Spanyol passzfetisizmus, itáliai reneszánsz

Spanyol passzfetisizmus, itáliai reneszánsz

, ktn

Két elődöntő: egy unalmas és egy izgalmas. Eb-napló, az elődöntők után.



1) Spanyol unalom - megint
A spanyol válogatott tizenegyesekkel legyőzte Portugáliát az Európa-bajnokság első elődöntőjén. A meccs eredménye: 0-0. Mint ahogy a játék is ilyen volt, két nagy nulla. A spanyolok a 68. percben találták el először a kaput, és csak a hosszabbítás második félidejében játszottak jobban a portugáloknál. Addig ment a sehová nem vezető tilitoli - népszerű nevén a tiki-taka. Pedig Del Bosque próbált frissíteni, Negredo személyében ezúttal egy csatárt is kezdőként küldött a pályára. De ez sem ért semmit. A legváratlanabb fejlemény: a világ futballközvéleménye hirtelen Spanyolország ellen fordult. A nézőket untatja a spanyol passzfetisizmus, ami hiába emlékeztet a Barcelona álomjátékára (jegyezzük meg: sokak számára az is unalmas), valami mégis hiányzik belőle. Ugye kitalálták: Messi az.

2) Nagybetűs olasz csapat
Olaszország viszont feltámadt. Vagy inkább: újjászületett. Ahogy a német válogatottat Joachim Löw újragondolta a kétezres évek közepén, úgy tette ezt meg az olasz csapattal Cesare Prandelli. Az újraszabás lényege: az olaszok már nem csak kivárásra játszanak, hanem igyekeznek dominálni a mérkőzéseiken (ez speciel a válogatott Sacchi-korszakát idézi), miközben megőrizték veleszületett ravaszságukat, és védekezni sem felejtettek el, sőt. A németek elleni elődöntőben minden eszköztárat (önfeláldozó védekezés, középpályás csapdázás, elegáns labdatartás, gyilkos ellentámadások) bevetettek, amiért lehet szeretni az olasz futballt. Kellett is, jelenleg talán a német válogatott a legerősebb a világon. Prandelli csapata egyszerre szervezett, kreatív és a legfontosabb: vagány. Plusz többlet: az olaszok nagybetűs csapatnak látszanak, egy mindenkiért, mindenki egyért. És ez még Balotellire is vonatkozik.

3) Balotelli Prandellinek köszönheti
S ha már Balotelli. A ghánai származású rosszcsont hamar a klasszikusok között találhatja magát. Évek óta nyilatkozzák róla a játékostársai és az edzői, hogy akár a világ legjobb futballistája is lehetne, a képességei megvannak hozzá. Tíz futballrajongó közül egy, ha egyetértett ezzel az állítással. Most már talán kettőre nőtt ez a szám: Balotelli ösztönös zseni, s van benne valami olyan kegyetlenség, ami csak a legnagyobb csatárokat jellemzi. Balotelli, a szeretethiányos, durcás kamasz még csak 21 éves. Tavasszal még ki akarták rúgni a Manchester Cityből a sorozatos hülyeségei miatt, most pedig egy lépésre áll az Eb-gólkirályi címtől. A változás oka: az olasz csapatban tolerálják a hisztijeit, s ez nagyrészt Prandelli érdeme, aki nemcsak nagy edző, hanem nagy pedagógus is egyben.

(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább