Véget ért a Barca-éra?

Véget ért a Barca-éra?

, ktn

Csoda történt, a Chelsea kiütötte a BL-ből a Barcelonát, ráadásul úgy, hogy a visszavágón még csak ki sem kapott. Fordulatos meccs volt, az egyik legemlékezetesebb BL-csata az utóbbi évekből.



Pedig a Barcelona játszi könnyedséggel továbbjuthatott volna. Viszonylag hamar megszületett a vezető gól, a különben totálisan hatástalan Cuenca centerezése után Busquets tolta a labdát a Chelsea kapujába. Alig pár perccel később Terrynek szállt el az agya, hátulról beletérdelt Sánchezbe - piros. Még fel sem ocsúdott a Chelsea, már 2:0 volt, Messi, Iniesta, bal alsó sarok, ez volt a labda útja. Ezzel megvolt az emberelőny és a továbbjutás is, a tökéletes katalán éjszakába csak Ramires rondított bele egy gyönyörű emeléssel, 2:1. De még ekkor sem volt baj, a szünet után néhány perccel tizenegyest kapott a Barcelona, csakhogy Messi a felső lécre lőtte a labdát. A baj csak ezután kezdődött, Xaviék egyre erőtlenebbül támadtak, s bár volt még egy fellángolás (lesgól + újabb Messi-kapufa), gólt csak a Chelsea szerzett, a 92. percben Fernando Torres száguldott végig egyedül a pályán, s a 2:2 után már nem volt visszaút a címvédő számára.

A Barcelona a két meccsen összesen négy kapufát lőtt, kihagyott egy büntetőt, foghatnánk a katalánok kiesését a balszerencsére. Csakhogy - s a visszavágó kivonatos összefoglalója alapján ez egyértelmű - a Barcelona saját magát verte meg. Jobban mondva nem tudott túllépni a saját árnyékán. Egy héten belül harmadszor derült ki, hogy az FC Barcelona sem istenekből, hanem futballistákból álló csapat. Akik közül a katalán drukkerek pechjére éppen ezeken a meccseken mondott csődöt a támadószekció három legfontosabb játékosa, Messi, Xavi és Iniesta. Kiderül azt is, hogy a másodvonal valóban csak másodvonal, Cuenca, Tello és a többiek Messiék csillogása nélkül hasznavehetetlenek. A Barcelona taktikailag sem tudott újítani: legalább a távoli lövésekkel kísérletezhettek volna a hazaiak. Alkalmuk lett volna rá, de jóformán eszükbe sem jutott ez a megoldás. Mintha a gól csak akkor volna gól, ha előtte legalább tíz passzt is lefuttat a pályán a csapat. Csak cicázunk az edzésen, nyilatkozta egyszer Xavi a Barca-módszerről. Amit kiegészíthetünk: talán néha lőni sem ártana. A Barcelona tiki-takája látványos, de a Chelsea ellen úgy tűnt: ami egyszer művészet, az máskor monoton, begyakorolt játékséma, amiből nincs kiszállás. Szentségtörésnek tűnhet az állítás, de kockáztassuk meg: a Barcelona által művelt futball - legyen bármilyen szemet gyönyörködtető is - ugyanolyan gépies modell, mint bármely más csapaté. Majdnem 700 átadás? Szép, magas szám, csak éppen semmit sem ér, ha ennek a kétharmada keresztpassz. A Barcelona elmúlt három mérkőzésének tanulsága, hogy a Guardiola-féle Barcelona játéka azért nem tökéletes, mert nem elég rugalmas. De hogy ez az egyhetes kudarcsorozat a Barcelona-éra vége volna? Ebben azért még kár reménykedniük az ellendrukkereknek.


Volt a meccsnek egy másik érdekes statisztikai adata is: a két csapat játékosai nagyjából 90-90 kilométert futottak. Nagyon keveset: a német bajnokságban a Leverkusen focistái olykor 120 kilométerig is eljutnak, s a BL-ben sem ritka a 110 kilométer fölötti meccsátlag egy csapattól. Persze, a magyarázat pofonegyszerű, a játékidő kilencvenöt százaléka a Chelsea tizenhatosa előtti pozícióharccal telt. Di Matteo a meccs előtt támadófocit ígért a Chelsea-től, ami jó vicc volt, de a pályán ebből semmi sem látszott. Terry kiállítása után az angolok 6-3-0-s rendszerben álltak fel a tizenhatosuk előtt, a két támadójátékos a szélsőhátvédek posztjára húzódott, a négy védő a tizenhatos vonalán zárta le a területeket, a három középpályás pedig előttük végzett zavarórepüléseket. S bár ezt lehet antifutballnak nevezni, a minősítés nem teljesen igazságos. A Barcelona ellen támadófutballt követelni egy csapattól - képmutatás. A Barcelona ellen már a labda megszerzése és megtartása is emberfeletti nehézségeket jelent a legtöbb csapat számára, labda nélkül pedig nem lehet támadni. Persze, a letámadás nem rossz - és főleg közönségbarát - módszer, de emlékezzünk vissza az őszi Real-­Barcelona bajnokira, ahol a hazaiak egy félidőn keresztül gyakoroltak nyomást a Barcára. A szünet után aztán lépni sem tudtak a fáradságtól. A Chelsea - főleg kilenc mezőnyjátékossal - nem tehetett mást, mint őrizte az eredményt. S nem mellesleg emberhátrányban szerzett két gólt a Barcelona stadionjában. Mégsem érdemelné meg ezért a BL-döntőt? Aligha.


A nap játékosa: Didier Drogba (Chelsea)
Gólt nem rúgott, de irdatlan munkát végzett - elöl centerként, hátul balhátvédként. Ő volt a Chelsea egyetlen futballistája, aki képes volt három barcelonai között is megtartani a labdát.



(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább