A Genk nem a Gent

A Genk nem a Gent

, ktn

Az 1984/85-ös idény csodája aligha ismétlődik meg, de a Videotontól tisztes helytállást várunk az Európa Ligában. A Vidi ma a Genk vendégeként lép pályára.



Ismét lehet a Videotonnak szurkolni a nemzetközi porondon. A székesfehérvári csapat ma mutatkozik be az Európa-liga csoportkörében. A sorozat elődjében - s van olyan magyar futballszurkoló, aki erre ne emlékezne? - a Vidi egyszer már elkápráztatta Európát. A Kovács Ferenc vezette egyesület a Dukla Praha, a Paris Saint-Germain, a Partizan Belgrád, a Manchester United és a Zseljeznicsar kiverése után a Real Madriddal találkozott az UEFA-kupa fináléjában, és a hazai 0:3 után Madridban az azóta már elhunyt Májer Lajos góljával nyerni tudott.

Ha a Videoton jövő tavasszal EL-döntőt játszana, az alighanem a modern futballtörténelem legnagyobb csodája lenne, lepipálná a görög válogatott 2004-es Eb-aranyérmét is. Az azonban a selejtezők során mutatott játék, valamint a csoportellenfelek (Sporting, Basel, Genk) erőssége alapján egyértelműen várható a Videotontól, hogy a csapat - a Debrecennel ellentétben - ne a pofozógép szerepét töltse be a nemzetközi színtéren. Hat selejtező mérkőzés nívós ellenfelekkel szemben, s ezeken mindössze egy bekapott gól - joggal bízhatunk abban is, hogy talán a harmadik hely meglesz a csoportban. A továbbjutást jelentő második hely - az maga a csoda lenne.


A Videoton az első mérkőzését a Genk vendégeként játssza, s a játékosok emlékei kellemesek lehetnek Belgiumról. A selejtezők során a Gent ellen 4:0-s összesítéssel jutott tovább a Vidi, amely idegenben 3:0-ra győzött. A Videoton egyik kulcsembere, Tóth Balázs három évet töltött a Genknél, és a szurkolók két szezonban is a klub második legjobb játékosának választották - igaz, Tóth egykori játékostársai közül már csak néhányan szerepelnek a belga egyesületnél. Az "újakat" nem szabad lebecsülni, a Genk tavaly a BL csoportkörében szerepelt, és odahaza döntetlent játszott mindhárom ellenfelével (Chelsea, Valencia, Leverkusen) szemben. Ebben nagy szerepe lehet a csapat fanatikus szurkolótáborának is, amelyet Tóth Balázstól Andre Villas-Boasig (a Chelsea akkori menedzsere) mindenki az egekig magasztal.


A Genk jelenleg a belga liga hatodik helyén áll, hét meccs után veretlenül, öt döntetlennel. Az ellenfél legjobb játékosa talán Jelle Vossen, aki az előző két bajnoki idény során összesen 41 gólt lőtt. De a belgák közül bárki meglepetést okozhat, a klub 2003-ban alapított utánpótlás akadémiájáról az előbb említett csatáron kívül olyan focisták kerültek ki, mint Thibaut Courtois (Chelsea) vagy Steven Defour (Porto).


A Videoton az EL-csoportköri szereplés kivívása óta két brazil játékossal (Paraíba, Kaká) erősített, akik közül az utóbbi a nevesebb futballista. Kaká persze nem a Real Madrid brazil karmestere, hanem a Hertha BSC egykori bekkje, aki a nemzetközi porondon sem számít rutintalannak. 2011-ben EL-döntőben szerepelt a Sporting Braga színeiben, tavaly pedig az APOEL tagjaként a nyolcaddöntőig jutott a Bajnokok Ligájában.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább