noone likes us, we don't care!

noone likes us, we don't care!

, focitipp.hu

angol kupa

"Egy rossz lépés, és neked annyi!" Lothart unjuk, Martin Luther Kinget nem, de most inkább a Lutonról és a Millwallról lesz szó: 1985-ben a két csapat kupameccse lincselésbe torkollott. Apropó: elolvasták már A futball faktort?



Lothart unjuk, Martin Luther Kinget nem, de most inkább a Lutonról lesz szó (1985-ben egy Luton–Millwall FA Cup-meccs lincselésbe torkollott). 1995-ben játszották a hírhedt Millwall–Chelsea kupamérkőzést, s a „hardcore párharc” most napra pontosan, január 28-án megismétlődhet.
Apropó: elolvasták már A futball faktort?


1985. március 13-án történt, szerdai napon: Luton Town–Millwall az FA-kupában. A Luton 1:0-ra nyert, de a meccs alatt és után történtek miatt ennek már alig volt jelentősége. Sokak szerint ezen a délutánon szabadult el a pokol Angliában, s ennek tudható be a Heysel-beli brüsszeli tragédia és a többi sokkoló esemény is.
A beszámolók szerint hatezer néző volt jelen a meccsen, de abból mintegy másfélezer nyíltan a Nemzeti Front (National Front) szimpatizánsa volt, egyes cikkek pedig azt írták, hogy nem volt nehéz felismerni a lelátón a Klu Klux Klan londoni szárnyának tagjait. Egy bizonyos: a balhét nem a Luton szélsőjobb mobja, hanem a Millwall huligánjai robbantották ki. Nem mintha ez annyira meglepő lett volna: a krónikák szerint 1920-ban két hétre betiltották a Millwall pályáját, miután a szurkolók megverték a Newport csapatának kapusát, de hasonló feljegyzéseket találhatunk az 1950-es évekből is: stadionbezárás, bírságok fizetése az ellenfél, ill. a játékvezető elleni támadások miatt (1968-ban például a Birmingham kapusát, Jim Herriottot kapták el a millwalliak a pályán...).
A lutoni bunyó mégis nagyobb volumenű volt: a sajtó 41 sebesültet jelentett; a huligánok közül 31-en végezték az őrszobán; a stadionbeli károkat pedig 70 ezer fontra számlázta ki a Luton.

„Millwallban nem lehet bénázni. Egy rossz lépés, és neked annyi. Attól a csürhétől nem kapsz még egy esélyt” – mondja Tom, a Chelsea-huligán John King kultuszkönyvében, A futball faktorban. „A Millwall mindig is eszelősökből állt. Készek a csávók, totál flúgosak. Megvan a hírük, de erre a kétes hírnévre, amit lassan száz éve a dokkmunkások alapoztak meg, rá is szolgáltak. Száz éve őrzik a hagyományt, tudniillik félholtra csépelik azt, aki től messzire merészkedik az Old Kent Roadon. Mi még pelenkások voltunk, amikor az ő faterjaik a Cold Blow Lane környékén vadásztak az ellenfél drukkereire. Az volt az aranykor...”

A Chelsea és a Millwall utoljára az 1994/95-ös szezonban találkozott egymással – éppen az FA Kupában. A The Denben 1995. január 28-án 0:0 lett, de – kell-e mondani – azt a meccset is súlyos rendbontások kísérték a stadionon belül és kívül egyaránt (részletes infók a 94/95-ös huligánfanzinok „Best of” rovatában, de ez a harmadik félidő ihlette A futball faktort is).
Az ismételt meccs is iksz lett (1:1), ezért büntetőpárbaj döntött: 5:4 lett a Millwall javára.
A Millwall–Chelsea párharc – napra pontosan 11 évvel később – megismétlődhet.
Ha a Millwall jövő szerdán a Goodison Parkban legyőzi az Evertont, akkor január 28-án az FA Kupa 4. fordulójában a Chelsea-t fogadhatja Délkelet-Londonban.

S hogy mi lett idén a Luton sorsa az FA Kupában? Nevetséges, de azért szomorú történet is egyben. A másodosztály újonca egy órányi játék után már 3:1-re veztetett a BL-győztes Liverpool ellen (amelyik a legerősebb felállásban kezdett – csak a sérült Morientes és a kapus Jose Reina hiányzott). Hazai részről természetesen az a Steve Howard is betalált, akit 2001-ben 50 ezer fontért vett meg a Luton a Northamton Town FC-ből, s aki azóta minden évben házi gólkirály: 2001/02-től 24, 22, 15, 18 gólt lőtt idényenként: ebben a szezonban 8 bajnoki gólnál jár. Megjegyezhettük még Carlos Edwards nevét is, a trinidadi középpályás (korábban Wrexham) kedvére cselezgetett a merev Hyppia és a kifejezetten rossz nappot kifogó Riise kárára. Sinama-Pongolle meg Xabi Alonso góljait pedig nézzék meg valami összefoglalóban.

FA Kupa, 3. forduló, hétvégi eredmények:
Fulham–Leyton Orient (IV. osztályú) 1:2
Luton Town (II.)– FC Liverpool 3:5
Blackburn Rovers–Queens Park Rangers (II. osztályú) 3:0
Brighton (II.)– Coventry City (II.) 0:1
Chelsea–Huddersfield Town (III.) 2:1
Crystal Palace (II.) –Northampton Town (IV.) 4:1
Ipswich Town (II.)– Portsmouth 0:1
Manchester City–Scunthorpe United (III.) 3:1
Newcastle United–Mansfield Town (IV.) 1:0
Norwich City (II.)– West Ham United 1:2
Sheffield Wednesday (II.)– Charlton Athletic 2:4
Watford (II.)– Bolton Wanderers 0:3
Wolverhampton Wanderers (II.) –Plymouth Argyle (II.) 1:0
Arsenal–Cardiff City (II.) 2:1
Hull City (II.)– Aston Villa 0:1
Sunderland–Northwich Victoria (VI.) 3:0
Leicester City (II.) –Tottenham Hotspur 3:2

Millwall (II.)–Everton 1:1
Burton Albion (V.)–Manchester United 0:0
West Bromwich Albion–Reading (II.) 1:1
Torquay United (IV.)–Birmingham City 0:0
Nuneaton Borough (amatőr)–Middlesbrough 1:1
Wigan Athletic–Leeds United (II.) 1:1

Döntetlen esetén újrajátszás határoz a továbbjutásról. Az ismételt meccsek időpontjai:
2006. január 17., kedd
Birmingham–Torquay (20.45)
Chester–Cheltenham (20.45)
Leeds–Wigan (20.45)
Tamworth–Stoke (20.45)
Walsall–Barnsley (20.45)
Middlesbrough–Nuneaton (21.00)
Reading–West Brom (21.00)

2006. január 18., szerda
Everton–Millwall (21.00)
Man Utd–Burton Albion (21.05)

A 4. forduló párosításai:
2006. január 28., szombat
Millwall/Everton–Chelsea (16:00)
Aston Villa–Port Vale (16:00)
Bolton–Arsenal (18:40)
Brentford–Sunderland (16:00)
Charlton–Leyton Orient (16:00)
Cheltenham/Chester–Newcastle (13:30)
Colchester–Derby (16:00)
Coventry–Nuneaton/Middlesbrough (16:00)
Leicester–Southampton (16:00)
Man City–Wigan/Leeds (16:00)
Preston–Crystal Palace (16:00)
Stoke/Tamworth–Barnsley/Walsall (16:00)
West Brom/Reading–Torquay/Birmingham (16:00)
West Ham–Blackburn (16:00)

2006. január 29., vasárnap:
Portsmouth v Liverpool (19:00)
Wolverhampton v Burton/Man Utd (17:00)

*****

vss.focitipp.hu

Ajánlatunk:
Akcióban a Millwall: Amikor a futball csak ürügy: rendbontások listája, á la Millwall (1999–2004)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább