Kloppnak hopp, a többieknek kopp

Kloppnak hopp, a többieknek kopp

, ktn

A Bundesliga 2011/12-es szezonjának értékelése csapatról csapatra.



Idén Jürgen Klopp tovább finomította a dortmundi turbófocit. Minderre a statisztika is rámutat, a 18 csapatos rendszerben még soha egyetlen csapatnak sem sikerült 81 pontot szereznie. Mint ahogy a BVB veretlenségi sorozata is példátlan, a Dortmundot szeptember óta senki sem tudta megverni a bajnokságban.

A Bayern München idén mindent feltett a BL-re, s eddig úgy fest, ez bejön a csapatnak. Május 19-én az Allianz Arenában, "hazai pályán" jöhet a Chelsea. Ami pedig a bajnokságot illeti, sokszor ott is pörgött a gárda (Freiburg 7-0, Hoffenheim 7-1, Hertha 6-0), a Dortmund és a Mönchengladbach elleni kettős vereség azonban sokba került. A bajnoki címbe.

Jó hírek a Schalke háza tájáról: a csapat bronzérmes lett (ismét indulhat a Bajnokok Ligájában), és 2001 után ismét a gelsenkircheniek adják a gólkirályt, a dán Ebbe Sand követője a holland Klaas-Jan Huntelaar! Csak egy rossz hírünk van: Raúl lelépett a színről.

BL-selejtezős a Mönchengladbach, de ha a gárda ősszel is úgy futballozik, mint ahogy a szezon végén tette, akkor hamar visszazuhanhat a középmezőnybe. Rossz előjel, hogy az együttes legjobbja (Marco Reus: 18 gól, 11 assziszt) nyáron Dortmundba költözik...

Ötödik a Leverkusen. Emlékeznek ebből valamire? Ja, igen, ez az a csapat, amelynek két játékosa (Friedrich, Kadlec) a Barcelona elleni hazai 1-3-as BL-meccsen összeveszett azon, kié legyen Lionel Messi meze. Citromdíj.

Február végén még a kiesés réme fenyegette a stuttgartiakat, akik aztán (s ebben Hajnal Tamásnak is fontos szerep jutott) tavasszal begyújtották a rakétákat. A hatodik helyért EL-indulás jár, a Dortmund elleni 4-4-es meccsért pedig a Focitipp különdíja.

BL-csoportkör: Borussia Dortmund, Bayern München, Schalke
BL-selejtező: Mönchengladbach
Európa Liga: Leverkusen
EL-selejtező: Stuttgart, Hannover
Kiesett: Köln, Kaiserslautern
Osztályozót játszik: Hertha
Feljutott: Greuther Fürth, Eintracht Frankfurt

A szezon csapata

Leno (Leverkusen), Piszczek (Dortmund), Brouwers (Mönchengladbach), Badstuber (Bayern München), Hummels (Dortmund), Reus (Mönchengladbach), Blaszczykowski (Dortmund), Kagawa (Dortmund), Ribéry (Bayern München), Huntelaar (Schalke), Lewandowski (Dortmund).

Kevés alulértékeltebb csapat létezik Európában a Hannovernél. Mirko Slomka együttese - a mezőnyben egyedüliként - hazai pályán veretlenül zárta a Bundesliga-szezont, az EL-ben pedig a legjobb nyolc közé jutott.

A Wolfsburg a Lipcse elleni kupavereséggel kezdte a szezont (2-3), s ez megadta az alaphangot Magath-éknak. Hónapokig szenvedett a csapat, amelynek csak a márciusi hadjárat (zsinórban négy győzelem) révén sikerült megmenekülnie. Hogy miként lett ebből nyolcadik hely? Talán csak egy matematikus tudja a választ.

Minden idők legrosszabb tavaszi szereplésén van túl a Werder Bremen. Ha mi volnánk a klub vezetői, alighanem most buktatnánk felfelé Thomas Schaafot, legyen mondjuk övé a marketingosztály vagy a humán menedzsment csoport. A kispadon (13 hosszú év után) talán elkélne egy kis frissítés.

Hogyan kell kiharcolni a biztos bentmaradást? A Nürnbergnek van erre egy jó receptje. A csapat a tabella utolsó három helyezettje ellen az összes mérkőzését megnyerte - ezért nem is került a tabella legaljára.

A Hoffenheim 2008-as őszi menetelése megvan? Ibiseviccsel és Salihoviccsal? Felejtsék el, a Hoffenheim mára a mezőny egyik legszürkébb csapata.

A csúcson kell abbahagyni, mondhatják a freiburgiak, akik a 12. helyre tornázták föl magukat - pedig a szezon során kilencszer ők álltak az utolsó helyen.

Edzőváltások a Bundesligában

Hamburg, Michael Oenning helyett Thorsten Fink
Schalke, Ralf Rangnick helyett Huub Stevens
Hertha BSC, Markus Babbel helyett Michael Skibbe
Freiburg, Marcis Sorg helyett Christian Streich
Hoffenheim, Holger Stanislawski helyett Markus Babbel
Hertha BSC, Michael Skibbe helyett Otto Rehhagel
Kaiserslautern, Marco Kurz helyett Kraszimir Balakov
Leverkusen, Robin Dutt helyett Sami Hyypiä
Köln, Stale Solbakken helyett Frank Schaefer

Tavasszal bebizonyosodott, hogy a Mainz más csapat Szalai Ádámmal és Mohamed Zidannal, mint nélkülük. A 13. hely ezzel együtt nagy csalódás, mint ahogy csalódást okozott számunkra Stieber Zoltán is, akinek nem ment a játék.

Kőkemény, őszinte, minden poroszos igényt kielégítő csapatot ismertünk meg az Augsburgban. Erőfeszítéseikért megkapták méltó jutalmukat: bent maradtak. Mi ennek örülünk, elvégre mégis az abszolút újoncról van szó. De már most szólunk: jövőre ez kevés lesz.

Nem fájt volna a szívünk a Hamburgért, amely idén csak mázlival úszta meg az osztályozót. Itt lett volna az ideje, hogy a Bundesliga egyetlen - az alapítás óta az élvonalban szereplő - csapata megismerkedjen kicsit az Erzgebirge Aue és a Dynamo Drezda elleni meccsek hardcore hangulatával.

A Herthát a januárban érkezett Otto Rehhagel megmentette a biztos kieséstől - jól hangzik, de ez nem igaz. A harmatgyenge Hertha csak azért játszhat osztályozót a Düsseldorf ellen, mert akadt nála két pocsékabb csapat is a mezőnyben.

A Köln akár egy olasz csapat is lehetne: idény közben a távozását bejelentő klubelnök, botrányos viselkedésű szurkolók, hektikus eredmények. Ugyancsak olasz minta, hogy Di Nataléhoz vagy Di Vaióhoz hasonlóan Kölnben is egy játékos vitte a hátán a csapatot: Podolski, akit nyáron elvisz az Arsenal. Keserű másodosztályú szezon következik.

A Kaiserslautern tavaszi teljesítményét csak egy szóval lehet jellemezni: nulla. Vagy másképpen: ZTE-szint. Viszlát, Lautern!

A legtöbb gól
29        Klaas-Jan Huntelaar (Schalke)
26        Mario Gómez (Bayern München)
22        Robert Lewandowski (Dortmund)
18        Marco Reus (Mönchengladbach)
18        Claudio Pizarro (Werder Bremen)
18        Lukas Podolski (Köln)
17        Martin Harník (Stuttgart)

A legtöbb gólpassz
20        Franck Ribéry (Bayern)
13        Klaas-Jan Huntelaar (Schalke)
13        Thomas Müller (Bayern)
12        Juan Arango (Mönchengladbach)
11        Marco Reus (Mönchengladbach)
11        Sindzsi Kagawa (Dortmund)

Kanadai táblázat
42        Klaas-Jan Huntelaar   (29+13)
32        Robert Lewandowski (22+10)
32        Franck Ribéry (12+20)
29        Mario Gómez  (26+3)
29        Marco Reus    (18+11)
28        Claudio Pizarro          (18+10)
27        Lukas Podolski           (18+9)
25        Martin Harnik (17+8)
24        Sindzsi Kagawa         (13+11)

A legtöbb sárga lap
14        Jermaine Jones (Schalke)
13        Andreas Beck (Hoffenheim)
12        Sokratis (Werder)
11        Florian Dick (Kaiserslautern)
11        Clemens Fritz (Werder Bremen)
11        Sergio Pinto (Hannover)

A legtöbb piros lap
2          Michal Kadlec (Leverkusen)
2          Levan Kobiasvili (Hertha)
2          Cristian Molinaro (Stuttgart)

Átlagnézőszámok
81 580    Dortmund
69 000    Bayern München
61 218    Schalke
55 089    Stuttgart
53 465    Hamburg
54 448    Hertha
51 846    Mönchengladbach
47 482    Köln
44 826    Hannover
42 434    Kaiserslautern
41 968    Nürnberg
40 808    Werder Bremen
32 910    Mainz
30 259    Augsburg
28 494    Leverkusen
28 026    Hoffenheim
27 614    Wolfsburg
22 676    Freiburg

Leggyakoribb eredmény
1-1    36x
1-2    28x
1-0    28x
2-0    23x
0-0    22x
2-1    19x

Kapott gól nélküli meccs
18    Bayern München
15    Dortmund
15    Mönchengladbach
11    Leverkusen


(ktn)

A cikk eredetileg az Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább