Iniesta vs. Ribéry

Iniesta vs. Ribéry

, focitipp.hu

Ma este ismét összecsap egymással vb-selejtezőn Franciaország és Spanyolország. A FIFA néhány érdekes szempont alapján összehasonlította a két együttes játékmestereit. Az alábbiakban a FIFA cikkének magyar átiratát közöljük.



Magasság
Franck Ribéry: 170 cm
Andrés Iniesta:
170 cm

A 2012-es Lille-Bayern München BL-találkozó előtt Ribéry arról beszélt, hogy ifistaként a Lille-nél túl alacsonynak tartották, és később el is küldték ezért a csapattól. A franciák azóta alighanem megbánták döntésüket főleg azután, hogy Ribéry vezérletével a bajorok 1-0-ra, majd 6-1-re is győzni tudtak ellenük. Iniestának nem voltak ilyen problémái. A Barcelonánál a Johann Cruyff-érától kezdve szokássá vált az alacsony, gyors, technikás játékosok alkalmazása. Romario, Sergi, Albert Ferrer, Ivan de la Pena, Deco, Xavi, Iniesta és Lionel Messi példája pedig azt mutatja, hogy ez a taktika is lehet sikeres.


Válogatott gólok
Ribéry: 12 gól 72 meccsen
Iniesta: 11 gól 79 meccsen


"Kevés gólt szerzek" - így válaszolt Andrés Iniesta arra a kérdésre, hogy mit tart a legnagyobb gyengeségének. A 0,14-os meccsenkénti gólátlag valóban nem kiemelkedő, Iniesta azonban általában a legfontosabb meccseken talál be. Így volt ez a 2009-es Chelsea elleni BL-elődöntőben (Chelsea-Barcelona 1-1) és a 2010-es világbajnoki döntőben is (Spanyolország-Hollandia 1-0). Ribéry egy kicsit hatékonyabb a válogatottban, meccsenkénti gólátlaga 0,17.


Gólpasszok a 2011/12-es szezonban (klubszinten)
Ribéry: 26 gólpassz, 50 meccsen
Iniesta: 13 gólpassz 46 meccsen


A Bundesligában tavaly Ribéry adta a legtöbb gólpasszt (20 gólpassz, 32 meccsen), megelőzve ezzel Juan Arangót, Kagava Sindzsit és Toni Kroost. A Bayern-csillaga a BL-ben is villogott, 14 meccsen ötször szolgálta ki a társakat, így Karim Benzemával, Nicolas Gaitannal, Kakával és Lionel Messivel karöltve a legrangosabb kupában is első helyen végzett. Iniesta a spanyol bajnokságban kilenc asszisztot jegyezhetett fel, ennél hat játékos, Mesut Özil, Lionel Messi, Angel di Maria, Jesús Navas, Cristiano Ronaldo és Dani Alves is többet termelt.


Profi klubok száma
Ribéry: 7
Iniesta: 1


A Barcelona 12 évesen vásárolta meg Iniestát az Albacete együttesétől. A katalán középpályás nem feledkezett meg gyermekkori klubjáról, 2011-ben saját pénzéből fizette ki a harmadosztályú egyesület 420 ezer eurós adósságát. Ribéry 13 évesen a Lille-nél kezdett focizni, a francia élvonalba pedig az Ales és a Brest érintésével jutott el. Első élvonalbeli csapata a Metz volt, ahol 21 évesen már a klublegendához, Robert Pireshez hasonlították, de Ribéry - elődjével ellentétben - már egy év után továbbállt a Galatasarayhoz. A török kaland sem jött be: a középpályás mindössze 14 bajnokival a háta mögött visszaigazolt Franciaországba a Marseille-hez. Ribéry a Velodrome-ban két évet húzott le, majd 2007-ben 25 millió euró fejében a Bayern Münchenhez szerződött.


Nagy trófeák
Ribéry: 8
Iniesta:  15


Ribéry egy török kupagyőzelem kivételével az összes trófeáját a Bayern Münchennel szerezte (két bajnoki cím, két kupagyőzelem, két szuperkupa elsőség, egy ligakupa siker). Iniesta a Barcelonával öt bajnoki címet, három BL-győzelmet és két klubvilágbajnoki címet gyűjtött, míg a spanyol válogatottal két Európa-bajokságon és egy világbajnokságon diadalmaskodott.


Egymás elleni mérleg
Ribéry: 0 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség
Iniesta: 3 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség


Ribéry élete első gólját Spanyolország ellen szerezte a 2006-os világbajnokságon. A 3-1-es francia sikert hozó hannoveri meccsen azonban Iniesta nem lépett pályára. A két játékos így először a Bajnokok Ligája 2008/09-es szezonjában találkozott egymással: az elődöntőben a Barcelona 4-0-ra lemosta a Bayernt, a visszavágón pedig 1-1-es döntetlen született. Utóbbi találkozón a bajorok gólját Ribéry szerezte. Az első válogatott találkozásig 2010-ig kell visszamennünk. Ekkor a Stade de France-ban rendezett barátságos meccsen Spanyolország 2-0-ra verte a gallokat. A mérkőzésen David Villa gólját Iniesta készítette elő. A spanyol irányító két évvel később ismét felülmúlta riválisát, az Európa Bajnokság negyeddöntőjében megint 2-0-s spanyol sikert láthattunk. A legutóbbi randevú azonban Ribéry számára adott okot az örömre. Az októberi vb-selejtezőn a franciák pontot raboltak a Vicente Calderónból (1-1), ráadásul az egyenlítő gólhoz Ribéry adta a gólpasszt.


(a fifa.com alapján)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább