Magyar-román verseny a továbbjutásért

Magyar-román verseny a továbbjutásért

, no

A nap témája

A hollandok meghúzták a világszínvonal és a középszerűség határvonalát.



Fény derült néhány rejtett igazságra a tegnapi válogatott mérkőzések után. Azt persze még nem tudjuk, hogy miénk lesz-e az a gyönyörű második hely a D csoportban, amely tovább élteti részvételi reményeinket a világbajnokság döntő tornáján. De világossá vált, hogy az esélyeink megmaradtak. Pedig ismerjük el: a törökök elleni meccsen voltak olyan pillanatok, amikor már lemondóan nézegettük a kétségbeesetten vergődő magyar játékosokat…

 

A tisztánlátás érdekében nem elegendő, ha csak a budapesti meccs eredményére és fordulataira koncentrálunk. Tegnap este a mi szempontunkból is sorsdöntő összecsapás zajlott Bukarestben. Az Arena Nationala lelátóin még sose foglalt helyet ennyi néző: több mint 53 ezren váltottak jegyet, hogy tanúi lehessenek a világbajnoki ezüstérmes holland együttes térdre kényszerítésének. A román szurkolók csapatuk isztambuli győzelme után már nem a második, hanem a csoport első helyéről álmodoztak. És a hazai csapat egyik csatára a 3. percben szabadrúgásból kapufát lőtt. Aztán viszont a hollandok átvették az irányítást, és biztosan győztek.

 

Jelképértéke van annak, hogy a holland válogatott épp 4-1-re lépte le otthonában a román válogatottat. Akárcsak minket. Ezzel Louis van Gaal fiai megmutatták, hogy hol a világszínvonalú labdarúgás és a középszerű foci határvonala. Mi és a románok jelenleg ugyanabba a másodrangú mezőnybe tartozunk. Miután azonos selejtező csoportba került a két csapat, nincs abban semmi véletlenszerű, hogy magyar-román oda- és visszavágón dől majd el a második hely sorsa.

 

Persze ehhez le kellett győzni a törököket. Örömmel konstatáltuk, hogy - vélhetően némi matematikai konzultáció nyomán - a tegnapi meccs előtt már a köztévé riportere is rájött, hogy továbbjutási reményeinkhez nem elegendő a döntetlen, győzni kell. Még akkor is, ha hosszú évtizedek óta egyszer sem kerekedtünk a félholdasok fölé.

 

A mérkőzés nagyon rosszul kezdődött. Olyan lámpalázasan, fejetlenül játszott a magyar csapat az első félórában, mintha az öltözőből csak a rettegést hozták volna magukkal. A vendégcsapat vezetést szerzett, és egy súlyos vereség perspektívája lebegett ebben az időszakban a stadion fölött.

 

Aztán Koman szerencsés gólja után minden megváltozott. Egyre több tudatosságot észleltünk a fiúk mozgásában, és lelkierőből, küzdeni tudásból is innentől jó jegyeket érdemeltek. Meglett az eredménye, hogy összeszedték magukat. A 3-1-es győzelem még akkor is teljesen megérdemelt, ha tekintetbe vesszük, hogy szerencsénk volt a játékvezetővel: a vendégeket egy jogos büntetőtől fosztotta meg. Így már nem kell bosszankodnunk amiatt, hogy mi is rúghattunk volna még egy 11-est.

 

Úgy tűnik, a török válogatott kiesett a továbbjutásra esélyes csapatok köréből. Mégsem szabad kihagynunk őket a számításból. Ne felejtsük, hogy Románia győzött Isztambulban, és így a magyar csapatnak sem szabad majd onnan pont nélkül hazatérnie. Ám a legfontosabb az, hogy a közvetlen magyar-román mérleg a D csoportban nekünk kedvezzen. Olyan hozzáállással, amilyennel a tegnapi meccs első félórája után rukkolt elő a magyar válogatott, ez nem látszik megoldhatatlan feladatnak.

 

(no)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább