Madridi menetelés, baszk balsors

Madridi menetelés, baszk balsors

, ktn

Szomorú napjuk volt szerdán a futballromantikusoknak - ha egyáltalán maradtak még ilyenek. Az Európa-liga döntőjében az Atlético Madrid magabiztosan, 3:0-ra legyőzte az Athletic Bilbao csapatát.



Hogy a futballromantika a Bilbao esetében nemcsak üres lózung, arról a mérkőzés végi jelenetek tanúskodtak. A harmadik madridi gól után a 19 éves Muniain az utolsó öt percben sírva futballozott (!), és a lefújás után sem csak a szokásos kupavesztes szomorkodást láthattuk a játékosoktól. Bukarestben valódi dráma zajlott, a baszk szurkolók és játékosok egy álmot sirattak. Siratták a futballálmot, a nyolcszoros spanyol bajnok és huszonháromszoros spanyol kupagyőztes Bilbao 1984 óta (amikor mindkét trófeát megszerezte hazájában) semmit sem nyert. A nemzetközi porondon egyszer játszott döntőt, de 1977-ben a Juventus legyőzte a csapatot az UEFA-kupa fináléjában.

A Bilbao esetén azonban mindig többről van szó, mint futballról, a vereség nemcsak egy futballklub, hanem egy nemzet drámája is volt. A baszk nemzeté, amelynek az Athletic Bilbao az egyik legfontosabb szimbóluma. A 21. század elüzletiesedett futballvilágában, ahol a hagyományt lassan már csak a klubcímer jelenti, az Athletic Bilbao-modell nemcsak a nacionalista érzelműek számára példaértékű, felnéznek a klubra azok is, akik szeretnék, ha a futball valami hasonló dolgot jelentene, mint ötven-száz évvel ezelőtt. Például a közösséghez való tartozást - amit a Bilbao tökéletesen megvalósít azzal, hogy csak baszk játékost alkalmaz.


Szerda éjjel Európában is sokan siratták a baszkokat, ugyanis a klub ebben a szezonban nemcsak a hagyománytisztelete, hanem a játékstílusa miatt is számos rajongót szerzett magának. A Marcelo Bielsa által meghonosított - kicsit a Barcelonát idéző - sokpasszos, megalkuvás nélküli támadófocit nem lehetett nem szeretni. Ahogyan a Bilbao - s erre nincs jobb szó - tönkre verte a Manchester Unitedet a legjobb tizenhat között, az már egy nagycsapatot idézett. Csakhogy utána a Bilbao rükvercbe kapcsolt, március közepe óta 5-4-7-es mérleget produkált, a bajnokságban visszazuhant a középmezőnybe, az utolsó négy meccsen (beleértve az El-döntőt) pedig már gólt sem szerzett.


Az Atlético Madrid ellen a Bilbaónak lényegében momentuma sem volt, s bár 0:2 után a baszkok több helyzetecskét is kialakítottak, átütőerő egy pillanatig sem volt a játékukban, a Bielsa-korszakban megszokott gördülékeny foci teljesen elmaradt. S bizony, a védekezés olykor a vicc kategóriájába tartozott, Amorebieta és Javi Martínez fájdalmasan lassúnak tűnt Radamel Falcao mellett. Az Athletic védői bepánikolt ifistaként csúszkáltak a kolumbiai lövőcseleire. Rossz volt nézni.


Másfelől viszont új sztár született a világ labdarúgásában. Radamel Falcao minden megmozdulása zsenit idézett, a góljai előtt bohócot csinált a védőkből, hihetetlen volt látni erőtől duzzadó, magabiztos játékát. Aligha véletlen, hogy ő az első labdarúgó, aki a VVK/UEFA-kupa/El története során egymás után két döntőt nyert meg két különböző csapat játékosaként. Arról nem is beszélve, hogy - s ezzel is rekordot döntött - egymás után kétszer lett gólkirály a sorozatban, összesen 29 találatot szerezve (Porto 17, Atlético 12).


S visszatérve cikkünk vezérfonalához: mondhatjuk, hogy ezúttal (is) a pénz győzött, az Atlético a 40 millió euróért megvett Falcao és az immár vándormadárnak számító Diego góljaival nyerte meg a trófeát. (Igaz, ha a pénzről van szó, az Atlético szurkolói az összehasonlítást bizonyára kikérnék maguknak a Real Madrid árnyékában...) Az Atlético esetén azonban jóval többről van szó, mint a gazdagabb proficsapat győzelméről. A siker titka alighanem a tréner, Diego Simeone, aki már Olaszországban nagyot alkotott a Cataniával, tavaly tavasszal stílusos futballt mutatott be a szicíliai együttessel. Egy kis argentin kitérő után aztán visszatért Európába, és kőkemény, ugyanakkor esetenként látványos futballra is képes csapatot faragott az Atléticóból. A csapat idei El-mérlege alapján (17-1-1!) nem is kérdés, hogy az Atlético 2010 után másodszor is teljesen megérdemelten nyerte meg az El-serleget.

A Bilbaónak pedig egy nagy dobása még hátra van: a spanyol kupa döntőjében a csapat még javíthat, a Barcelona ellen.


A döntő játékosa: Radamel Falcao (Atlético Madrid)


Lőtt két remekbe szabott gólt, és felállított két új rekordot. Két fejjel nőtt a mezőny fölé Bukarestben.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább