Oda a Chelsea szüzessége!

Oda a Chelsea szüzessége!

, focitipp.hu

Anglia, 12. forduló

Az, hogy az újonc Wigan továbbra sem nyugszik, és immár nyolcadik győzelmét gyűjtötte be, most másodlagos. Fontosabb dolgok történtek az Old Traffordon: elvesztette szüzességét a Chelsea!



Negyven meccs után kikapott a Chelsea - José Mourinho gárdája 2004 októberétől, a Manchester City elleni idegenbeli 0:1 óta nem talált legyőzőre a Premier League-ben. Vasárnapig.

Chelsea
Ismét Manchester volt a helyszín, ezúttal azonban a Theater of Dreams: a tartalékos ManU feledtette a legutóbbi két kínos vereséget (Middlesborugh 1:4, Lille 0:1), és a Vörös Ördögök mezében 50. bajnokiját játszót skót Fletcher szerencsés fejesgóljával 1:0-ra verte a végig fölényben futballozó Chelsea-t. A londoniak sorozata 40 meccsen át tartott (33 győzelem és 7 döntetlen), s nem volt kevésbé impozáns az idegenbeli mérlegük sem: 19 meccsen 16 győzelem és csak 3 iksz. A nagy menetelésnek tehát vége, és a vereség mellett eltörpül az a statisztikai adat, hogy a The Blues utoljára 70 bajnoki meccsel ezelőtt kapott ki több mint egy góllal, még 2003-ban a Charltontól 4:2-re... Mindazonáltal formahanyatlás figyelhető meg Lampardéknál: az Everton elleni 1:1-et követően kiestek a Ligakupából, s megverték ugyan a Blackburnt, de a BL-ben kikaptak a Betistől, most pedig Manchesterben maradtak alul - ez volt egyébként az első olyan bajnokijuk idén, amelyen nem lőttek gólt.

Liverpool
Átok ül az Aston Villán, legalábbis akkor, ha a Villa Parkban fogadja a Liverpoolt: az utolsó 8 alkalommal 3 döntetlen és 5 vendéggyőzelem született. A Liverpool végre bajnoki meccsre is átmentette a BL-ben mutatott formáját, fegyelmezett futballal uralta a középpályát, a hajrában pedig kétszer is lecsapott. Nem csapott le viszont Milan Baros, akit a birminghamiek 9,6 millió euróért vettek meg nyáron az Anfield Roadról. Baros szeptember 17-én játszott utoljára bajnokit, és sérüléséből felépülve éppen volt csapata ellen tért vissza, de csak kínlódott a pályán, kevés helyzetét elkapkodta. Ha a Liverpool megnyeri a két eléhalasztott meccsét, feljöhet a 3. helyre - hajrá!

Wigan
Amikor a nyáron visszautasította a Marseille ajánlatát, és inkább az angol élvonal újoncához igazolt a francia Pascal Chimbonda, kevesen értették a döntését. A Bastiából érkező hátvéd azonban két legutóbbi meccsén két gólt szerzett (szombaton a Portsmouth ellen is betalált), csapata, a Wigan pedig 9 mérkőzés óta veretlen, a kupameccseket is tekintve utolsó 7 tétmeccse mindegyikét megnyerte, ráadásul a legkevesebb gólt kapta az élvonalban - ötöt. S ha valaki azt hinné, hogy kőkemény védekezésüknek köszönhetik ezt, téved: a Wigan játékosai 11 meccsen összesen 12 sárga lapot kaptak, s ezzel vezetik a fair play-rangsort! A következő fordulóban az az Arsenal vár rájuk, amely különösebb gond nélkül intézte el a mezőny leggyengébb együttesének tartott Sunderlandet.

A többiek
Az Everton (Andy van der Meydével a kezdőcsapatban) megszerezte első hazai győzelmét, a szenvedő alany a Németh Szilárd nélkül játszó Middlesbrough volt. Az Upton Parkban a maholnap 40 esztendős Teddy Sheringham döntötte el a West Ham-West Brom meccset, a Kalapácsosoknak hat éve nem volt ilyen jó ligarajtjuk. Nem panaszkodhat a Blackburn sem, ahol csupa keményfiú gyűlt össze (Dickov, Savage, Bellamy), a hétvégén négyessel küldték haza a Charltont. Összeszedte magát a bentmaradási álmokat dédelgető Fulham is a ManCity ellen.

12. forduló, eredmények:

Aston Villa-Liverpool 0:2 (0:0)
Gólszerzők: 85. Gerrard (11-esből), 89. Xabi Alonso

Arsenal-Sunderland 3:1 (2:0)
Gólszerzők: 12. Van Persie, 36. és 82. Henry, ill. 75. Stubbs

Blackburn-Charlton 4:1 (2:1)
Gólszerzők: 2. Emerton, 18. Dickov, 59. Pedersen, 90. Bellamy, ill. 36. Hughes

Fulham-Manchester City 2:1 (2:1)
Gólszerzők: 6. és 45. Malbranque, ill. 20. Croft

Newcastle-Birmingham 1:0 (0:0)
Gólszerző: 78. Emre

West Ham-West Bromwich 1:0 (0:0)
Gólszerző: 57. Sheringham

Portsmouth-Wigan 0:2 (0:0)
Gólszerzők: 48. Chimbonda, 79. Roberts

Everton-Middlesbrough 1:0 (1:0)
Gólszerző: 16. Beattie

Manchester Utd.-Chelsea 1:0 (1:0)
Gólszerző: 31. Fletcher.


Következik (nov. 19-21.):
Charlton-ManUtd, Chelsea-Newcastle, Liverpool-Portsmouth, ManCity-Blackburn, Sunderland-Aston Villa, WBA-Everton, Wigan-Arsenal, Middlesbrough-Fulham, Tottenham-West Ham, Birmingham-Bolton.

- vss -

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább