Elsüllyeszthetjük a törököket

Elsüllyeszthetjük a törököket

, ktn

Az Észtország elleni pénteki mérkőzés után máris itt a következő feladat, a magyar válogatott kedden este Törökországot fogadja a Puskás Ferenc Stadionban.



Az ellenfélnek három meccs után csak három pontja van, a törökök rossz rajtja talán a magyar válogatott szempontjából a legkedvezőtlenebb. Az ellenfél számára a magyarok elleni mérkőzés az utolsó esély - Törökország ebben a selejtezősorozatban kikapott Hollandiától (idegenben) és Romániától (otthon), így a budapesti pontvesztés már nem fér bele a törökök "kalkulációjába".

Ráadásul ez a török válogatott egyáltalán nem mondható gyengének. A védelemben főleg otthon játszó, fiatal futballisták kaptak helyet, közülük is a legígéretesebb tehetség a Galatasaray 21 éves szőke bekkje, Semih Kaya. A középpályán több a rutinos focista. Emre Belezoglu, Hamit Altintop, valamint az újhullámot képviselő Nuri Sahin és Arda Turan (utóbbi sérülés miatt alighanem kihagyja a mérkőzést) - ez a csapatrész finoman szólva is hemzseg a klasszisjátékosoktól. A csatársorban már nem olyan kiváló a helyzet, Hakan Sükür rég a múlté, Románia ellen a korábban a Trabzonspornál szép éveket töltő Umut Bulut kezdett centerként.


További adalékok a törökökkel kapcsolatban. A keret három csatára összesen csupán négy gólt szerzett a válogatott színeiben, s akad a csapatban két olyan labdarúgó, aki korábban más ország színeiben (Ömer Toprak a német U19-es, Mevlüt Erdinc pedig a francia U17-es csapattal) szerzett utánpótlás Eb-címet. Nuri Sahin és Caner Erkin pedig tagja volt a 2005-ben U17-es Eb-aranyérmet szerző török válogatottnak, amelyet a jelenlegi szövetségi kapitány, Abdullah Avci irányít. S ha már a kapitánynál tartunk: a trénernek állítólag nem mindenkivel tökéletes a viszonya a keret játékosai közül, s egy esetleges "kapitánybuktatási szándék" a mieink halmára hajtaná a vizet.


Másban nem nagyon bízhatunk. Bár a sportlapok megpróbálták világraszóló diadalként beállítani az észtországi győzelmet, a Nemzeti Sport Online-on a szurkolók osztályzatai alapján magasan Bogdán Ádám, a magyar válogatott kapusa végzett az első helyen az értékelésben. A csapat két kulcsembere ráadásul eltiltás miatt nem léphet pályára, bár ez akár jó ómen is lehet számunkra, a svédek ellen 2:1-re megnyert hazai Eb-selejtezőn ugyanez volt a helyzet, Juhász Roland és Dzsudzsák Balázs akkor sem szerepelhetett.


"Meg akarjuk verni Törökországot" - mondta a Nemzeti Sportnak Hajnal Tamás, az észtek elleni mérkőzésen győztes gólt szerző magyar középpályás, és ezzel egyetért Mészáros Norbert, a Debrecen bekkje is, aki csak a győzelmet tekintené sikernek a törökök elleni meccsen. Azonban nem mindenki ilyen optimista, Bozsik Péter, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya a DigiSport Reggeli Start című műsorában szokatlanul őszintén fogalmazott a mieink vb-esélyeivel kapcsolatban. "Nem teljesen reális elvárni a kikerülést" - állította Bozsik, aki szerint a játékosok a válogatottban sokszor nem hozzák a klubcsapatukban mutatott teljesítményüket.


Nos, a helyzet a különböző nyilatkozatok ellenére elég egyszerű. Ha idehaza kikapunk a törököktől is, akkor gyorsan elhessegethetjük a brazil álmot. Ha ikszelünk, vagy győzünk, tovább élhet a remény. De azt észtek elleni "siker" ellenére továbbra se feledjük: nekünk a holland, török, román hármas tagjai közül kettőt meg kell előznünk. A pótselejtezőhöz.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább