Akar itt valaki futballozni?

Akar itt valaki futballozni?

, ktn

Amilyen izgalmas és emlékezetes mérkőzéseket láttunk a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, olyan felejthető volt az első két negyeddöntő. A csapatok közül egyedül a Benfica próbált futballozni, de a portugálok sem voltak meggyőzőek, és ki is kaptak.



23 ezer fanatikus ciprusi szurkoló várta a Real Madridot, az ország történetének legnagyobb futballmeccsén. Többen is lettek volna, ha nagyobb a stadion, a jegyvásárlás során akkora hisztéria alakult ki, hogy a rendőrségnek vízágyúkat is be kellett vetnie. Ehhez képest a meccs hatalmas csalódást okozott, egyedül a nyolcszázezer ciprusi lehetett elégedett - 74 percig. Az nem meglepő, hogy az APOEL nem támadott, az eddigi sikereit sem fergeteges offenzíváinak, hanem betonbiztos védekezésének köszönhette. A kapura lövési kísérletek aránya majdnem mindent elárul a meccsről: 20:0 a Real Madrid javára. Majdnem mindent: téved, aki a számok alapján szédületes Real-akciókat és hősiesen védekező ciprusiakat képzel el. Az utolsó negyedóráig a Real játékosai csak lötyögtek, mintha csak púp lett volna a hátukra ez a mérkőzés (ahogy az is volt). Aztán Mourinho becserélte Kakát és Marcelót, és kettejük mentalitása mindent megváltoztatott. A két brazil olyan tempót diktált, amit az APOEL focistái már nem tudtak követni, így a Real 16 perc alatt rúgott három gólt, amivel a továbbjutás kérdését is lerendezte. Úgy tűnt, ha a Real Madridnak 10:0-ra kellett volna megnyernie ezt a mérkőzést, akkor 10:0-ra nyerte volna meg.

Persze, igazságtalan a ciprusiakat támadni az antifutball miatt. Képzeljük csak el, hogy a Videoton megelőzi a csoportkörben a Portót, a Zenitet és a Sahtart, majd kiüti a Lyont is, a negyeddöntőben pedig a meccs végéig döntetlenre áll a Reallal szemben - ez esetben talán még a Nemzeti Sport is megbocsájtana Paulo Sousának... De talán a Fradi-szurkolók számára is kellemesebb emlék a Real Madrid elleni 1:6 a Bajnokok Ligája csoportkörében, mint az örmény Ulysses-sel szembeni magabiztos El-továbbjutás. Az APOEL képviselői sem elégedetlenkednek. „Még van egy meccsünk a Real Madrid ellen, és ez fantasztikus" - mondta a macedón Ivan Tricskovszki. Egy másik Ivan, Jovanovics, az APOEL szerb edzője is hasonló gondolatokat pendített meg: „Szürreális volt számunkra ez az év. A Real Madrid elleni mérkőzést pedig ajándékba kaptuk". José Mourinho is dicsérte az ellenfelet: „Megadjuk a tiszteletet az ellenfélnek a Bernabéuban is, ennek a BL-sorozatnak az APOEL volt a legfontosabb csapata".


A másik találkozón a Benfica hazai pályán 1:0-ra kikapott a Chelsea-től. A portugálok többet támadtak, ráadásul Terry kezezése miatt egy elmaradt tizenegyest is számon kérhettek a játékvezetőn, vagyis egyáltalán nem szolgáltak rá a vereségre. „Nem is reméltem ennél jobb eredményt" - ismerte el a meccs után Roberto Di Matteo, a kékek menedzsere. Az olasz egyébként váratlan húzásokat hajtott végre: kihagyta a kezdőcsapatból a Napoli elleni visszavágón remeklő Lampardot, Essient és Drogbát. Villas-Boas idején ez a döntés alighanem puccsot váltott volna ki az öltözőben, most azonban bejött a dolog, a mindent eldöntő gólt éppen az „új fiúk" hozták össze, Torres gólpassza után Kalou volt eredményes. A mérkőzés érdekessége, hogy a Benficában egyetlen portugál játékos sem lépett pályára, miközben a kedden játszó együttesek mindegyikében ott volt legalább egy portugál focista.


A nap játékosa: Fernando Torres (Chelsea)
Az elmúlt bő egy év alatt Torres liverpooli hősből a futball páriája lett. Lisszabonban sem szerzett gólt, de gólpassza olyan egyéni akció volt, amire csak a legnagyobbak képesek.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább