Jó reggelt, Peter Crouch!

Jó reggelt, Peter Crouch!

, focitipp.hu

Anglia, 15. forduló

Baros halvány, nekünk gólerős csatárra van szükségünk - morfondíroztak nyáron a Liverpool vezetői, és 7 millió fontért leigazolták Peter Crouchot. A válogatott támadó aztán 22 tétmeccsen nem talált be a kapuba. Aztán a Wigan ellen felébredt.



Liverpool
A bravúros kezdés után kifulladt az újonc Wigan: szombaton esélye sem volt az Anfield Roadon a Liverpool ellen (0:3), amely egyre inkább formába lendül. Paul Jewell, a Wigan edzője nem tagadja, hogy gyerekkora óta Liverpool-drukker, de ennyire azért aligha akart kedvenc csapata kedvében járni… A liverpooli vörösök zsinórban hatodik bajnoki győzelmüket aratták, és utoljára közel másfél hónapja, októberben kaptak gólt tétmeccsen – a Ligakupában a Crystal Palace-tól –, azóta gólarányuk 16:0 (West Ham 2:0, Anderlecht 3:0, Aston Villa 2:0, Portsmouth 3:0, Betis 0:0, ManCity 1:0, Sunderland 2:0, Wigan 3:0). Kewell hosszú kihagyás után szinte azonnal beilleszkedett a csapatba, és végre betalált Peter Crouch is, igaz, első góljához Pollitt kapus óriási bakija kellett, s leginkább kabaréjelenethez hasonlított. A Wigan 2004 novembere óta (Plymouth 0:2) most kapott ki először több mint egy góllal.
Potyagól az egyik, klubrekord a másik oldalon: a liverpooli kapus, José Reina (aki nyáron a Villarrealból érkezett) új csúcsot állított be azzal, hogy sorozatban 6 bajnokin nem kapott gólt (1997 januárjában David James kapuja 5 meccsen át volt bevehetetlen), úgyhogy a cserekapus Jerzy Dudek már szinte biztosan távozik télen (pótlására a Liverpool már le is igazolta a Milton Keynes fiatal hálóőrét, David Martint). Dudek legkitartóbb kérője a Benfica, ahonnan viszont Simao Sabrosa érkezhet a Mersey partjára – ha a Liverpool kifizeti érte a 17 millió eurós vételárat.

Chelsea
A Middlesbrough hétközben kiejtette a Ligakupából Király Gábor csapatát, a Crystal Palace-t (Németh Szilárd is gólt lőtt), s így még négy fronton is versenyben maradt (a bajnokság mellett UEFA-kupa, FA-kupa és Ligakupa). Steve McClaren gárdája azonban az erős játékoskeret ellenére a Premier League-ben felemásan teljesít (4:1-re verték pl. a ManUtd-t, de 3:0-ra kikaptak otthon a Charltontól), a felzárkózás szombaton sem sikerült nekik, bár ez nem meglepetés, hiszen ellenfelük az a Chelsea volt, amely a legjobb idénykezdetét jegyzi: tavaly ilyenkor 4 ponttal kevesebbjük volt Lampardéknak. A 250. bajnokiját (Nottingham Forest és Chelsea) játszó John Terry fejesgóljára nem tudott válaszolni a Boro (még az egykori csapata ellen pályára lépő Jimmy-Floyd Hasselbaink sem), úgyhogy a Kékek már zsinórban 33 hazai bajnokin nem kaptak ki (utoljára közel két éve az Arsenaltól 2:1-re), Mourinho irányítása alatt pedig utóbbi 27 hazai meccsükből 19-en gólt sem kaptak.

Arsenal
Ha csak az idegenbeli eredményeket számolnánk, az Arsenal a 16. helyen állna. A londoni Ágyúsok félelmetes támadófocija köddé válik, amint elhagyják a Highburyt. Hétvégén a Bolton tanította móresre Ljungbergéket, akik – némi meglepetésre – az élvonal legsportszerűtlenebb csapatai közé tartoznak (csak 17. hely a fair play-listán). A Bolton a szenegáli Faye idei első találatával és a görög Giannakopulosz góljával bő félóra alatt eldöntötte a meccset, és pontszámban beérte az Arsenalt.

Manchester Utd
Ha csak az első félidőket számolnánk, akkor a ManUtd vezetné a bajnokságot. A vörösök szombaton a Portsmouth-t fogadták, amely utoljára 1957-ben tudott győzni az Old Traffordon, méghozzá 3:0-ra. Az eredmény ezúttal is 3:0 lett, de a ManU javára (a félidőben 1:0). A Portsmouth teljesítményére rányomta a bélyegét, hogy a csapatnak Alain Perrin távozása óta nincs edzője (a hírek szerint Harry Redknapp érkezik), utóbbi 4 meccsüket elvesztették, gólarányuk 0:10.

A többiek
Vad lövöldözést láthattak a nézők a The Valley-ben: a Charlton 5:2-re kikapott a Manchester Citytől, s a vendégek 3. gólját az a Joey Barton szerezte, akinek az öccsét rasszista indíttatású gyilkossággal vádolják.
A Sunderland 2:0-ra megverte szeptemberben a Borót, azóta kiesett az FA Kupából és mind a 8 bajnokiját elvesztette, jóllehet a Tottenham ellen sokáig állta a sarat.
Utóbbi 6 meccséből 4-et megnyert az Everton, ezúttal Blackburnben győztek a liverpooli kékek, s a sikereken felbuzdulva immár hivatalosan is bejelentkeztek Roy Keane-ért.
Tavaly 3:0-ra győzött az Aston Villa a St. James’ Parkban – azt a meccset csak 8 emberrel fejezte be a Newcastle, mert Taylor kiállítása után nem sokkal Bowyer összeverekedett csapattársával, Dyerrel… Barošék nincsenek a legjobb formában, hétközben 3:0-ra kikaptak a kupában a 3. ligás Doncastertől, és ha így folytatják, kiesési gondjaik lesznek, akár a West Bromwichnak, amely létszámfölényben játszva sem tudta megverni a Fulhamet.

*****

Premier League, 15. forduló, eredmények:

Blackburn–Everton 0:2 ((0:2)
Gólszerzők: 27. McFadden, 44. Arteta, kiállítva: 30. Todd (Blackburn)

Bolton–Arsenal 2:0 (2:0)
Gólszerzők: 19. Faye, 31. Giannakopulosz

Chelsea–Middlesbrough 1:0
Gólszerző: 61. Terry

Liverpool–Wigan 3:0 (2:0)
Gólszerzők: 18. és 41. Crouch, 69. Luis Garcia

Manchester Utd–Portsmouth 3:0 (1:0)
Gólszerzők: 19. Scholes, 79. Rooney, 83. Van Nistelrooy

Newcastle–Aston Villa 1:1 (1:0)
Gólszerzők: 31. Shearer (11-esből), ill. 74. McCann

Tottenham–Sunderland 3:2 (1:1)
Gólszerzők: 36. Mido, 50. Keane, 76. Carrick, ill. 15. Whitehead, 59. Le Tallec

West Bromwich–Fulham 0:0

Charlton–Manchester City 2:5 (1:2)
Gólszerzők: 36. Bent, 73. Bothroyd, ill. 25. és 84. Cole, 37. Sinclair, 69. Barton, 79. Vassell.


Következik / Tippünk
(december 10–12.)


Birmingham–Fulham
40-40-20 1
Blackburn–West Ham
40-40-20 1
Bolton–Aston Villa
40-30-30 X
Charlton–Sunderland
50-40-10 1
Chelsea–Wigan
70-20-10 1
Liverpool–Middlesbrough
60-30-10 1
Newcastle–Arsenal
30-50-20 1X
West Brom–ManCity
30-40-30 1X
ManUtd–Everton
60-30-10 1
Tottenham–Portsmouth
50-35-15 1

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább