Szalai történelmet írt

Szalai történelmet írt

, focitipp.hu

Szalai Ádám mesterhármast lőtt a német bajnokságban, a Mainz ezzel verte 3-0-ra a Hoffenheimet. Minikörkép a Bundesliga legjobb magyarjairól.



Ha valaki vasárnap délután megnyitotta az Opta nevű futballstatisztikai blog spanyol kiadását, a következő adattal találkozott. „Egyedül a hannoveri Huszti adott több gólpasszt (7) az öt legerősebb európai bajnokság idei szezonjában, mint Xavi (6).” Huszti Szabolcs…..
De akkor is számunkra kedves tényekkel találkozunk, ha a német verzióra kattintunk. Mint például: Szalai lőtte a Mainz történetének második mesterhármasát a Bundesligában (az első Zidan a Cottbus ellen, 2007-ben). Vagy: Szalai Ádám szerezte a Mainz idei tétmeccsein a csapat góljainak hatvan százalékát (9/15). És ehhez a komment: One man show.

Szalai Ádám a Hoffenheim eleni triplájának köszönhetően már hét találattal áll a góllövőlista második helyén (Mandzukic mögött). Szalai előtt csak néhány magyar futballista jutott ilyen magas szintre a Bundesligában. A Bundesligában mindössze egyetlen szezont játszó Détári Lajos az 1987/88-as idényben 33 bajnokin 11 gólt szerzett, amivel a góllövőlista 16. helyén végzett. Olyan futballistákkal került holtversenybe, mint Roland Wohlfart vagy Bruno Labbadia. A Frankfurt magyar focistája abban az idényben eldöntötte a német kupadöntőt is, amelyen az Eintracht az ő szabadrúgásgóljával verte a Bochumot.

Óriási sikerrel debütált az élvonalban a tiszteletbeli magyarnak számító Vasile Miriuta. A nagybányai születésű „Laci” a 2000/2001-es szezonban 11 gól mellett 11 asszisztot is jegyzett a Cottbus színeiben, ezzel ötödik lett a kanadai táblázaton (csak Sand, Barbarez, Pizarro és Mpenza előzte meg). Miriuta az ezt követő évben is hozott 15 pontot a Cottbusnak, majd kiszorult az együttesből, 2003-ban pedig Győrbe költözött.

Miriuta után Hajnal Tamásnak voltak szép szezonjai Németországban. Hajnal a 2006/07-es idényben 18 ponttal (7 gól, 11 assziszt) segítette feljutáshoz a Kaiserslauternt, majd átigazolt a Karlsuhéhoz, és a Bundesliga újoncánál is jó teljesítményt nyújtott (8 gól, 9 gólpassz), a 2007/08-as idényt 17 ponttal zárta, a kanadai táblázat 11. helyén (mellette Kuranyi, Marcelinho, Pantelics és Grafite). Aztán a dortmundi folytatás során az első idényben még nagyon ment neki a játék (2008/09: 16 pont), majd szépen lassan visszaesett a teljesítménye, és már nem tartozik a Bundesliga közvetlen élmezőnyébe.

Huszti Szabolcs korábban két és fél idényt töltött a német élvonalban (2006 nyarától 2009 januárjáig), és a legjobb szezonja (Hajnalhoz hasonlóan) neki is a 2007/08-as volt. Huszti ugyanúgy 17 pontot szerzett, mint a Karlsruhe középpályása. A szentpétervári évek után 2012 nyarán érkezett vissza a német élvonalba, ahol - s ezt már tudjuk az Optától - a gólpasszokat tekintve az első helyen áll, nemcsak Németországban, hanem az öt legerősebb európai bajnokságot tekintve is.

Az új magyar sztár azonban Szalai Ádám lehet, aki az eddigi teljesítménye alapján mindenkit túlszárnyalhat. Kilenc bajnokiján eddig hét gólt szerzett (a kupában egy meccsen kettőt), és ez éppen annyi, mint ahány gólt az előző két idényben termelt (35 mérkőzésen 7 találat).

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább