Götze nélkül is parázs csata várható

Götze nélkül is parázs csata várható

, focitipp.hu

Ma este 20:45-től a Borussia Dortmund a Bayern Münchennel csap össze a labdarúgó Bajnokok Ligája londoni döntőjében.



Szombaton magyar csapat is lesz a Wembley-ben! - ezt a szenzációs hírt kürtölték világgá a magyar lapok, s ez így igaz is meg nem is: valóban részt vesz egy magyar futballcsapat a BL-döntőn, de nem a pályán, hanem a lelátón (a Vasas Kubala Akadémia U14-es együttese egy utánpótlástornára utazott Londonba, s ennek keretében megtekintik a Bajnokok Ligája fináléját is).

Londoni gondok
Londont megszállták a német futballturisták! A Borussiához és a Bayernhez összesen 750 ezer jegyigénylés futott be, de a két klub hivatalosan csak 25-25 ezer belépőt kapott az UEFA-tól, így aztán több százezer német szurkoló jegy nélkül utazott az angol fővárosba.
A brit rendfenntartók a BL-döntőtől függetlenül is készenlétben vannak, miután szerdán London délkeleti kerületében, Woolwichban késekkel felfegyverzett muszlimok a nyílt utcán mészároltak le egy békésen sétáló katonát. Az eset világszerte felháborodást váltott ki, a brit kormány terrorizmusnak minősítette a gyilkosságot, a szélsőséges angol nacionalisták pedig bosszúhadjáratot indítottak, mecseteket és muzulmán imahelyeket támadva meg. Az incidensek miatt Londonban rendkívüli biztonsági előírások léptek életbe. A repülőtereken, a metróállomásokon és a vasúti pályaudvarokon fokozottabb ellenőrzésekre lehet számítani.

Mi szól a Dortmund mellett?
Remélhetőleg a meccs izgalmasabb lesz, mint a körítés, s erre minden esély megvan, a két csapat legutóbbi mérkőzése (május 4-én a Bundesligában: Dortmund-Bayern 1:1) ugyanis meglehetősen parázs párharcot hozott, dulakodásokkal, piros lappal, kihagyott tizenegyessel (Matthias Sammer, a Bayern sportigazgatója pedig - aki 1997-ben még dortmundi futballistaként nyert BL-t - kis híján nekiugrott Jürgen Kloppnak, a Borussia trénerének).

A sárga-feketék mellett szól, hogy az esélytelenek nyugalmával futballozhatnak, s ez néha előny: hasonló cipőben járt tavaly a Chelsea, amely a müncheni döntőben megleckéztette a Bayernt, vagy 2005-ben a Liverpool, amely a jóval esélyesebb AC Milant múlta felül. S ott van még a Lewandowski-tényező is: a lengyel csatár a semmiből is képes gólt lőni, az elődöntő első meccsén négyszer köszönt be a Real Madridnak, és tíz találattal az idei BL-góllövőlista második helyén áll.

Mi szól a Bayern mellett?
Szinte minden! A Bayern elképesztő formában futballozik, a bajnokságban hengerelt (olykor 9 gólt rúgva egy meccsen), a BL-ben pedig... Nos, ott is hengerelt. Nincs jobb kifejezés arra, ahogyan a müncheniek elintézték a Juventust (2:0, 2:0) és a Barcelonát (4:0, 3:0). Ma a Bayern játssza a legdinamikusabb és leglátványosabb focit, s emellett remekül védekezik: a müncheniek 364 perce nem kaptak gólt a BL-ben!

A Bayernnek erősebb a játékoskerete, mint a Dortmundnak, övé a BL-szezon leghatékonyabb labdaszerző párosa (Javi Martínez és Schweinsteiger), s jól hangzik az a statisztika is, hogy a müncheniek az utóbbi négy évben harmadszor jutottak be a BL-döntőbe. (Az már kevésbé hangzik jól, hogy a Bayern az utóbbi 37 évben csak egyszer nyerte meg a legrangosabb európai kupát...)

Az egymás elleni mérleg is a Bayern fölényét mutatja (100 tétmeccsen 45-29-26), a Bundesligában ráadásul rekordot jelentő fölénnyel, 25 ponttal előzte meg a Borussiát.

Magyar BL-győztes Londonban!
Egy BL-döntőt már csütörtökön este lejátszottak Londonban, és ott is német csapat nyert! A női Bajnokok Ligája fináléjában a Wolfsburg 1:0-ra legyőzte a favorizált Lyont, s ezzel véget vetett a franciák páratlan veretlenségi sorozatának (a Lyon zsinórban 120 meccsen nem talált legyőzőre a rendes játékidőben). A wolfsburgi csapatban kezdőként lépett pályára Jakabfi Zsanett, ő az első magyar labdarúgó, aki a magasba emelhette a BL-trófeát! A női foci népszerűségére jellemző, hogy a csütörtöki döntőt 20 ezren látták a Stamford Bridge-en.


A Götze-ügy
Combizomsérülés miatt kihagyja a döntőt Mario Götze, a Borussia legjobbja. Amióta kiderült, hogy Götze nyáron 37 millió euróért a Bayernbe szerződik (német játékosért még sosem fizettek ennyit), azóta a dortmundi szurkolók szemében egy áruló.

"A Götze távozásáról szóló hír felért egy szívrohammal - nyilatkozta Jürgen Klopp  - Aznap este egy filmpremierre voltunk hivatalosak a feleségemmel, de nem tudtam elmenni. Hat-hét játékosomat felhívtam, elmondtam nekik is, hogy Götze megegyezett a Bayernnel. Néhányan aludni sem tudtak utána. Ezek a dortmundi srácok mind tisztában vannak azzal, hogy külön-külön nem elég jók, de csapatként a legjobbak lehetnek. S most ennek a csapatnak a legfontosabb láncszeme vált ki."

Jobb nem elképzelni, mit kapott volna Götze a dortmundi drukkerektől, ha a Bayern elleni döntőben pályára lép, s esetleg kihagy egy 11-est...

Ki nyer ma?
A bukmékerek a Bayernt favorizálják (a müncheniek sikere 1,75-szörös, a dortmundi győzelem 4,8-szoros pénz fizet), a William Hill brit fogadóiroda elemzői szerint a legvalószínűbb eredmény 1:0 vagy 2:1 a Bayern javára. A bajorok győzelmét valószínűsítik a Kicker által megszólaltatott szakemberek és élsportolók is, kivéve Sebastian Vettel Forma-1-es világbajnok autóversenyzőt, aki 2:1-es dortmundi győzelmet vár...
Ha a rendes játékidőben nem születik döntés, kétszer 15 perces hosszabbítás következik (nincs arany- vagy ezüstgólszabály, vagyis a hosszabbítást akkor is végigjátsszák, ha valamelyik csapat gólt lő), s ha még ekkor is döntetlen az állás, akkor tizenegyesek döntenek a győztesről. A Borussia eddig kétszer vívott büntetőpárbajt az európai kupákban (mindkettőt megnyerte), a Bayern mérlege ötből négy (tavaly éppen a BL-fináléban maradt alul a Chelsea-vel szemben, a sorsdöntő 11-est Bastian Schweinsteiger hagyta ki).

Pénzdíjazás
A győztes 10,5 millió euró jutalmat kap az UEFA-tól, a vesztes pedig 6,5 millióval vigasztalódhat. Ha viszont az egész szezon rajtpénzeihez és pontprémiumaihoz hozzászámítjuk az piaci részesedést is (reklámok, tv-jogdíjak), akkor a Bayern és a Dortmund összbevétele egyaránt 70 millió euróra rúg majd. Dortmundban azt is nyilvánosságra hozták, hogy a döntőbeli sikerért Jürgen Klopp vezetőedzőnek 300 ezer euró, a játékosoknak pedig fejenként 150 ezer euró prémiumot fizetnek ki.
A mérkőzést az olasz Nicola Rizzoli vezeti, egyenes adásban közvetíti a Sport1 és a magyar DigiSport.

(GJ)

A cikk a pozsonyi Új Szóban jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább