Luis Enrique legboldogabb napja

Luis Enrique legboldogabb napja

, ktn

Serie A, 16. forduló

Nápolyban győzött az AS Roma, továbbra is veretlen a Juventus, a Palermo pedig sorozatban ötödször veszített a Catania vendégeként.



Váratlan győzelmet aratott az olasz bajnokság vasárnap esti rangadóján az AS Roma, a farkasok 3-1-re győztek Nápolyban. Mielőtt azonban a Roma feltámadását ünnepelnénk, jegyezzük meg, a rómaiaknak óriási mázlijuk volt a mérkőzésen. Az első góljuknál Lamela az alapvonalról küldte a kapu elé a labdát, ami Aronicán megpattanva becsapta De Sanctis kapust. A második vendéggól előtt Campagnaro és De Sanctis várt egymásra az ötösön - a bóbiskolást Osvaldo használta ki. Mazzarri edző ekkor dühében a nyakkendőjét is letépte magáról, a harmadik római gól után pedig nem csodálkoztunk volna azon, ha mentőt kell hozzá hívni. A 90. percben Fabio Simplicio lövése után a labda megpattant Cannavaro sarkán, majd valószínűtlen ívben pottyant a jobb sarokba. A nápolyiak eközben kihagyták a kihagyhatatlan helyzeteket is, a csúcs az volt, amikor Hamsík két lépésről az üres kapu helyett a holdat célozta meg a labdával.

"Ez a legboldogabb napom a Roma kispadján. Teljesen őrült meccs volt. Szerencsénk volt, de keményen dolgoztunk érte. Remélem, hamarosan még többet tanulok az olasz futballból, de mindig a támadófocira fogok törekedni" - adott talányos értékelést a meccsről Luis Enrique, akinek ez volt az első igazi nagy győzelme csapatával. A spanyol tréner nem véletlenül filozofált a különböző taktikai felfogásokról, a Roma a korábbi meccsekhez képest defenzívebb (azaz olaszosabb) taktikát választott a Napoli ellen. Walter Mazzarrinak viszont - a Bajnokok Ligáját leszámítva - kevés sikerélménye van mostanában a Napoli kispadján. "Bevallom, nagyon ideges vagyok, mert az eredmény egyáltalán nem tükrözi azt, ami a pályán történt" - mondta Mazzarri, akinek a leginkább akkor ment fel a pulzusa, amikor Celi játékvezető (0-1-nél) nem adta meg Cavani gólját Maggio szabálytalanságára hivatkozva. Téves ítélet volt.

A táblázatot a továbbra is veretlen Juventus vezeti. A Novara ellen rózsaszínű mezben pompázó torinóiak nehezen húzták be az újonc elleni meccsüket, a 2-0-val zárult találkozón a legnagyobb örömöt az okozhatta a zebrák rajongói számára, hogy a csapat második gólját Fabio Quagliarella szerezte. A támadó 364 nap után volt ismét eredményes az olasz bajnokságban - ezt megelőzően a Chievo ellen rúgott gólt, 2010 decemberében. Ezzel együtt Quagliarella mezőnyjátéka még igencsak közepes, mint ahogy a Juventus is elég közepes teljesítményt nyújtott a mérkőzésen. "Ez a meccs nem tett jót a koszorúereimnek" - viccelődött a lefújás után Antonio Conte, a Juventus edzője.

Mit mondhat akkor vajon Serse Cosmi? Csapata, a bajnokság utolsó helyén álló Lecce a 86. percben még 3-1-re vezetett Parmában - a végeredmény mégis 3-3 lett. A déliek legszívesebben nem játszanák végig a mérkőzéseket: egy héttel ezelőtt a Lazio szerzett győzelmet ellenük egy 87. percben szerzett Klose-góllal, november végén pedig a Catania vitte el a három pontot Leccéből Barrientos 90. percben lőtt találatával.

S ha már említettük a Cataniát, a piros-kék csapat lassan bebetonozza magát a középmezőnybe. A Catania ezúttal a Palermo elleni szicíliai derbit nyerte meg 2-0-ra. Érzelemdús mérkőzés volt, a második Catania-gólt szerző Maxi Lopez elsírta magát örömében. Utóbb arra hivatkozott, hogy vasárnap ünnepelte a kisfia születésnapját, a pletykák szerint azonban inkább azért tört el nála a mécses, mert januárban feltehetően az AC Milanhoz igazol, vagyis ez lehetett az utolsó fellépése a Massiminóban. Ami pedig a Palermót illeti, a csapatnál "problémák vannak", ahogyan ezt Mangia edző megfogalmazta. Zamparini természetét ismerve az sem kizárt, hogy a tulajdonos szerint is gond van a csapattal, s a gondot éppen Mangiának hívják.

Tények & érdekességek


A Juventus 15 mérkőzés veretlen a Serie A-ban - ilyesmi utoljára az 1949/50-es idényben fordult elő a gárdával, amely akkor 17 (bajnoki, illetve kupa-) mérkőzésen át őrizte meg veretlenségét.

AC Milan-Siena 2-0. A Milan 2010. december 18-a óta veretlen hazai pályán a bajnokságban.

Cesena-Inter 0-1. Az Inter az utolsó hat bajnokijából ötöt megnyert, s már a táblázat ötödik helyén áll.

Catania-Palermo 2-0. A Catania zsinórban ötödször győzte le hazai pályán a Palermót.

A Palermónak - amely sorozatban a harmadik vereségét szenvedte el - ez volt a nyolcadik idegenbeli bajnokija, és még egyetlen gólt sem szerzett vendégként!

Chievo-Cagliari 2-0. A veronaiak 397 perce nem kaptak gólt hazai pályán.

Francesco Totti még mindig sokat jelent a Romának. Egy statisztikai adat szerint a Roma 15 pontot szerzett azon a nyolc bajnokin, amelyen Totti kezdő volt, míg a többi hét találkozón csupán hatot.

(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább