Bayern München über alles

Bayern München über alles

, ktn

A Bayern mindent vitt. Mi volt a siker titka? A Bundesliga 2012/13-as idényének értékelése.




Tavaly a Borussia Dortmund rekordpontszámmal nyerte meg a német bajnokságot, zsinórban a második alkalommal. Úgy tűnt, a Borussia egy időre kisajátítja magának a német futball trónját. A sárga-fekete mezesek lényegre törő, gyors, agresszív támadófocival szórakoztattak. Ha náluk volt a labda, mindenki azonnal az ellenfél kapuja felé indult, teljes sebességgel. Idén kiderült, hogy a Dortmund-féle totális focinál is van totálisabb - a Bayern Münchené.

A bajorok két év után szerezték vissza a salátástálat, de nemcsak ennek örülhettek. Megnyerték a Bajnokok Ligáját (ugyancsak a Dortmund ellen), és a német kupadöntőben is győzelmet arattak (a Stuttgarttal szemben), azaz tripláztak. Ez a hármas utoljára az Internek jött össze Európában (2010), s német csapatként a Bayern az első, amely egy idényben begyűjtötte a bajnoki cím-kupagyőzelem-BL-cím hármast. S ha ez még nem lenne elég: a Bayern a 2012/13-as idény során 24 rekordot is megdöntött (lásd keretes írásunkat).

Nem könnyű megmondani, mitől volt olyan jó ez a Bayern. Több oka is volt annak, hogy a bajorok miért rohantak át gőzhengerként a mezőnyön. Adná magát a két szupersztár személye. Ribéry és Robben évek óta a csapatnál szerepel, rendre szenzációs játékot nyújtva. Mégsem mondhatjuk, hogy csak ők lettek volna a kulcsfigurák. Ribéry 27 mérkőzésen lépett pályára, a sérülésekkel küszködő Robben azonban csak 16 alkalommal (vagyis a mérkőzések kevesebb, mint felén) jutott szóhoz a bajnokságban. Igaz, a holland a BL-döntőben élete legjobbját nyújtva trófeához segítette a csapatot.

A titok az, hogy a Bayern mindenhol tökéletes. A Kicker osztályzatai alapján a Bayern játékosainak átlaga kimagaslóan a legjobb, s jellemző, hogy az első harminc közé a klub tíz játékosa is befért. A bajnokság legjobbjának Franck Ribéry bizonyult (2,10-es átlaggal). Az érdekesség kedvéért: ez olyan, mintha a Nemzeti Sport osztályzatai alapján valaki 8-as átlaggal fejezné be a bajnokságot. Pedig a Kicker keményebben osztályoz, mint a Nemzeti Sport...

Posztról posztra haladva: Manuel Neuer a világ egyik legjobb, ha nem a legjobb kapusa. Megint a BL-döntő: ha a Dortmund húsz perc után két góllal vezet, senki sem szólhatott volna egy szót sem. A 0-0-t addig Neuer tartotta. A védelemben Dante hamar biztos ponttá vált, Lahm évek óta világklasszis, a modern szélsőhátvéd mintapéldánya. És az lehet David Alaba, a 20 éves osztrák balhátvéd korát meghazudtoló higgadtsággal és intelligenciával focizta le ezt a szezont, a focitipp különdíja az övé (a Bayernnél az új Lizarazuként emlegetik).

Óriási húzás volt Heynckestől, hogy télen megszerezte Javi Martínezt, a Bilbao játékosa védekező középpályásként tökéletesen illeszkedett a Bayern rendszerébe. Mellette Luis Gustavo tette a dolgát, egy szürke eminenciás, tökéletes technikai és taktikai felkészültséggel. Ami pedig a támadókat illeti, itt is mindenki a topon volt. Toni Kroos belenőtt a szerepébe, immár vitathatatlanul ő a Bayern München karmestere. Thomas Müllernek régen volt ilyen jó idénye, a Barcelona elleni BL-elődöntő első meccsén pedig olyat focizott, hogy arra örökre emlékezni fogunk. S ott van még Mario Mandzukic, Edin Dzeko horvát verziója. Elsőre csetlő-botló, bizonytalan figurának tűnik, Mandzukic azonban százszázalék kegyetlenség és erő.

Kellett a sikerhez a 68 esztendős Jupp Heynckes karizmája és tapasztalata is. A tréner harmadszor nyert bajnoki címet a Bayernnel (1989 és 1990 után), búcsúja mégis keserédesre sikerült. Szezon közben kiderült, hogy a klub nem hosszabbítja meg a szerződését, s a helyére Josep Guardiola, a Barcelona edzőzsenije kerül majd. Heynckes kapcsán a visszavonulást emlegették a legtöbben, csakhogy Heynckesnek esze ágában sincs visszavonulni, s még az is lehet, hogy a Real Madridnál folytatja pályafutását. Az biztos, hogy Guardiolának Münchenben kegyetlenül nehéz feladata lesz - a triplát nem lehet felülmúlni, vagyis az első szezonjában szinte csak ronthat a klub idei teljesítményéhez képest.

A Bayern München előretörésének pénzügyi okai is vannak. Évekkel ezelőtt még meglepetést keltett, hogy Ribéry az angol és spanyol csapatok helyett a Bayernt választotta. Azóta megváltozott a helyzet, a bajor klub az előző szezonban négy focistára (Martinez, Mandzukic, Shaqiri, Dante) közel hetvenmillió eurót költött. S ez még nem a vége: nyártól a Bayernben focizik Mario Götze, akit a Dortmundtól csábított el 37 euróért az immár pénzügyi szempontból is az angol sztárklubokkal egy szintre helyezhető bajor gárda.

Éppen ez a pénzügyi fölény szúrta a szemét a Dortmund vezetőedzőjének, aki szemmel láthatóan nehezen viselte, hogy csapata hegemóniája megszűnt Németországban. Jürgen Klopp a szezon során többször is nekitámadt a Bayernnek, azzal vádolva a nagy riválist, hogy az megvásárolja a legjobbakat, lemásolja a Dortmund játékstílusát, így építve szupercsapatot. A Götze-ügy alapján van ebben némi igazság, de a 25 pontos különbség nem csupán a büdzsé eltérő nagysága miatt alakult ki a két együttes között. A Dortmund támadójátéka idén is hatékony volt (a tavalyi 80 után idén 81 gólt szerzett a csapat), a védekezés viszont jelentősen romlott (az előző évi 25 után ezúttal 42 kapott gól).

Elcsípte a BL-indulást jelentő helyet a bajnokságban a Leverkusen - a szegény ember Bayern Münchenje. A Bayer az egyik legfiatalabb játékoskerettel gazdálkodott a 2012/13-as szezonban, s a piros-feketék büszkén mondhatják el magukról, ezúttal csak ők tudták legyőzni a rekordgyártó Bayernt (ősszel, Münchenben 2-1-re). Leverkuseni a gólkirály is: Stefan Kiessling 25 találattal éppen hogy megelőzte a dortmundi Robert Lewandowskit. A BL-selejtezőben indulhat a Schalke 04, ami nem is rossz eredmény, hiszen február-március táján úgy nézett ki, hogy a gelsenkircheniek számára az EL is álom marad.

Ez lehetett volna a Freiburg valaha volt legjobb szezonja az első osztályban, de az utolsó fordulóban a vörös-feketék kikaptak a Schalkétől, így a BL helyett csak az EL-ben indulhatnak. A második számú európai kupasorozatban egy újonc, az Eintracht Frankfurt képviselheti Németországot. A Frankfurt főleg ősszel remekelt (30 ponttal várta az új esztendőt), Armin Veh, az egykori stuttgarti sikeredző ismét nagyot alkotott.

Három vereséggel kezdte az idényt a Hamburg, a Bayerntől pedig 9-2-re kapott ki tavasszal. Mégsem ez lett minden idők legrosszabb HSV-idénye, erről főleg az ismét magára találó Adler kapus, a nyár végén a klubhoz visszatért Van der Vaart, és az egykori zalaegerszegi csatár, a lett Rudnevs gondoskodott. A Borussia Mönchengladbach nem tudta megismételni kiváló tavalyi eredményét. A BL-selejtezőben induló együttes a nyolcadik helyen futott be.

Három évvel ezelőtt mindenki boldog lett volna a kilencedik hellyel - így kommentálták csapatuk szereplését a Hannover drukkerei. Csakhogy az előző két szezonban a H96 az EL-ben indulhatott - ősszel nem fog, s ez bizony visszaesés. A Bundesliga egyik legszegényebb csapata a Nürnberg, amely már augusztusban búcsúzott a kupától, miután 3-2-re kikapott a negyedik ligás Havelsétől. A tizedik hely Nürnbergben bónusz.

Hol van már a Dzeko-Grafite csatársor, hol van már a bajnoki aranyérem? Szezon közben még Magathot is ki kellett rúgnia a vezetőségnek ahhoz, hogy a Wolfsburgnak legyen reménye a bent maradásra. Stuttgartban is szégyenkeznek a 12. hely miatt. Az egyetlen pozitívum: a kupadöntőbeli részvétel miatt a csapat indulhat az Európa-ligában. A szezon nagy csalódás a Mainz számára is, amely ősszel jól kezdett. Aztán ahogy Szalai formája leromlott, úgy romlottak az eredmények is.

Kiesési gondok Brémában? Szégyenszemre idén már a kiesés szele is meglebegtette a gárdát. Thomas Schaaf, aki különböző minőségekben immár 35 éve dolgozik a klubnál, a szezon végén le is mondott posztjáról. Mindössze 9 pontot szerzett ősszel az Augsburg, és a csapatot sokan már el is temették. Korai volt: a kiscsapat tavasszal óriási hajrát vágott ki, s felküzdötte magát a 15. helyre.

Osztályozón hosszabbította meg első ligás tagságát a Hoffenheim (a Kaiserslautern elleni kettős győzelemmel), de egyre inkább összeomlani látszik a Dietmar Hopp-birodalom. Túl sok a rögtönzés, és kevés a jó futballista. Nagyon sajnáljuk a Düsseldorfot. Az újonc a bajnokság első öt fordulójában gólt sem kapott, s csak a nyolcadik körben veszített először. Az őszi szezon végén még 21 ponttal állt a tabellán, de az utolsó 12 bajnokija közül egyet sem tudott megnyerni, és az utolsó fordulóban visszazuhant a kieső helyre. Úgy, hogy az azt megelőző 33 kör során egyszer sem állt kieső helyen. Ott volt a Bundesligában idén a Greuther Fürth is, de nem sok vizet zavart. A csapat egy rekordot azért felállított, a Fürth az első együttes a Bundesliga története során, amely egyetlen meccsét sem nyerte meg hazai pályán.

(ktn)

A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább