Baszkok fent, lent

Baszkok fent, lent

, focitipp.hu

Primera division, 12. forduló

Pamplonát eddig leginkább a bikafuttatásról ismerhettük. A baszk város futballcsapata azonban hajmeresztőbb dolgokat művel a bajnokságban: sikeresen menekül két fő üldözője, a Barca és a Real Madrid elől.



Osasuna
Amikor a nyáron a csatár Morales (Malaga) mellett a csapat két legjobbja, Pablo Garcia (Real) és Exposito (Bilbao) is távozott az Osasuna Pamplonából, a szakemberek keserves szezont jósoltak a baszkoknak, főleg úgy, hogy csak Ricardo, a manchesteri cserekapus, és a Hamburgban felemás szezonokat maga mögött tudó Romeo érkezett. A pamlonaiak azonban vérszemet kaptak, és a múlt héten két fontos győzelmet könyvelhettek el. Vasárnap az Espanyol kapusának, Kameninek köszönhették a három pontot: a dezorientált portás előbb egy távoli ívelést védett be szerencsétlenül, majd lyukat rúgott a tizenhatoson, így ajándékozva gólt a hazaiaknak. Hétközben pedig az Osasuna a baszk derbin azt a Bilbaót győzte le, amelyik az első forduló óta hiába vár az újabb győzelemre. Tavaly az UEFA-kupában emlékezetes meccseket játszottak a bilbaóiak (például 7:1-re verték idegenben a Standard Liége-t), az idei kudarcsorozatot azonban nem nézhette tétlenül a klubvezetés, és menesztette José Luis Mendilibar vezetőedzőt, akit Javier Clemente vált a sereghajtó kispadján. Clemente, aki korábban a spanyol válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozott, 1983-ban és 1984-ben bajnokságot nyert a Bilbaóval – idén alighanem annak is örül majd, ha bent tartja a csapatot az első osztályban.

Ronaldinho-show
A Barca 6 ponttal, 7:0-ás gólaránnyal zárta a hetet. A Malaga után hétvégén a San Sebastiant „végezték ki” a Nou Campban, s ezúttal is Ronaldinho gálaestjének tapsolhattak a szurkolók: a brazil két remekbeszabott gólja mellett egy gólpasszt adott. Tavaly sérülés miatt majdnem az egész szezont ki kellett hagynia Henrik Larssonnak, a svéd azonban ismét formába lendült: legutóbbi két meccsén kétszer is betalált.

A többiek
Eddig tartott a Getafe elánja: a huszáros nyitány után elfáradni látszik a Bernd Schuster dirigálta kiscsapat, hétközben San Sebastianban, hétvégén pedig a Riazor stadionban a Deportivótól kapott ki, bár ez utóbbi meccsen kis szerencsével elcsíphette volna az egyik pontot, miután Molina óriási hibát vétett a 88. percben, de a kapufa a hazaiakkal volt.

A Real elleni madridi győzelem után elkényelmesedett a Valencia, és két hazai meccsén a lehetséges 6 pontból csak egyet gyűjtött be, jóllehet vasárnap Albelda káprázatos ballábas lövésével vezettek a Santander ellen, de még a félórás emberelőnyt sem tudták kihasználni.

Tíz meccsen hét iksz – ez a Zaragoza mérlege, de míg a barcelonai döntetlen bravúrnak számított, az azóta szerzett soványka pontok lassan kezdenek kínossá válni.

Woodgate ezúttal nem vétett öngólt, győzött is a Real Madrid, méghozzá a Betis vendégeként. Robinho okos lövése után a cserejátékos Mejia is betalált, alig egy percet töltve a pályán. A spanyol szövetség egyébként visszavonta David Beckham egymeccses eltiltását, ami a Valencia elleni kiállítása miatt járt volna az angol középpályásnak, s a döntést természetesen nem hagyhatta szó nélkül a rivális Barcelona. Frank Rijkard vezetőedző azonnal felháborodását fejezte ki, hiszen a katalánok hasonló eset után hasonló kéréssel fordultak a szövetséghez Messi ügyében, de az ő kérelmüket elutasították.
Spanyol sajtóértesülések szerint az Arsenal megkörnyékezte a Villarreal gólvágóját, az uruguayi válogatott Diego Forlánt. A 26 éves csatár tavaly 25 gólt szerzett a spanyol élvonalban, és idén sem kezdte rosszul a szezont – legutóbb az ő góljával mentett pontot a Villarreal a Vicente Calderón stadionban az Atletico Madrid vendégeként. Forlánt 2001 decemberében vette meg a Manchester United az Independientéből, de az Old Traffordon nem jöttek be a számításai, 73 bajnokin csak 10 gólt lőtt, ezért igazolt a Villarrealhoz, de – saját elmondása szerint – szívesen játszana ismét Angliában.

Kíméletlen statisztikák

Nem kímélték egymást a csapatok a múlt héten: a két fordulóban 99 sárga és 10 piros lapot osztottak ki a bírók. Csak összehasonlításként: az angol élvonalban a hétvégén egyetlen kiállítás sem volt. A Fair play-listát a San Sebastian vezeti, a legsportszerűtlenebb pedig paradox módon az a Santander, amely eddig még nem kapott piros lapot – viszont sárgát annál többer (37-et). Rajtuk kívül már csak két olyan csapat van, amely eddig megúszta kiállítás nélkül: a Barcelona és az újonc Cádiz.

A Primera División első negyedében a Real Madridra váltottak jegyet a legtöbben: átlagban 76 500 néző látta a fehér balett meccseit a Bernábeuban. Beckhaméket a Barca követi, a Nou Campon idén 70 ezer az átlagnézőszám. Meglepő viszont, hogy hiába remekel az Osasuna Pamplona, a baszkokra 14 ezren szoktak kilátogatni az Estadio El Sadarba, amitől már csak az Alavés (13 800) és a Racing Santander (13 700) mérlege rosszabb – őket még a második ligás Gijón is felülmúlja.


Primera Divison, 12. forduló:

Athletic Bilbao–Celta Vigo 1:1 (1:0)
Gólszerzők: 24. Gurpegi, ill. 58. Angel

Atletico Madrid–Villarreal 1:1 (1:0)
Gólszerzők: 5. Zahinos, ill. 93. Forlán
Kiállítva: 15. Rodriguez (Villarreal), 87. Luccin (Atletico)

Barcelona–Real Sociedad 5:0 (2:0)
Gólszerzők: 18. Van Bommel, 36. és 60. Ronaldinho, 75. Puyol, 86. H. Larsson
Kiállítva: 69. Uranga (Sociedad)

Betis–Real Madrid 0:2 (0:1)
Gólszerzők: 30. Robinho, 80. Mejia

Deportivo–Getafe 1:0 (1:0)
Gólszerző: 24. Tristán

Valencia–Santander 1:1 (1:1)
Gólszerzők: 12. Albelda, ill. 29. Aganzo
Kiállítva: 63. Melo (Santander)

Zaragoza–Malaga 1:1 (1:1)
Gólszerzők: 11. Ewerthon, ill. 40. Edgar

Alavés–Cádiz 0:0

Mallorca–Sevilla 1:1 (1:1)
Gólszerzők: 34. Victor, ill. 37. Kepa
Kiállítva: 35. F. Navarro (Mallorca)

Osasuna–Espanyol 2:0 (1:0)
Gólszerzők: 28. D. Lopez, 70. Munoz
Kiállítva: 87. Costa (Espanyol)

Következik / Tippünk
Villarreal–Valencia 40-40-20 X
Sevilla–Atletico 45-35-20 1
Cádiz–Mallorca 50-30-20 1
Celta–Alavés 50-35-15 1
Espanyol–Bilbao 40-40-20 1
San Sebastian–Osasuna 40-40-20 1
Getafe–Barcelona 15-25-60 2
Malaga–Deportivo 40-30-30 X
Real Madrid–Zaragoza 70-20-10 1
Santander–Betis 30-45-25 X

- vss -

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább