Vége az angol futballhegemóniának?

Vége az angol futballhegemóniának?

, focitipp.hu

A szerda a német foci nagy napja és az angolok lebőgése volt a Bajnokok Ligájában.



Kezdjük mindjárt azzal, hogy a Borussia Dortmund megverte a Real Madridot, a sárga-feketék 2:1-re győztek a blancók ellen. Örülhettek a szép foci szerelmesei, a Dortmund megérdemelten győzött, ahogy megérdemelte volna a győzelmet már a Manchester City ellen is az előző fordulóban. "Teljesült egy gyermekkori álmom" - mondta elérzékenyülten a meccs után a hazaiak győztes gólját szerző Marcel Schmelzer. Az álmodozás pedig folytatódhat, a Dortmund átvette a vezetést a csoportban, és fél lábbal már a legjobb tizenhat között érezheti magát.

Mondják, hogy az európai porondon a rutin számít a legjobban, és ez nagyon érvényes a dortmundiakra. A fiatal dortmundi csapat először 2008-ban indult Jürgen Klopp irányításával a nemzetközi porondon, de már az UEFA-kupa első fordulójában elbukott az Udinesével szemben. A következő idényben legalább az EL-csoportkör megvolt, de a továbbjutás onnan már nem sikerült. Mint ahogy tavaly sem: a Klopp-éra első BL-szereplése során a Dortmund (noha a német bajnokságban egyeduralkodóvá vált) csoportutolsóként búcsúzott a sorozattól. A fejlődés azonban évről évre látszik, az elbukott EL-selejtező után négy évvel már Real Madrid-verést ünnepelhettek a drukkerek. S hol van még a vége?


A Manchester City viszont mintha visszafejlődne. Az angolok tavaly az utolsó pillanatig versenyben voltak a BL-továbbjutást illetően, idén azonban hamar elszállhatnak. A City 3:1-re kikapott az Ajaxtól, ezzel továbbra is csak 1 pontja van a D csoportban - édeskevés. "Az Ajax jobban játszott, és ez az én hibám. Nem készítettem fel jól a játékosokat erre a mérkőzésre" - ismerte el a vereség után önkritikusan Roberto Mancini, az angolok olasz menedzsere. Szokatlan, hogy a játékosok is kritizálták az edzőt, a lefújás után Micah Richards, a City jobbhátvédje panaszkodott arról, hogy a meccs közben nem kellett volna 3-5-2-es felállásra váltania Mancininek - a védők ugyanis nem gyakorolták a játékot ebben a szisztémában. A találkozó kínos utózöngéje: Amszterdam vigalmi negyedében összecsapott egymással a két együttes szurkolótábora. Az eredmény: 25 letartóztatás.


A német csapatok sikerszériája és az angolok kudarcsorozata az Arsenal-Schalke mérkőzéssel vált teljessé. A vendégek két holland (Huntelaar, Afellay) góllal Londonban győzték le az angol csapatot, és ezzel át is vették a vezetést a B csoportban. Az Arsenalnak a bajnokságban sem megy a játék (9. hely), és a szezon elején még biztos lábakon álló védelem sem emlékeztet önmagára. Arról nem beszélve, hogy hazai pályán az Arsenal a legritkább esetben szokott kikapni a Bajnokok Ligájában - az ágyúsok 2003 óta először veszítettek hazai pályán csoportmeccset, az Arsenal Stadiumból pedig először távozott győzelemmel nem angol csapat. Úgy tűnik, vége azoknak az időknek, amikor a BL elődöntőjében szereplő négy csapat közül három angolt volt.


Lábjegyzet: tovább tart a Milan mély krízise. A rossonerók ezúttal Málagában kaptak ki 1:0-ra a BL újoncától. "A döntetlen igazságosabb lett volna" - kezdte szokásos zsolozsmáját Massimiliano Allegri, de már nem sokan hisznek neki. A Milan az idei tizenegy tétmérkőzése közül hatot elveszített, és örülhet, ha valahogy megéri a tavaszt a Bajnokok Ligájában.


A nap játékosa: Zlatan Ibrahimovic (PSG)


Alighanem boldog lenne, ha tudná, hogy őt választottuk a legjobbnak. S hogy miért? A Dinamo Zagreb-PSG (0:2) mérkőzésen Ibrahimovic megszerezte a 30. gólját a Bajnokok Ligájában. Ezzel feljött az örökranglista tizenhatodik helyére, s már csak hat találatra áll Puskástól.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább