Csillagok, mezek és a Juve új tizese

Csillagok, mezek és a Juve új tizese

, hb

A nap témája

Elmélkedés bundáról, bajnoki címekről, méltóságról és Del Piero örökségéről.Torinóban nyugi van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a bajnokcsapat manapság csak a felszerelésével kapcsolatban kerül be a hírekbe. Szerdán bemutatták az új Juve-mezt, csütörtökön pedig az olasz sajtó azt találgatta, vajon ki fogja megörökölni a csapattól 19 év után távozó Alessandro Del Piero 10-es számú trikóját. Banális dolgok, legalábbis első blikkre.

Közelebbről nézve azonban komoly dolgokba botlunk. Olyanokba, mint a csalás, a bunda, a felelősségvállalás, a lojalitás. Szerdán egyetlen lap sem felejtette el közölni, hogy az új Juventus-mezen a klub nem tűntette fel a bajnoki címeket szimbolizáló csillagokat. Nem tévedés történt, a hagyományt a torinóiak dacból, vagy inkább tiltakozásképpen törték meg. A Juve fejesei ugyanis úgy gondolják, a csapat 30 alkalommal nyerte meg az olasz bajnokságot, így három jelzés járna neki, a szövetség azonban csak 28 bajnoki címmel és két csillaggal számol, a 2006-os bundabotrány miatt a klubtól elvett két Serie A-elsőséget figyelmen kívül hagyja.


Nehéz állást foglalni az ügyben, főleg úgy, hogy a calciopoli eseményeinek még mindig csak a töredékét ismerjük. Egy dolgot viszont kijelenthetünk: a Juve tiltakozása kicsinyes, és totálisan szemben áll azzal a magatartással, amit a klub a büntetése óta követett. A zebrák elfogadták a visszasorolást, visszaverekedték magukat az élvonalba, és 2012-ben veretlenül bajnokok lettek. Nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, pár év múlva úgyis felvarrhatták volna a harmadik csillagot a címer fölé, mindenféle felhajtás nélkül, méltósággal.


És hogy mi van Del Piero mezével? A Juventus egyelőre nem találta meg azt a játékost, aki megörökölhetné a csapatkapitány trikóját. A fejesek szerint Pirlónak nincs komoly juvés múltja, a csapathoz visszatérő Sebastian Giovinco nem elég karizmatikus, az elsőszámú nyári kiszemelt, Stevan Jovetic pedig még éretlen ahhoz, hogy a hátán viselje a szimbolikus 10-es számot.


A Gazzetta dello Sport ezért poénból felvetette, hogy Gianluigi Buffonnak kellene kapnia a trikót, mert jelenleg ő az egyetlen olyan játékos az olasz bajnoknál, aki birtokol valamit a Del Piero-i erényekből: a lojalitásból, a rutinból, a vezéri szellemiségből. Csakhogy Buffonnak azelőtt, hogy Del Piero örökébe lépne - a csapat edzőjével, Antonio Contéval együtt - tisztáznia kell  magát az újabb fogadási botránya alól. Máskülönben Torinóban nemcsak a mezekről tűnnek el a csillagok, hanem az öltözőből is.


(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább