futballpályák környékén keresi majd a boldogulását. Az AC Milan 75 éves tulajdonosa 1986 februárjában vásárolta meg a lombard klubot, amellyel azóta 28 komoly címet (közte nyolc bajnoki aranyérmet és öt BEK/BL-győzelmet) szerzett. Ha betartja szavát, az nem sok jót ígér az ellenfeleknek a Serie A-ban, ahol a Milan már kezdi a régi fényében tündököl.

A Genoa elleni pénteki mérkőzés legalábbis erről tanúskodott. A Milan kényelmes tempóban is végig uralta a meccset, a 687 átadás és a 73 százalékos labdabirtoklás már a Barcelona mérkőzéseinek adataira emlékeztet. A idegenbeli győzelemhez kellett az egykori milánói bekk, Kaha Kaladze black-outja, a grúz hátvéd (0-0-nál) utolsó emberként szabálytalankodott Ibrahimoviccsal szemben. Kiállítás, tizenegyes, gól - egy óra sem telt el, de a meccs ezzel véget is ért.


Hogy is fest ez az új AC Milan? Elég jól. Thiago Silva hónapok óta Franco Baresit idézi a védelem tengelyében, a középpálya Aquilani és Nocerino színre lépésével megújult, a fantasztikus formában játszó Kevin-Prince Boateng szerint pedig a csapatból már csak egy játékos hiányzik: Carlos Tévez. Januárban jöhet - kölcsönbe, ígérik a klubvezetők. A szívével műtött Cassano egyelőre nem hiányzik, s valószínűleg a Marassiban az év ziccerét elrontó Robinho sem fog - ha hihetünk a pletykáknak, a brazil januárban visszatér a Santoshoz. A Milan most még azt is elbírja, hogy Ibrahimovic formája finoman szólva is ingadozó.


A meccs krónikájához tartozik, hogy az első félidőben kilenc percre félbeszakadt a játék, miután könnygáz szivárgott be a stadionba. A rendőröknek - a stadionon kívül - nemcsak a mérkőzés közben, hanem azelőtt is volt dolguk: a hazai huligánok megtámadtak egy Milan-drukkereket szállító buszt. A rendbontásokat megelégelte Enrico Preziosi, aki szerint a csapatnak új stadionra volna szüksége. A Genoa elnökét idézve: a jelenlegi aréna csodálatos, azonban olyan szűk utcák veszik körül, ami miatt a rendőrség nehezen tudja garantálni a biztonságot.


Akadnak gondok a közbiztonsággal Nápolyban is. Alig néhány nappal Marek Hamsík feleségének megtámadása után Ezequiel Lavezzi barátnőjét is bűnözők próbálták kirabolni. Yanina Screpante a fegyveres akció után azonnal bejelentette, hogy - Lavezzivel együtt - elhagyja Nápolyt. Az argentin fotómodellt Aurelio De Laurentiis próbálta megnyugtatni - a maga sajátos módján. A klubtulaj és filmmogul szerint nagy hiba recesszió idején Rolex karórát viselni, s különben is, a bűn fővárosa Olaszországban nem Nápoly, hanem Róma - bölcselkedett De Laurentiis.


Jó híreink is vannak azonban délről. Kedden pótolták be az esőzések miatt elmaradt Napoli-Juventus rangadót, ami a szezon legjobb kilencven percét hozta. A végeredmény 3-3 lett, Hamsík tizenegyest hibázott, az eddig botrányosan futballozó Pandev duplázott, Estigarribia bizonyított, s az is kiderült, hogy a Juventus megfogható, ha a lustálkodásra hajlamos Pirlo kitartó emberfogót kap.

Végiglustálkodta a meccsét az Inter is - az Udinese elleni derbin a nerazzurrik rémületesen gyenge teljesítményt nyújtottak. A vendégek akár öt-hat góllal is győzhettek volna, de végül az 1-0-nak is örülhettek. Az utolsó öt perc egészen drámai volt: előbb Di Natale, majd Pazzini is kihagyott egy tizenegyest, utóbbi elcsúszott, és estében lőtt - méterekkel - a kapu fölé, a meccs, milánói szempontból, tragikomikus hangulatban ért véget.


Tények & érdekességek
Marek Hamsík (Napoli) kétszer lőhetett tizenegyest az idei szezonban - másodszor is hibázott.


Simone Pepe (Juventus) a Napoli ellen is betalált, ezzel - pályafutása során először - zsinórban a harmadik bajnokiján is eredményes volt.


Marco Amelia (Milan) az egymást követő negyedik Serie A-mérkőzésén sem kapott gólt.


Antonio Nocerino (Milan) az ötödik gólját is megszerezte ebben az idényben, a 26 éves középpályás így megdöntötte egyéni csúcsát.


Inter-Udinese 0-1. Az Inter 1957 óta először nem szerzett gólt odahaza az Udinese ellen.


Javier Zanetti az 548. Serie A-mérkőzését játszotta az Inter színeiben - és először kapott piros lapot.


Samir Handanovic (Udinese) ellen a 2009/10-es idény kezdete óta 18 alkalommal lőhettek tizenegyest az ellenfelek - de csak nyolc kísérletből született gól.

(ktn)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább