Mostantól Bayern-korszak következik?

Mostantól Bayern-korszak következik?

, ktn

A Bayern München 4:0-ra megverte a Barcelonát a Bajnokok Ligája elődöntőinek első mérkőzésén.




Megverte helyett írhattuk volna azt is, hogy lehengerelte, földbe döngölte, megalázta, megsemmisítette satöbbi. Ez a Bayern-Barca az utóbbi évek egyik legdöbbenetesebb mérkőzése volt, a katalánokat lefocizták a pályáról. Mert az elmúlt években egyeduralkodóvá vált Barcelonát még a csúcson is meg lehetett verni. Kőkemény játékkal, fegyelmezett, taktikus futballal ez sikerült az Internek vagy a Chelsea-nek, és lassan Mourinho is megtanult a Barca ellen meccselni (karate helyett). De hogy látványos támadófocival, lényegében a Barcelona saját játékával végezzék ki a Barcelonát - erre aligha akadt példa a Guardiola-korszak kezdete óta.

A Bayern játékosai egymást múltál felül önfeláldozásban és kreativitásban. Robben és Ribéry csúszott-mászott, Dante elegánsan söprögetett, Müller pedig mindenütt ott volt, kész életveszélyt jelentett minden megmozdulása. A 4:0 nem túlzás, kedden este ekkora volt a különbség a két csapat között a pályán.

A reakciók legalább olyan szélsőségesek, mint maga az eredmény. Xavi szerint ez volt minden idők legrosszabb eredménye a Barcelona számára (azért ne feledjük a ’94-es BL-döntőt, ahol a Milan verte 4:0-ra a Barcát), Robben szerint ez a Bayern még egyszer sem játszott ilyen jól. A kommentárok pedig azonnal feltették a (túlzónak tűnő) kérdést: vége egy nagy futballkorszaknak? A Barcelonának leáldozott?

A Barcelona visszaesésének az idei szezonban számos jele akadt. A bajnokságban elmaradtak a hat-hétgólos győzelmek, a csoportkörben a Celtic, a nyolcaddöntő első mérkőzésén a Milan verte meg a gárdát, ráadásul a negyeddöntőből győzelem nélkül jutott tovább a csapat (2:2 és 1:1 a PSG ellen). A katalán szurkolók az elmúlt években nem ehhez szoktak.

De még így sem lett volna nagy baj a Barcával, ha nem tűnik fel a színen a Bayern München. Aki ebben az idényben rendszeresen nézi a bajorok mérkőzéseit, az egyáltalán nem lepődött meg a Bayern győzelmén (legfeljebb a játék képén és az eredményen). A Bundesligában a csapat a szezon végéig vélhetően minden létező rekordot megdönt, a német kupában is a fináléba jutott (a Wolfsburg elleni 6:1 után). Arról nem is beszélve, hogy idén a BL-döntő lényegében megvan, vagyis a Bayern az utóbbi négy évben harmadszor léphet pályára a legrangosabb európai torna fináléjában. Ez még a Barcelonának sem sikerült a Guardiola-érában, amelynek kapcsán az emberek minden idők legjobb focicsapatáról beszéltek...

Bayern-korszakról senki sem beszélt, a Barcelona (és a spanyol válogatott) tiki-takája mindent vitt. Kedden a Bayern München azt mutatta meg, hogy a tiki-takán túl is van élet. A csapat valamit visszacsempészett a pályára abból, amit a Barcelonából sokan mindvégig hiányoltak. A labdajáratáson és a körömpasszokon túl a Bayern játékát olyan agresszivitás és lendület jellemezte, ami alapvetően hozzátartozik a futballhoz. A Barcelona futballművészei évekig el tudták dugni a labdát bárki elől (vicc: a Barcelona Münchenben is többet birtokolta a labdát a Bayernnél), de olyan csapattal eddig nem találkoztak, amely egyrészt fizikailag magasan felülmúlta őket, és technikai képességek, gyorsaság terén is állta velük a versenyt. A Bayern München ilyen csapat, s még inkább ilyen lehet: nyártól a bajoroknál szerepel Mario Götze, a Dortmund zsenije, a kispadra pedig érkezik Pep Guardiola, a tiki-taka atyja. Ez a Bayern félelmetesen erős lehet.

(Zárójelben jegyezzük meg: a mérkőzést vezető Kassai Viktor élete legrosszabb teljesítményét nyújtotta. A spanyol lapok "katasztrofálisnak" minősítették a ténykedését, és - sajnos - nem tévednek. Kassai két egyértelmű tizenegyest nem adott meg kezezés miatt a Bayernnek a mérkőzés első félidejében, ugyanakkor a Bayern három találata is vitatható körülmények között született. Az elsőnél Dante támaszkodott, miközben Müller elé fejelte a labdát, a másodiknál Gomez lesről lőtt a kapuba, a harmadiknál pedig Müller szabálytalanul takarította el az útból a Robbent üldöző Albát. Öt nagy hiba - nagyon sok. Még akkor is, ha a végeredményt nem befolyásolták Kassai hatalmas tévedései. A Bayern München így is - úgy is szétfocizta a Barcelonát.)

A nap játékosa: Thomas Müller (Bayern München)
A futballsztárról nem Müller jut eszünkbe, hanem Ronaldo, Messi, Falcao és még vagy negyven másik focista. De Müller mintha maga lenne a futball. Önfeláldozás, virtus, kreativitás, lendület, gólérzékenység, taktikai fegyelem - és még lehetne sorolni a jellemzőit. Tökéletes, emberi futballista.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább