Lehangoló magyar–román

Lehangoló magyar–román

, ktn

Harminckét éve várunk a románok elleni győzelemre. Várhatunk tovább: a Románia elleni pénteki mérkőzésen (2:2) nyert helyzetből buktunk el két pontot.



"Nagyon közel álltunk a győzelemhez, sajnos az a kicsi plusz hiányzik még ahhoz, hogy nagycsapat legyünk." Ezek voltak az első szavak, amelyeket magyar játékostól hallottunk a pénteki Magyarország-Románia vb-selejtező után. Alig néhány perccel a románok sokkoló egyenlítő gólja után. Vanczák Vilmos magyar futballistától szokatlan őszinteséggel beszélt. "Ez a két pont hiányozni fog nekünk" - zárta mondandóját. Lehet.

Az ugyanis nyilvánvaló, hogy két pontot veszítettünk Románia ellen. A kiegyenlített első félidőt követően (negyvenöt perc után 1:0-ra vezettünk) a magyar válogatott sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint ellenfele. A szünet után a románok játéka szétesett, a magyarok sokkal több helyzetet dolgoztak ki. Szalai akár el is dönthette volna a találkozót 1:0-nál, de az ötösről, senkitől sem zavartatva melléfejelt. A hajrára felgyorsultak az események: román tizenegyesgól, magyar tizenegyesgól, végül a 92. perc burleszkjelenete. Nevettünk is volna szívesen, csak kicsit már kezd unalmassá válni, hogy a burleszkjelenetek főszereplői magyar védőjátékosok. Egy céltalanul előrevágott labdára két magyar hátvéd rajtolt, de Varga és Mészáros egymást zavarta, csúsztak-másztak-luftoztak - a csereként beállt Chipciu pedig lecsapott, és a kapuba lőtt.


Igazságtalan eredmény született. Nemcsak azért, mert a románok mindkét gólja gyanús körülmények között esett. A vendégek első találata előtt leshelyzetet engedtek tovább a német bírók, a második gól előtt pedig fújhattak volna szabadrúgást is kifelé, lökés miatt. Ezzel együtt ezen a mérkőzésen csak magunkat okolhatjuk a pontvesztésért (Egervári Sándor korrekt nyilatkozata is ezt hangsúlyozta). Védelmünk az első félidőben kétszer is odaajándékozta a labdát a román csatároknak, de ők akkor még nagyvonalúak voltak. A hajrában már nem. De ami a legfontosabb: a pénteki meccsen egyértelműen nekünk állt a zászló, 85 percig kézben tartottuk a mérkőzést, okosan, olykor stílusosan futballoztunk. Csakhogy - és ez a lényeg - 92 percig kellett volna.


Persze, Mexikó óta ez is hatalmas előrelépés. Voltak olyan garnitúráink, amelyek meccsenként csak húsz percig tartották a lépést az ellenféllel, és voltak egyfélidős, hatvanperces csapataink is. Most van egy 85 percesünk. Nincs viszont két normális, nemzetközi szintet megütő belső védőnk. Mészáros masszív focista, de meccsenként két gól is benne van - két gól, amit az ellenfél szerez. Varga? Csigavér! Rettenetes volt a második román találat előtti jelenet, serdülőben sem lehet ilyen hibát elkövetni. Mindkét magyar bekk jobb pozícióban volt, mint a román támadó - az egyiknek be kellett volna lépnie Chipciu elé, a másiknak pedig elrúgni a labdát. Ehhez képest Mészáros és Varga egymásnak futott.


A középpályásoknál és a csatársorban valamivel jobb a helyzet. Pintér az egyik legjobb válogatottbeli teljesítményét hozta, és Koman is hasznosan focizott, gyors ritmusváltásai, éles passzai sokat segítettek a csapaton. Szabics: nagy pozitívum. Bár hátravont csatárként szerepelt, főleg a küzdőszellemét dicsérhetjük. Dzsudzsáktól többet, Hajnaltól pedig sokkal többet vártunk. A Dinamo szélsőjét nem éreztük elég aktívnak, a sajtótájékoztatón nagyobb önbizalma volt. Hajnal pedig: Hajnal sokszor csak lassította a játékot. Jellemző volt az a jelenet, amikor lövőhelyzetbe került, mégis addig várt, amíg hátulról becsúszva, tisztán szerelték a románok. Azon pedig kár vitatkozni, hogy Szalai formában van-e vagy nincs. Volt egy ordító helyzete, kihagyta. Ez nagyon lehangoló.


Ennél csak a meccs hangulata volt lehangolóbb. Ismét kiderült, hogy futballmeccset rendezni nézők nélkül teljesen értelmetlen. A játékból hiányzott a tűz, és a kongó lelátó előtt úgy tűnt, minden lassabban, életlenül zajlik. A Puskás Stadion mellett letáborozó radikális fociultrák biztatása behallatszott ugyan a pályára is - de ez így nem az igazi. A legnagyobb pozitívum, hogy a már-már háborús hangulatkeltés ellenére a Magyarország-Románia meccs békésen lezajlott. A csapatok sportszerűen küzdöttek a pályán, és azon kívül sem történtek komolyabb atrocitások.

Csak az a 92. percben kapott gól ne lett volna.


(ktn)


fotó: Somogyi Tibor, Új Szó

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább