Kékre fagyott az Arsenal

Kékre fagyott az Arsenal

, focitipp.hu

Anglia, 17. forduló

Az Arsenal zsinórban harmadik bajnokiján kapott ki, és tétmeccsen már 385 perce, azaz több mint hat és fél órája nem lőtt gólt... Emlékeznek még a Rémálom az Elm utcában című filmre?



Na jó, talán még nem álmodnak Freddy Kruegerrel az Ágyúsok hívei, de ilyen rossz sorozata utoljára tíz éve, vagyis 403 bajnoki meccsel ezelőtt volt az Arsenalnak (1995 márciusában). A hazaiak szemszögéből a Chelsea elleni derbi is rémálomnak tűnhetett: előbb Henry lőtt kapufát, majd a játékvezető fosztotta meg őket egy szabályos góltól (Van Persie), hogy aztán a Chelsea ritmust váltson, és lehengerelje Arséne Wenger csapatát (a francia trénernek egyébként ez volt a 350. meccse az Arsenal kispadján). Pedig a hazaiak utoljára áprilisban kaptak ki odahaza (Manchester Utd. 2:4), azóta zsinórban 14 bajnokit megnyertek a Highburyben – vasárnapig. Azzal büszkélkedtek, hogy utoljára a 2003/2004-es szezonban fordult elő, hogy nem rúgtak gólt hazai bajnokin (2004 májusában a Birmingham ellen). Ez érvényes is volt – vasárnapig. A hazai védők túlságosan is Drogbára figyeltek, persze joggal, hiszen az elefántcsontparti csatár az utóbbi két egymás elleni meccsen 3-szor mattolta Lehmannt, így viszont a második vonalból érkező Robben és Joe Cole kedvére kísérletezhetett. Az Arsenalon nem segített a hajrábeli roham sem, pedig a Premier League legjobban finiselő csapatának számít: az utolsó 10 percben Henryék lőtték a legtöbb gólt (nyolcat).

Az utolsó rangadó a Highburyben
A Chelsea tehát 1990 óta először tudott nyerni a Highburyben – és utoljára, hiszen jövőre költözik az Arsenal, a 2006/2007-es idénytől az Ágyúsok új otthona a 60 ezer férőhelyes Emirates Stadium lesz. Az új szentély felépítése 357 millió fontba került, de a nagyobb befogadóképességnek hála (a Highburyben csak 37 400 néző fér el) egy idényben átlagban 400 ezerrel többen látják majd a helyszínen az Arsenal meccseit. A hazai viszonyok ismeretében egészen elképesztő adat, hogy az új stadionban például 1100 vécé üzemel majd (ebből 113 kifejezetten a mozgássérültek számára) – ha más nem is, ez vigasztalhatja az Arsenalt.

A kék a nyerő
A Chelsea pedig robog tovább, tétmeccsen utoljára 689 perce (11 és fél órája) nem kapott gólt, s utóbbi 46 meccsén csak egyszer hagyta el vesztesen a pályát (ManUtd 0:1). Mourinho elégedett lehet: irányítása alatt 55 bajnokit játszottak a Kékek, s ebből 44-szer győztek, ráadásul idegenbeli mérlegük az utóbbi 22 ligameccsen 18-3-1! S hogy a fegyelemmel nincs gond, azt nem csak az jelzi, hogy az eddigi 17 bajnokin még senkit nem állítottak ki a csapatból, hanem az is, hogy a második félidőben jóval több gólt (27-et) lőtt a Chelsea, mint az első játékrészben (10).

ManUtd és a többiek
Ha a Manchester érkezik vendégként, a hazaiak becsukhatják a boltot. A Vörös Ördögök hetedik idegenbeli győzelmüket aratták idén: a vártnál könnyebben verték meg az Aston Villát (Baroš ismét eltűnt a mezőnyben), Ruud van Nistelrooy az utóbbi 5 egymás ellenin 6 gólt lőtt – a holland egyébként 13 góljával vezeti a góllövőlistát.
A Middlesbrough (Németh Szilárd nélkül) zajos meccset játszott a Tottenhammel: a 3:3-as döntetlen a 4. helyen tartotta a Spurst, amely utoljára 1996-ban győzte le idegenben a Borót (3:0-ra). Felébredt a newcastle-i Owen–Shearer csatárduó, és ezt a West Ham bánta (2:4). Owen mesterhármast lőtt, de volt kitől tanulnia: Shearer az 1995/96-os szezonban (még a Blackburn játékosaként) 5 hattricket ért el.

- gj -

*****

Premier League, 17. forduló, eredmények:

Aston Villa–Manchester United 0:2 (0:1)
Gólszerzők: 10. Van Nistelrooy, 51. Rooney

Everton–Bolton 0:4 (0:1)
Gólszerzők: 32. Davies, 75. és 80. Giannakopulosz, 79. Speed

Wigan–Charlton 3:0 (1:0)
Gólszerzők: 9., 51. és 63. Camara

Fulham–Blackburn 2:1 (1:0)
Gólszerzők: 45. Diop, 52. Boa Morte, ill. 90. Knight

Portsmouth–West Bromwich 1:0 (0:0)
Gólszerző: 56. Todorov

West Ham–Newcastle 2:4 (1:2)
Gólszerzők: 20. Solano (öngól), 73. Harewood, ill. 5., 43. és 90. Owen, 66. Shearer

Middlesbrough–Tottenham 3:3 (2:1)
Gólszerzők: 30. és 43. Yakubu, 70. Quedrue, ill. 25. Keane, 63. Jenas, 83. Mido

Manchester City–Birmingham 4:1 (3:0)
Gólszerzők: 1. Sommeil, 15. Barton, 39. Sibierski, 70. B. Wright-Phillips, ill. 76. Jarošík

Arsenal–Chelsea 0:2 (0:1)
Gólszerzők: 39. Robben, 72. Cole.


Következik / Tippünk
(december 26.)


Charlton–Arsenal
20-50-30 x2
Chelsea–Fulham
85-10-5 1
Tottenham–Birmingham
60-30-10 1
Liverpool–Newcastle
50-30-20 1
ManUtd–West Brom
75-15-10 1
Portsmouth–West Ham
30-40-30 1x
Sunderland–Bolton
20-35-45 x2
Wigan–ManCity
40-30-30 x2
Aston Villa–Everton
40-40-20 1
Midllesborugh–Blackburn
50-30-20 1

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább