Elbúcsúzott a címvédő CSZKA

Elbúcsúzott a címvédő CSZKA

, focitipp.hu

UEFA-Kupa, 5. játéknap

Kevés néző, nagy hideg és minimális izgalom jellemezte az utolsó fordulót. Felmerül kérdés: tényleg szükség van csoportkörre az UEFA-Kupában?



Véget értek a „csoportküzdelmek”
A Bajnokok Ligájához hasonló csoportkört tavaly vezette be az UEFA a második számú európai kupában. Többször említettük már, hogy mivel a topligák élcsapatai a BL-ben küzdenek egymással, az UEFA-Kupának már csak a második (harmadik?) vonalbeli együttesek jutnak. Ennek megfelelően a színvonaltól sem ájul el a néző. Nem meglepő tehát, hogy az utolsó fordulóban mindössze három csoportban volt miért izgulni. Az izgalmak csökkenésében az is szerepet játszik, hogy az ötös-csoportoknak köszönhetően egy csapat mindig szabadnapos. Így esett, hogy a címvédő CSZKA Moszkva a tévé előtt izgulhatta végig, miként hullik ki – szégyenszemre már az őszi idényben. A BL-csoportok nyolc harmadikja csatlakozik majd tavasszal a mezőnyhöz, de közülük is csak a Schalke emelkedik ki. Említhetnénk a Betist is akár, de ha a Primera Division tabellájára pillantunk, akkor mindjárt világossá válik számunkra, hogy a sevillai zöld-fehérek tavasszal inkább az első osztályú tagságuk megmaradásáért harcolnak majd… És itt emlékezzünk meg még két nagyágyúról (MU, Porto), akik utolsók lettek kvartettjükben, így helyettük a korántsem annyira hírneves Lille és az Artmedia Bratislava veszi fel a harcot az UEFA-Kupában. Nézzük tehát mi történt az utolsó körben.

Hol volt izgalom…
A Sampdoria egy pontért utazott Lens-ba, amit az utolsó utáni percig sikerült is a zsebében tudnia, de a sündisznófutball ezúttal nem jött be a genovaiaknak, így hát – szerencsére elbúcsúzott ez a színtelen-szagtalan alakulat. Érdemes megemlíteni a C csoport másik meccsét, ahol a berlini Hertha a harmadik gólnélküli meccsét hozta a bukaresti Steaua ellen, de még így is továbbjutott gyalázatos 1:0-s gólaránnyal…
Az E csoportban A Walter Zenga által felkészített belgrádi „kommunisták” abban az esetben várhatták volna a pénteki nyoni sorsolást, ha győznek a francia bajnokság egyik outsidere, azaz a Strasbourg ellen. Sokáig minden a szerbek szája íze szerint alakult, a Roma hamar kipipálta a svájciakat, míg ők már 2:0-ra is vezettek. Ám a Crvena Zvezda álmait egy 18 éves francia kölyök (Gameiro) törte darabokra, amikor az utolsó negyedórában két góljával egyenlített.

Marseille–Dinamo Bukarest utolsó 70 másodperc
A legizgalmasabb események az F csoportban történtek, ahol mindkét mérkőzés az utolsó pillanatokban dőlt el. A Heerenveen az utolsó percben szerzett góllal verte meg a Levszki Szófiát, de még ez is kevés lett volna a továbbjutáshoz, ha Marseille-ben a bíró nem ragaszkodik annyira mereven a szabálykönyvhöz… Történt ugyanis, hogy a helyi Olympique a szünetre kétgólos előnnyel vonulhatott, de Niculescu szenzációs szabadrúgásával egy gólra csökkentette a románok hátrányát. A meccs végén a bíró 4 perc hosszabbítást rendelt el. Innentől kezdve másodperce pontosan követjük az eseményeket:
(92:49) egy szöglet utáni kipattanót a nigériai Oruma kapásból a felső lécre bikázott – majdnem 3:1. Mosolyogva vetett keresztet az öreg Wilson, de már csak messziről látja, amint indul a román kontra. A labda keresztbe ívelődik és…
(93:54)-kor Ferreira az oldalvonal mellől hazagurítja a tizenhatos vonalán sétáló Bartheznek.
(93:57)A kapus kipasszolja a labdát Andre Luisnak. Az ő nagyképű cselét azonban Chihaia lefüleli (93:58), majd lendíti a lábát (93:59), belerúg (94:00), de ugyanebben a pillanatban a bíró lefújja a meccset.
(94:02) a labda behullik az üresen maradt kapuba – Barthez néz, mint a moziban.
A többi játékidőn kívül. Reklamáló románok, bamba franciák, de a lényeg: ezzel a meg nem adott góllal esett ki a Dinamo, hiszen a döntetlennel a Bukarest gólaránya 3:3 lett volna, míg a szívecskés hollandoké (Heerenveen) a Levszki Szófia felett aratott győzelemmel is csak 2:2. Furcsa eset, az biztos.

…hol nem volt
Néhány mondat a többi csoportól: a Palermo sima 3:0-val küldte haza a dán Bröndbyt, de a végeredmény akár a duplája is lehetett volna. Giovanni Trapattoni Stuttgartja legyőzte az eddig százszázalékos Rapid Bukarestet, míg a PAOK bepótolta a Rennes ellen az eddig elpuskázott helyzeteit. A Besiktas is hiába nyert a Dragóner Attila nélküli Guimares ellen (hogy került ez a csapat a nemzetközi kupába?). A Jarolim család is boldog lehetett Hamburgban, ugyanis mindannyian a továbbjutást ünnepelhették. Heti találós kérdésünk a Jarolimokkal kapcsolatos: vajon kicsoda David, Lukas és Karel? A nyelvtörő csapatok csatájában a Middlesbrough a Liteksz Lovecs ellen zárta a csoportkört. Az olasz Massimo Maccarone akkor bombagólt lőtt, mint még a megboldogult Csepel SC középhátvédje Váczi Dénes a Békéscsaba ellen valamikor a kilencvenes években.

- kl -

*****

UEFA-Kupa, 5. játéknap

december 14.

E csoport
AS Roma–Basel 3:1 (2:0)
Gólszerzők: Taddei 12., Totti 45., Nonda 49., ill. Petric 78.

Strasbourg–Crvena Zvezda 2:2 (0:1)
Gólszerzők: Gameiro 79., 94., ill. Basta 33., Djokaj 64.

F csoport
Olympique Marseille–Dinamo Bukarest 2:1 (2:0)
Gólszerzők: Cesar 38., Deltim 45., ill. Niculescu 52.

Heerenveen–Levszki Szófia 2:1 (0:0)
Gólszerzők: Samaras 55., Hanssen 90., ill. Ivanov 53.

G csoport
Vfb Stuttgart–Rapid Bukarest 2:1 (2:0)
Gólszerzők: Gomez 20., 37., ill. Burdujan 80.

PAOK–Rennes 5:1 (2:0)
Gólszerzők: Rochat 4. (öngól), Hrisztodopulosz 38., Yiasoumi 79., 89., Szalgipdisz 83. (11-es), ill. Briand 70.

H csoport
Bolton–Sevilla 1:1 (0:0)
Gólszerzők: N’Gotty 65., ill. Correira 74.

Guimares–Besiktas 1:3 (1:2)
Gólszerzők: Saganowski 12., ill. Toraman 9., 60., Youla 18.


december 15.

A csoport
Hamburg–Slavia Praha 2:0 (1:0)
Gólszerzők: Barbarez 9., Mpenza 57.

AS Monaco–CSZKA Szófia 2:1 (0:0)
Gólszerzők: Kapo 50., Squilacci 75., ill. Dimitrov 84.

B csoport
Palermo–Bröndby 3:0 (2:0)
Gólszerzők: Makinwa 27., Rinaudo 45., 89.

Espanyol–Maccabi Petah Tikva 1:0 (0:0)
Gólszerző: Pocchettino 83.

C csoport
Lens–Sampdoria 2:1 (1:1)
Gólszerzők: Thomert 11., Jemaa 91., ill. Flachi 24.

Hertha BSC–Steaua Bukarest 0:0

D csoport
Middlesbrough–Liteksz Lovecs 2:0 (0:0)
Gólszerzők: Maccarone 80., 86.

AZ Alkmaar–Grasshoppers 1:0 (0:0)
Gólszerző: Koevermans 70.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább