A herceg és a kontrák

A herceg és a kontrák

, focitipp.hu

UEFA-kupa, 4. játéknap, Slavia-AS Monaco 0:2

Kommandósok és illusztris vendégek a lelátón, villámgyors monacói csatárok a pályán. A Focitipp prágai riportja.



SLAVIA PRAHA vs AS MONACO 0:2
Prága, Evžen Rošický stadion, 13 ezer néző
Gólszerző: Maoulida (2)

Fekete öv

Nincs biztonságosabb hely a világon, mint a strahovi stadion, vélték a monacói szurkolók, hiszen maroknyi csoportjukra mintegy félszáz kommandós vigyázott. A fokozott óvintézkedésekre elsősorban a díszpáholy illusztris vendégei miatt volt szükség: Václav Klaus cseh államfő és a füttykoncertet kapó Jiøí Paroubek kormányfő mellett a mérkőzést a helyszínen tekintette meg II. Albert monacói herceg, aki egy hete lépett trónra, így ez volt az első külföldi útja ilyen minőségében.

S hogy az apropót futballmeccs szolgáltatta, nem meglepetés: Albert herceg szenvedélyes futballdrukker, két éve ő mentette meg a csőd szélére sodródott monacói klubot, de részt vett a Párizs–Dakar rallin és öt téli olimpián is (a bobválogatott tagjaként), emellett pedig feketeöves cselgáncsozó.

Előzmények

A Slavia eddig soha nem nyert francia csapat ellen odahaza (1995: Lens 0:0, 1996: Bordeaux 0:1, 1997: Nice 1:1), most itt volt a lehetőség a javításra, hiszen a két évvel ezelőtti BL-döntős Monacóból csak ketten (Givet, Bernardi) léptek pályára, ráadásul sérülés miatt Squillaci, Mériem, Kapo, Chevanton vagy a házi gólkirály, a togói Adebayor még a kispadra sem került. A prágaiak vérmes reményeit az is táplálta, hogy győzelem esetén kivívhatták volna a továbbjutást, és látva a CSZKA Szófia (3:1), illetve a rivális Sparta elleni (4:1) impozáns offenzívájukat, ez nem volt elképzelhetetlen.

Bellay és a manchesteri notesz

De hiába kezdtek jobban (Piták a 3. percben a felső lécet találta el, Vlèek pedig egy percre rá ordító helyzetben hibázott), a tartalékos franciák gyümölcsöző taktikát választottak: higgadtan járatták a labdát, aztán gyilkos kontrákkal eldöntötték a meccset.

A Manchester Utd és a Tottenham játékosmegfigyelői így a két gólt szerző Maoulidán kívül két nevet jegyezhettek fel noteszükbe: Bellay, a Monaco 20 éves villámgyors csatára akkor hagyta faképnél a nehézkes védőket, amikor akarta (erről a szlovák válogatott jobbhátvédje, Krajèík tudna mesélni), míg a meccs hőse a kapott gólok ellenére a kapus Kozáèik lett, aki három ziccert is hidegvérrel hárított.

Matematika

Ennek ellenére semmi sincs veszve: ha a Slavia az utolsó fordulóban megveri idegenben a Hamburgot, akkor a Monaco–CSZKA Szófia mérkőzés eredményétől függetlenül továbbjut.

Továbbjut akkor is, ha a Monaco megveri a Szófiát. Továbbjut akkor is, ha ikszel Hamburgban, és a Szófia nem veri meg idegenben a Monacót stb. Részletes prognózisainkat az utolsó forduló előtt olvashatja.

Égett a szektor, csapkodtak a gumibotok:

a Slavia Hooligans zászló alatti szektor közönsége a második félidő közepén úgy döntött, tüzet gyújt a mínusz öt fokos hidegben. Hamar megbánták. Mintegy százötven rohamrendőr szállta meg a hazai B-közép felségterületét, és a Slavia huligánjai (kiegészülve a lengyel Górnik Walbrzych hooljaival) rövid közelharc után feladták az egyenlőtlen küzdelmet. A petárdák és a rasszista skandálások miatt az UEFA már kétszer is kemény büntetést szabott ki a Spartára (az Arsenal elleni hazai BL-meccsen például mintegy hétezer szék maradt üresen a szektorlezárás miatt), hasonló szankciókra számíthat a Monaco elleni meccs után a Slavia is.

- gj -

*****

UEFA-KUPA, 4. JÁTÉKNAP, EREDMÉNYEK

A csoport

CSZKA Szófia–Viking 2:0 (1:0)
Gólszerzők: Janev 35., Zadi 47.

Slavia Prága–AS Monaco 0:2 (0:1)
Gólszerző: Maoulida 11., 71.


B csoport


Bröndby–Espanyol 1:1 (0:1)
Gólszerzők: Skoubo 66., ill. Tamudo 42.
Kiállítva: Johansen 79., ill. Fredson 69.

Maccabi Petah Tikva–Lokomotiv Moszkva 0:4 (0:1)
Gólszerzők: Loszkov 27., Lebegyenko 47., 48., Ruopolo 52.


C csoport

Sampdoria–Hertha BSC 0:0

Steaua Bukarest–Halmstadt 3:0 (1:0)
Gólszerzők: Radoi 11., Goian 63., Iacob 71.


D csoport

Grasshoppers–Dnipro 2:3 (0:1)
Gólszerzők: Touré 85., Renggli 90., ill. Nazarenko 39., Kravcsenko 61., Mihajlenko 83.

Liteksz Lovecs–AZ Alkmaar 0:2 (0:1)
Gólszerzők: Galeu 10., Sektioui 82.
Kiállítva: Popov 65.


E csoport

Basel–Tromsö 4:3 (1:3)
Gólszerzők: Petrics 17., Delgado 61., Chipperfield 67., Degen 75., ill. Strand 2., 29., Lrst 19.

Crvenea Zvezda–AS Roma 3:1 (1:1)
Gólszerzők: Zigics 37., 85., Purovics 78., ill. Nonda 23.


F csoport

Dinamo Bukarest–CSZKA Moszkva 1:0 (0:0)
Gólszerző: Munteanu 72.

Levszki Szófia–Olympique Marseille 1:0 (0:0)
Gólszerző: Jovov 54.


G csoport

Rapid Bukarest–PAOK 1:0 (1:0)
Gólszerző: Maldrasanu 45.

Rennes–Sahtar Donyeck 0:1 (0.1)
Gólszerző: Elano 38. (tizenegyesből)


H csoport

Besiktas–Zenit 1:1 (1:1)
Gólszerzők: Akin 25., ill. Hagen 30.

Sevilla–Vitoria Guimares 3:1 (3:1)
Gólszerzők: Saviola 10., 27., Correira 39., ill. Ben Achour 44.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább