Totti, hol vagy?

Totti, hol vagy?

, ktn

Eb, 7. játéknap

Az olaszok számára a 2004-es Eb kísért, az írek könnyes balladával búcsúztak. Három bekezdés az Eb hetedik napjáról.



1. A negatív olasz focihagyomány
Úgy tűnik, az olaszok mégsem változtak, hiába ígért más futballt, más felfogást, más mentalitást Cesare Prandelli szövetségi kapitány. Persze, több volt ez, mint ígéret, az új filozófia meg is valósult, nemcsak az Európa-bajnoki selejtezők többségén, hanem a spanyolok elleni Eb-mérkőzésen is. Az első félidő Horvátország ellen sem volt rossz, többgólos olasz előnnyel is zárulhatott volna a játékrész. A szünet után azonban előjött minden, ami idegesítő az olasz fociban. A csapat ráült az eredményre, halogatott, nem volt labda nélküli mozgás, hiányzott a lendület. Persze, kellett ehhez egy kiváló horvát válogatott is, amely a második félidőben Bilic átszervezése után már az olaszok tizenhatosa előtt megkezdte a letámadást. Chielliniék ész nélkül vagdosták előre a labdákat, Pirlo pedig sokszor csak szédelgett a labdára éhes horvát középpályások között. Az olaszoktól ráadásul hiányzik egy klasszikus irányító. Egy klasszikus és világszínvonalú irányító - mert Cassano nem az, ezen nincs mit szépíteni. Mint ahogy Giovinco és Diamanti sem az. Egy Totti kaliberű futballista hiánya legalább olyan súlyos probléma, mint a magát szilárdan tartó, negatív olasz futballfelfogás.

2. Egy kis matek
Az olaszok két mérkőzés után ugyanolyan helyzetbe kerültek, mint nyolc évvel ezelőtt, a portugáliai Eb-n. Megverhetik ugyan hétfőn az íreket akár 20 góllal is, kiesnek, ha a spanyol-horvát mérkőzésen 2:2-es vagy annál több gólt hozó döntetlen születik. 2004-ben is ez volt a helyzet, Olaszország nagy nehezen megverte Bulgáriát, a svéd-dán parti azonban 2:2-vel zárult, ezzel a skandinávok kéz a kézben léptek tovább a legjobb nyolc közé. Most az írek legyőzése a továbbjutás első és mindenek előtti feltétele, ha ez elmarad, nincs miről beszélni, Itália kiesik. A másik, hogy a spanyol-horvát mérkőzésen valaki győzzön - ez esetben a győztes csoportelsőként továbbjut, a vesztes csomagol. A spanyolok meccsén az iksz is jó lehet az olaszoknak, 0:0-val például (az egymás elleni eredmények miatt) Olaszország lenne a csoportelső. 1:1 esetén az első három helyezett között teljes lenne a holtverseny (mindenki 1:1-re végezne mindenkivel), ez esetben az írek elleni eredmény döntene (horvát-ír 3:1, spanyol-ír 4:0). További csavar, hogy azonos eredmények esetén (például, ha az olaszok is 3:1-re verik Írországot, mint a horvátok) az UEFA-koefficiens dönt, ennek sorrendje Spanyolország, Olaszország, Horvátország. A 2:2-es (vagy többgólos) ikszet már említettük: ezzel a spanyolok és a horvátok együtt jutnának be a legjobb nyolc közé. A sok matek után azért adódik egy kérdés: el tudja valaki képzelni, hogy az íreket rommá verő spanyol csapat ne tudja legyőzni Horvátországot? Tiszta körülmények között.

3. Kiosztottuk a fair play-díjat
Írország az első csapat, amelyik búcsúzott ettől az Európa-bajnokságtól. A játékukat jobb, ha elfelejtjük. Az már a budapesti magyar-íren látszott, hogy nem Eb-aranyért utaznak Lengyelországba, de még a csekély várakozásunkat is sikerült alulmúlniuk. Ellenben a szurkolóik! Rájuk emlékezni fogunk: a spanyolok elleni meccs utolsó öt percében a The Fields of Atherny című balladát énekelték el, amely az 1990-es világbajnokság óta a válogatott dala. A szomorú történet egy rab búcsúja, aki az 1800-as évek nagy ír éhínsége során ételt lopott a családjának - majd elfogták, és Ausztráliába szállították. Ezen az Európa-bajnokságon a fair play-díjas már megvan. Harmincezer ír szurkolónak jár.

(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább