A zseni neve: Van Basten

A zseni neve: Van Basten

, focitipp.hu

A labdarúgó Eb-k története. 1988.



Videók az 1988-as tornáról >>>
Adatbank >>>

A futball megváltozott, ezt most már a vak is láthatta. Még a magyarok is láthatták: az ő selejtezőcsoportjukból jutott ki az Eb-re a későbbi győztes Hollandia. "Összement", sűrűbb lett a tér, felgyorsult az iram. Aki lassú volt, az lemaradt. Így maradtak le a kontinenstornáról a címvédő franciák, így esett ki az Eb-ről nulla ponttal Dánia és Anglia.

Pedig az angolok remek formában érkeztek az Eb-re, a kvalifikáció során 8-0-ra verték a Wembley-ben Törökországot, és 19-1-es gólkülönbséggel végeztek csoportjuk élén. Az Eb-n azonban mindjárt az első meccsükön kikaptak a Jackie Charlton-féle årországtól. Az írek szimpatikusan futballoztak, de a fair play-díj mit sem ért: az angolokkal együtt ők is kiestek. Helyettük a szovjetek és a hollandok jutottak tovább.


A hollandoknál a Milan triumvirátusa (Rijkaard, Gullit, Van Basten) vitte a prímet. A 23 éves Van Basten majdnem kihagyta az Eb-t, Johan Cruijffnak kellett őt rábeszélnie, hogy utazzon el a csapattal. Az első meccsen még csak csere volt, de aztán három gólt lőtt az angoloknak (így téve "emlékezetessé" az angol kapus, Peter Shilton jubileumát, aki századik válogatottbeli meccsén védett), majd győztes gólt lőtt a németek elleni elődöntőben (Hollandia 32 év után verte meg legnagyobb riválisát!), a döntőben pedig lehetetlen szögből bombázott a szovjet kapuba, állítgatás nélkül, kapásból.


Az UEFA a hátvéd Ronald Koemant választotta a torna legtechnikásabb játékosává, de nem ez volt az egyetlen érdekesség. Az Eb álomcsapatába az UEFA szerint nem fért be egyetlen szovjet játékos sem (olasz négy is), pedig Mihajlicsenko, Protaszov, Daszajev, Kuznyecov vagy Rácz László is remekül játszott. A két évvel korábban aranylabdát kapó Belanov viszont csak árnyéka volt régi önmagának, az olaszok elleni kiváló elődöntőről hiányzott, a fináléban pedig tizenegyest hibázott.


A szervezők mindenesetre elégedettek lehettek: a csoportmeccsekre összesen 729 998-an váltottak jegyet, ami 60 833-as meccsenkénti átlagnézőszámot jelent. 1988 volt az egyetlen olyan év, amikor ugyanaz a nemzet (a holland) adta az EB-győztest és a BEK-győztest (PSV Eindhoven).


Gólkirály:
Marco van Basten (holland, 5 gól)


Az álomcsapat:
Van Breukelen (holland), Bergomi (olasz), Rijkaard (holland), R. Koeman (holland), Maldini (olasz), Gullit (holland), Wouters (holland), Giannini (olasz), Matthäus (német), Vialli (olasz), Van Basten (holland).


A legjobb: Van Basten
Melyik volt a holland Marco van Basten legszebb gólja? Amit Daszajevnek lőtt az Eb döntőben, vagy amit az AC Milan-Göteborg BL-meccsen ollózott Ravellinek? (A Milan akkor 4-0-ra verte a Göteborgot, és mind a négy gólt Van Basten szerezte.) Az Ajax játékosaként 112 holland bajnokin 117- szer volt eredményes, a Milannal pedig egymás után kétszer nyert BEK-et, s háromszor kapta meg az Aranylabdát (1988, 1989, 1992). S bár súlyos térdsérülései miatt pályafutása idejekorán véget ért, nem vállalunk túl nagy kockázatot a kijelentéssel: ő volt a nyolcvanas- kilencvenes évek fordulójának legjobb európai csatára.


Tudta-e, hogy...
... az egész Eb alatt egyetlen kiállítás sem volt? Sőt: két olyan válogatott is akadt (az ír és az angol), amely még sárga lapot sem kapott a torna során.


Gazdag József

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább