Vége az ámokfutásnak

Vége az ámokfutásnak

, focitipp.hu

Anglia, 13. forduló

Térden a Wigan, és térden áll Peter Crouch is: a Liverpool méregdrága csatára egyetlenegy árva potyagólért imádkozik. Egyelőre hiába.



Véget ért a Wigan szédítő sorozata: az újonc zsinórban hat győzelem után talált legyőzőre (Arsenal 2:3), és 6 óra 33 percnyi játék után kapott ismét gólt, ráadásul félóra alatt hármat is. S hogy kik voltak a gólszerzők? Ez az Arsenalnál nem kérdés az utóbbi időben: a Van Persie–Henry csatárduó az utóbbi 3 meccsen összesen 9 találatot jegyzett (Henry 5 bajnokin 7 gólt lőtt). Az Arsenalnak ez volt az első idegenbeli győzelme idén, s ezzel némileg javítottak a szégyenletes mérlegen: május óta ez volt csupán a 2. sikerük vendégként, 9 meccsből. Mindenesetre le a kalappal a Wigan előtt: utoljára áprilisban kaptak több mint egy gólt bajnoki mérkőzésen (West Ham 1:2). Egy sorozatot azért még tartanak: zsinórban 10. élvonalbeli meccsükön is bevették az ellenfél kapuját. Most viszont kemény tél elé néznek, otthon fogadják a Tottenhamet, aztán decemberben jöhet a Liverpool, a Chelsea és a ManU, mindhárom idegenben.

Liverpool
Ebből a Crouch-fiúból nem lesz egy Ian Rush, de még egy Aldridge sem – keseregnek a liverpooli drukkerek a hórihorgas csatár frusztrált teljesítményét látva. Crouch tavaly 16 gólt lőtt a Southamptonban, nyáron pedig – Baroš helyére – leigazolta őt a Liverpool, 7 millió fontért. A 24 éves támadó azóta „hallgat”, immáron 15. mérkőzésén nem talált be, szombaton ráadásul büntetőt hibázott a Portsmouth ellen. Szerencsére azonban a csapat jó formában van, az utóbbi 4 meccsen 4 győzelem, kapott gól nélkül (West Ham 2:0, Anderlecht 3:0, Aston Villa 2:0, Portsmouth 3:0). Érdekesség, hogy bár a Portsmouth eddig 18-szor verte meg a Liverpoolt, utolsó győzelmük mégis több mint fél évszázaddal ezelőtti: 1951 augusztusában nyertek utoljára az Anfield Roadon.

Chelsea
„Én nem az az edző vagyok, aki siránkozik, hanem az, aki új megoldásokat keres” – ezzel indított a Newcastle elleni meccs előtt José Mourinho, a Chelsea trénere, utalva ezzel a kékek rossz eredményeire (kiesés a kupából, vereség a BL-ben és a bajnokságban). Utoljára 2003-ban fordult elő, hogy a Chelsea egymás után két bajnokin is kikapjon (Blackburn és Tottenham). Most sem fenyegetett ez a veszély, a Shearer és Owen nélkül felálló „Szarkák” gyámoltalanul fociztak a Stamford Bridge-en, akárcsak az utóbbi években: 3:0, 5:0 és 4:0 után most ismét 3:0-lal mehetettek haza – ez volt Mourinho 40. bajnoki győzelme a Chelsea-vel, hazai mérlege pedig 26 meccsen 21-5-0, s ebből 18-szor még gólt sem kaptak! A csapatkapitány Frank Lampard a 159. bajnokiját játszotta megszakítás nélkül, s ezzel beállította David James rekordját: a ManCity jelenlegi kapusa 1994 és 1998 között védett zsinórban 159 meccsen, akkor még a Liverpoolban.

West Ham
Minden idők legjobb rajtjának örülnek a „Kalapácsosok”. A WHU vasárnap sokáig vesztésre állt a Tottenham otthonában, de ez nem meglepő: eddigi 12 meccsükön sohasem találtak be a 25. perc előtt, és a félidőben csak egyszer vezettek. Most is a sírból hozták vissza az egy pontot, Ferdinand a 90. percben egyenlített.

A többiek
Van Nistelrooy duplázott a Charlton ellen, és 12 góljával már vezeti a góllövőlistát. A ManU háza táján minden nap akad szenzációs hír: Keane 12 és fél év után távozott, Ferguson helyére Hitzfeld érkezhet a szezon végén, Ballackot pedig mesés fizetéssel (évi 9 millió font) csábítják az Old Traffordra.
Menekülne a kiesési zónából a West Brom. Bryan Robson csapata a szintén kiesőjelölt Evertont fogadta – egy éve Gera góljával 1:0-ra verték a liverpooli kékeket. Most Gera nem játszott (sérvoperáció), játszott viszont a Wiganből igazolt Nathan Ellington, és neki köszönhetően a WBA 5 óra 29 percnyi gólínség után betalált. A vége 4:0, az Everton tizedik vereségét gyűjtötte be az utóbbi 12 idegenbeli fellépésén, és ebből nyolcszor még gólt sem rúgott.
Nem megy idegenben a Fulhamnek sem (vendégként az utolsó 14 meccsen csak 1 győzelem), s bár kétszer is vezetett a Middlesborugh ellen, a hazaiak Hasselbaink góljával a hajrában fordítani tudtak – a gólpasszt Németh Szilárd adta. Mellesleg Szili a Boro legeredményesebb futballistája a Fulham elleni párharcokon: 7 meccsen 4 gól.
Továbbra is nyeretlen otthon a Sunderland (ezúttal az Aston Villa szerezte meg a skalpját), és tartja jó formáját a Blackburn, Dickovék a ManCitytől raboltak pontot.


Premier League, 13. forduló:

Wigan–Arsenal 2:3 (2:3)
Gólszerzők: 28. Camara, 45. Bullard, ill. 11. R. van Persie, 21. és 41. Henry

Charlton–Manchester Utd. 1:3 (0:1)
Gólszerzők: 65. Ambrose, ill. 37. Smith, 70. és 85. R. van Nistelrooy

Chelsea–Newcastle 3:0 (0:0)
Gólszerzők: 47. J. Cole, 51. Crespo, 90. Duff

Liverpool–Portsmouth 3:0 (2:0)
Gólszerzők: 23. Zenden, 39. Cissé, 80. Morientes

Manchester City–Blackburn 0:0

Sunderland–Aston Villa 1:3 (0:0)
Gólszerzők: 90. Whitehead (11-esből), ill. 55. Phillips, 82. Barry, 83. Baroš

West Bromwich–Everton 4:0 (1:0)
Gólszerzők: 45. és 69. Ellington (az elsőt 11-esből), 51. Clement, 90. Earnshaw

Tottenham–West Ham 1:1 (1:0)
Gólszerzők: 16. Mido, ill. 90. Ferdinand

Middlesbrough–Fulham 3:2 (0:1)
Gólszerzők: 64. Morrison, 76. Yakubu, 84. Hasselbaink, ill. 9. John, 70. Diop.


Következik / Tippünk (november 26–27.)

Arsenal–Blackburn 70-20-10 1
Aston Villa–Charlton 40-40-20 1
ManCity–Liverpool 30-40-30 x2
Portsmouth–Chelsea 10-30-60 x2
Sunderland–Birmingham 30-50-20 x2
Wigan–Tottenham 30-50-20 x2
Everton–Newcastle 30-40-30 1
Fulham–Bolton 40-40-20 1x
Middlesbrough–West Brom 60-30-10 1
West Ham–Man. Utd. 20-30-50 x2

- gj -

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább