Az elgurult pénzérme nyomában

Az elgurult pénzérme nyomában

, focitipp.hu

A labdarúgó Eb-k története. 1968.



Videók az 1968-as tornáról >>>
Adatbank >>>

Az 1968-as kiírás során változott a lebonyolítás rendje, bevezették a selejtezőcsoportokat, ezek győztesei jutottak a negyeddöntőbe - köztük a magyar válogatott is, amely azonban a legjobb nyolc között drámai csatában alulmaradt a Szovjetunióval szemben (2-0, 0-3). Csak Farkas János bizonyult megállíthatatlannak, a tragikusan fiatalon elhunyt, roma származású szélső (aki 33 válogatott meccsen 19 gólt lőtt) hatszor talált a kapuba a selejtezők során.

A négyes torna legizgalmasabb meccse a Nápolyban rendezett olasz-szovjet elődöntő volt, amely gól nélküli döntetlennel ért véget. A szabályok szerint ekkoriban nem hosszabbítás és büntetőpárbaj döntött, hanem pénzfeldobás. Az egykori kiváló magyar játékvezető, Zsolt István visszaemlékezése szerint az öltözőbe vonulva az olasz Facchetti a fejet, a szovjet Seszternyev az írást választotta, és a spanyol UEFA-ellenőr (egy bizonyos Pujol) feldobása után az olaszok örülhettek: fej! Facchetti már rohant is vissza a pályára, a nápolyi szurkolók pedig a vállukon vitték körbe az olasz futballistákat.

Zsolt István szerint viszont a szovjeteknek kellett volna továbbjutniuk. Az első pénzfeldobás után ugyanis az érme begurult a zuhanyzó farácsa alá, ezért csak a második dobás számított, s az valóban az olaszoknak kedvezett, csakhogy a magyar játékvezető kíváncsi volt az elgurult érme sorsára, s később, amikor már kiürült a helyiség, a rácsot felfeszítve megtalálta az elkóborolt egyguldenest - s az írásos oldal nézett szembe vele, ami a szovjetek döntőbe jutását jelentette volna...

Olaszország számára a Jugoszlávia elleni döntő sem ment simán. A római fi náléban hosszabbítás után 1-1 lett a végeredmény - a beszámolók szerint ez az olaszokra nézve volt hízelgő. Az Eb-győzelem sorsáról nem dönthetett pénzfeldobás, így két nappal később megismételték a mérkőzést, amelyen az olaszok 2-0-ra nyertek, megszerezve történetük első - s mindmáig utolsó - Eb-címét. A sikerhez a szerencsén kívül kellettek a kiváló futballisták is, a kapuban a fiatal Dino Zoff állt, a védelemben Giacinto Facchetti vitte a prímet (aki felfutásaival forradalmasította a szélsőhátvéd posztját), a játékmester pedig az Inter BEK győztese, Sandro Mazzola volt.

Gólkirály:
Dzsajics (jugoszláv), 2 góllal


Az álomcsapat
Zoff (olasz), Fazlagics (jugoszláv), Facchetti (olasz), Oszim (jugoszláv), Seszternyev (szovjet), B. Moore (angol), Domenghini (olasz), Hurst (angol), Riva (olasz), Mazzola (olasz), Dzsajics (jugoszláv).


A legjobb: Riva
Az olasz Luigi (Gigi) Rivát - szülei korai halála miatt - a nővérei nevelték fel, s egész életében szófukar ember hírében állt. A Cagliariban 155 Serie A-gólt szerzett, háromszor lett olasz gólkirály (1967, 1969, 1970). Az északi óriásklubok (Juventus, Inter, Milan) minden évben el akarták csábítani Szardíniáról, ő azonban hű maradt klubjához - jutalmul a Cagliarinál tiszteletére vonultatták vissza a 11-es számú mezt. Pályafutását súlyos sérülések hátráltatták, egy Lengyelország elleni mérkőzésen - közvetlenül az 1966-os vb előtt - a bal lábát, egy Ausztria elleni meccsen pedig a jobb lábát törte el. A válogatottban 42 meccsen 35 gólt lőtt, ezzel jelenleg is csúcstartó Olaszországban.


Tudta-e, hogy...
...az Európa-bajnokságok történetének legmagasabb nézőszámát a glasgowi Hampden Parkban jegyezték? Az 1968-as Eb-selejtezők Skócia-Anglia mérkőzését 130 711 néző látta a helyszínen.


Kiss Tibor Noé

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább