Chimenti a labdát a kapuba...

Chimenti a labdát a kapuba...

, focitipp.hu

Olaszország 9-10. forduló

Egy hét alatt két forduló, és már a Juventus sem veretlen. Feltámadt (?) a Roma, leblokkolt az Inter.



Az olaszok egy hét alatt két fordulót is lezavartak, aminek a Milan, a Fiorentina és a Roma örülhetett a legjobban. Szerdán, zsinórban kilencedik győzelmét megszerezve bajnoki rekordot állított fel a Juventus, majd a szombati rangadón nyomban el is vesztette veretlenségét. Az Inter sem nagyon büszkélkedhet: két meccsen csupán egy pontocskát kapart össze. Nézzük sorjában, a San Siróra koncentrálva.

Milánóban két rangadót is játszottak a héten. A szerdai Inter–Roma meccsen a fővárosiak évek óta nem látott önmagukat adták az első félidőben. Szervezett védekezés, villámgyors kontrák, Totti-varázslatok – ennek köszönhetően már a szünetben háromgólos előnyre tettek szert Mancini sztárjai ellen. Különösen Totti első gólja marad emlékezetes: a kapu előtt keresztbe vezetett labdát hihetetlen mozdulattal és ütemben pörgette át Julio Cesar kapuson, aki még csak nem is ácsorgott nagyon messze a gólvonaltól. Az Intert azonban nehéz demoralizálni. A második félidőben beállt Adriano és a milánóiak olykor szinte a tizenhatosról sem engedték ki az összezuhant rómaiakat. Hiába azonban minden Inter-erőfeszítés, a legnagyobb helyzetek is kimaradtak, így a Roma bezsebelte mindhárom pontot. Utoljára egyébként 1994. szeptember 11-én voltak erre képesek a Farkasok: akkor Festa öngóljával nyert a Balbo, Fonseca, Cappioli (és Totti) fémjelezte csapat.

A szombati milánói derbin a bajnoki címre legesélyesebb Milan és a Juventus nézett egymással farkasszemet. A vendégek idei játéka eddig imponáló volt, leszámítva a müncheni bakit; a Milan azonban több meccsen is inkább csak gyötrődött. Ennek ellenére Ancelotti csapata az első negyvenöt percben lemosta a pályáról Nedvedéket. Persze mindehhez kellett Chimenti kapus segítsége is (a feltételezések szerint Abbiatit hivatalosan azért jelentették „betegnek”, mert a Milan csak azzal a feltétellel adta kölcsönbe a Juvének, ha ellenük nem véd). Ha ez tényleg így volt, akkor Gallianiék jól okoskodtak, mert a rutinos, de tétmeccsen viszonylag régen szereplő portás Pirlo szabadrúgását bizony nagyon benézte – ezzel nagyjából el is ment a meccs a Juventus számára.

A dupla forduló győztesének kikiáltott Milan tehát előbb nyert Empoliban (Gilardino duplájával), majd a Juventus elleni 3:1-gyel két pontra meg is közelítette az élen álló torinóiakat. A Fiorentina is kétszer nyert, idegenben a Siena, majd otthon a Cagliari ellen (Sienában Toni duplázott, majd az Artemio Franchiban is betalált – így az elmúlt három meccsén 6 gólt hozott össze). A Roma is kezd életre kelni: az Inter elleni idegenbeli diadal után az Ascolit emberhátrányban is legyűrték Mexes hajrágóljával. Megszerezte első győzelmét (ráadásul idegenben) a Treviso és a Messina is. Előbbi a Regginát intézte el szerdán, utóbbinak pedig csak a sereghajtó Leccét kellett meglátogatnia, ahol a Romától kikölcsönzött D’Agostino duplája döntött – így már egyedül a Cagliari nyeretlen a Serie A-ban.

A bűvös 38
A Milan a hétvégi sikerrel 20. ligagyőzelmét aratta hazai pályán a Juventus fölött (és ötödször nyert otthon 3:1-re). Milánóban a legnagyobb arányú hazai győzelem az 1947-48-as szezonban született (5:0), de két évvel később a vörös-feketék az idegenbeli győzelmi rekordjukat is megszerezték a Juve ellen (7:1). Érdekes, hogy a Juventus hazai pályán még egyszer sem tudott háromnál nagyobb különbséggel nyerni, igaz egy idegenbeli 6:1-et jegyzett – ráadásul ezt nem is olyan régen, 1996 telén. A legtipikusabb eredmény kettejük összecsapásain egyébként az 1:1 – eddig 21-szer zárult ezzel a végeredménnyel a derbijük. A Milan és a Juventus viszonyában furcsa egyensúly állhat be, ha a tavaszi visszavágón netán a torinóiak győznének. Abban az esetben ugyanis – a Serie A meccseit számolva – a bűvös 38-as szám uralkodna: 38 Juventus és 38 Milan győzelem mellett 38 döntetlent jegyezhetnénk.

- ktn -

*****

Eredmények:

9. forduló:

Ascoli–Udinese 1:1 (1:0)
Gólszerzők: 18. Fini, ill. 88. Vidigal
Cagliari–Livorno 1:1 (0:0)
Gólszerzők: 51. Suazo (11-esből), ill. 75. Melara
Empoli–Milan 1:3 (1:1)
Gólszerzők: 34. Vannucchi, ill. 45. és 50. Gilardino, 55. Vieri Internazionale–Roma 2:3 (0:2)
Gólszerzők: 67. és 77. Adriano, ill. 12. Montella, 30. és 47. (11-esből) Totti
Kiállítás: 92. Verón, ill. 92. Totti
Juventus–Sampdoria 2:0 (1:0)
Gólszerzők: 41. Trezeguet, 57. Mutu
Lazio–Chievo 2:2 (1:0)
Gólszerzők: 34. Rocchi, 90. (11-esből) Oddo, ill. 48. D'Anna, 65. Pellisier
Palermo–Lecce 3:0 (1:0)
Gólszerzők: 35. Bonanni, 62. Mutarelli, 90. Ferri
Kiállítás: 86. Corini (Palermo)
Parma–Messina 1:1 (1:0) Gólszerző: 36. Simplicio, ill. 77. Muszlimovics (77.)
Reggina–Treviso 1:2 (0:1)
Gólszerzők: 86. Missiroli, ill. 18. Beghetto, 78. Parravicini
Siena–Fiorentina 0:2 (0:1)
Gólszerző: 2. és 67. Toni

10. forduló:

Milan–Juventus 3:1 (3:0) Gólszerzők: 14. Seedorf, 26. Kaká, 45. Pirlo, ill. 76. Trezeguet
Sampdoria–Internazionale 2:2 (2:2)
Gólszerzők: 6. és 35. Diana, ill. 31. Cambiasso, 40. Cordoba
Chievo–Empoli 2:2 (1:1)
Gólszerzők: 4.
Semioli, 62. Pellissier, ill. 8. Rigano, 53. Tavano
Fiorentina–Cagliari 2:1 (0:1)
Gólszerzők: 53. Toni, 83. Jörgensen, ill. 23. Suazo
Kiállítás: 83. Conti (Cagliari), 88. Canini (Cagliari)
Lecce–Messina 0:2 (0:0)
Gólszerzők: 80. és 83. D'Agostino
Livorno–Parma 2:0 (2:0)
Gólszerzők: 16. Lucarelli, 28. Morrone
Reggina–Lazio 1:0 (0:0)
Gólszerző: 77. Zauri (öngól)
Roma–Ascoli 2:1 (1:0)
Gólszerzők: 39. Panucci, 91. Mexes, ill. 83. Domizzi
Kiállítás: 81. Chivu (Roma)
Treviso–Siena 0:1 (0:1)
Gólszerző: 45. Chiesa.

Következik: 11. forduló
Ascoli–Fiorentina, 25-40-35 – X
Cagliari–Treviso, 45-35-20 – 1
Empoli–Reggina, 40-40-20 – 1
Juventus–Livorno, 70-20-10 – 1
Lazio–Internazionale, 30-30-40 – 2
Messina–Roma, 30-30-40 – 2
Milan–Udinese, 60-25-15 – 1
Palermo–Sampdoria, 35-40-25 – X
Parma–Lecce, 50-30-20 – 1
Siena–Chievo, 25-60-15 – X

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább