Strandpapucsban jöttek, arannyal mentek

Strandpapucsban jöttek, arannyal mentek

, focitipp.hu

A labdarúgó Eb-k története. 1992.



Videók az 1992-es tornáról >>>
Adatbank >>>

Az 1992-es Európa- bajnokság a történelmipolitikai változások árnyékában zajlott. A kommunizmus összeomlása átrajzolta az európai futballtérképet. Az NSZK és az NDK azonos selejtezőcsoportba kapott beosztást, de a német újraegyesítés után már közös csapattal, Németország néven rajtolt. A Szovjetunió is nevet változtatott az Eb-re, ahol Független Államok Közösségeként (FÁK) szerepelt. Jugoszlávia pedig el sem indulhatott a kontinenstornán, hiába előzte meg csoportjában Dániát, a délszláv háború kirobbanása miatt a plávik lemaradtak életük nagy lehetőségéről. Ezt használták ki a dánok, akik szó szerint a strandról utaztak az Eb-re, nyaralásukat megszakítva.

A tornán aztán borult a papírforma. Az angolok összesen egy gólt tudtak összehozni (Platt), a nagy esélyes franciák kettőt (Papin). Az előzetes esélylatolgatást az elődöntők végleg érvénytelenítették, a favorizált hollandok nagy nehezen hosszabbításra mentették a dánok elleni meccset, a büntetőpárbajt azonban elveszítették. Egyvalaki rontott: Hollandia legnagyobb sztárja, az előző Eb gólkirálya, Marco van Basten.


Richard Möller-Nielsen dán szövetségi kapitány a konyháját szerette volna felújítani 1992 júniusában, amikor kiderült, hogy Jugoszlávia helyett Dániának kell szerepelnie az Eb-n. A játékosok már annak is örültek volna, ha nem vallanak csúfos kudarcot Svédországban, ahová ráadásul legjobbjuk, Michael Laudrup nélkül érkeztek: a Barcelona irányítója összeveszett a szövetségi kapitánnyal.


A döntő előtt szinte senki sem adott esélyt Dániának a világbajnok német csapattal szemben. "Kedves dánok, sajnáljunk, de ma mi fogunk győzni!" - a Bild ezzel a címlappal nyitott a mérkőzés napján. A német offenzíva a pályán is folytatódott. "Életem legnehezebb húsz perce volt. Mintha mindenhol csak németek lettek volna a pályán" - nyilatkozta a kezdésről John Jensen. Végül mégis belőle lett hős: ő szerezte a dánok első találatát (a másodikat a leukémiás kislányáért is futballozó Kim Vilfort).


Dánia eksztázisba került, Koppenhágában több mint egymillióan ünnepelték a kis ország fantasztikus sikerét. Végül a vakáció sem maradt el, a megnyert finálé után a válogatott főszponzorai minden résztvevő számára fizettek egy kétszemélyes nyaralást. A helyszínt mindenki maga választhatta ki, az Eb-győzelem kapcsán stílszerűen Európában.


Gólkirály:
Négy játékos lőtt 3 gólt.


Az álomcsapat:
Schmeichel (dán), Angloma (francia), Kohler (német), Blanc (francia), Brehme (német), Gullit (holland), Effenberg (német), Hässler (német), Laudrup (dán), Bergkamp (holland), Van Basten (holland).


A legjobb: Larsen
Volt egyszer egy dán Henrik Larsen, aki nem tévesztendő a svéd Henrik Larssonnal. Dánia sikerét a csapatjáték diadalaként szokták aposztrofálni, Schmeichel bravúrjai, Sivebaek és Lars Olsen precíz védőjátéka, Christofte és John Jensen meccsenként lefutott 15 kilométere, no meg Brian Laudrup irányítókészsége egyaránt kellett a sikerhez. De kellett hozzá Henrik Larsen is, aki a dán válogatottban összesen öt gólt lőtt - ebből hármat az 1992-es Eb-n.


Tudta-e, hogy...
...az 1992-es Eb volt az első olyan Európa-bajnokság, amikor a játékosok neve szerepelt a mezek hátoldalán?


Kiss Tibor Noé

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább