Egy rejtélyes kvartett

Egy rejtélyes kvartett

, ktn

Ragyognak a spanyolok, de már nem régi fényükben. Az olaszoknál teljes az anarchia, a horvátok kiszámíthatatlanok. Csak egy nagy zöld lóhere állandó, az ír válogatott nem sötét ló.



Spanyolország lehet az első válogatott, amelynek sikerül az Eb-címvédés. Érvek szólnak a címvédés mellett dögivel. A spanyol bajnokság a legerősebb a világon. 2006 októbere óta a spanyolok csak két tétmérkőzést veszítettek el. Náluk játszik Iniesta és Xavi. Viszont nem náluk játszik Lionel Messi - és ez csak egy ellenérv a többi mellett. Puyol és Silva sérült, és a spanyol hegemónia is megtörni látszik Európában, a Bajnokok Ligája elődöntőjében kiesett a szuperfavorit Barcelona és Real Madrid. Miért ne érhetné hasonló kudarc a spanyol válogatottat is az Európa-bajnokságon?

Az olasz válogatott egy külön történet. A rendőrség a válogatott edzőtáborából vitt el egy játékost (Criscito) a bundabotrány miatt, s a csapat ikonja, Buffon is gyanúba keveredett. Teljes az anarchia. Azonban ez az anarchia a történelem során már kétszer (1982, 2006) bejött, az olaszok akkor dobbantanak nagyot, ha ég a ház. Ami pedig a futballt illeti: Prandelli fiatal, lendületes, támadó szellemű csapatot épített, amely az Eb-selejtezők során úgy játszogatott ellenfeleivel, mint macska az egérrel. Prandelli szerethető gárdát verbuvált - folytattuk volna, de aztán eszünkbe jutott a keret 9-es számú játékosa, Mario Barwuah, családnevén Balotelli. Szóval, ahogy mondtuk, teljes az anarchia, az olaszok Eb-szereplésével kapcsolatban teljesen tanácstalanok vagyunk.


Aztán itt vannak az írek is, róluk mit mondhatnánk, tárjuk szét a kezünket. Az eddigi egyetlen ír Eb-részvételről szép emlékeket őrzünk, Ray Houghton Anglia elleni fejesgólja (1988) felejthetetlen. Akkoriban azonban olyan spílerek futballoztak ír mezben, mint Tony Cascarino, John Aldridge, Ronnie Whelan vagy Paul McGrath. Trapattoni csapatában az egyetlen valóban kvalitásos játékos az Egyesült Államokban focizó Robbie Keane - igaz, az olasz mester nem is az egyéni képességekre épít. Hanem a csapategységre. Írország kapcsán egyetlen dolgot szögezhetünk le: aki le akarja győzni az íreket, annak ehhez vért kell pisilnie.


Horvátország, egy másik nagy rejtély. 2008-ban például tíz másodpercre voltak az elődöntőtől, de túl korán, tíz másodperccel korábban örültek, mint szabadott volna. Ez a horvát futballválogatott. Amely alaposan megfiatalodott az elmúlt években, a múltat már csak Pletikosa, Srna és Simunic képviseli a csapatban. A többiek angol és spanyol klubokban edződő játékosok, a sztárok (Modric, Kranjcar, Rakitic) mellett olyan rejtett tehetségekkel, mint Nikica Jelavic, aki az előző idény során előbb a Rangers, majd az Everton csapatánál bizonyította, hogy egy fiatal kelet-európai futballista számára létezik más opció a szigetországban, mint a kölcsönjáték vagy a hazaút... Vagány, fifikás, és Bilic kapitány miatt garantáltan masszív játékot várunk a horvátoktól. Továbbjutás? Nincs kizárva, az olaszok kárára.


A 2012-es Eb csoportjai és programja >>>


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább